Jean-Claude Juncker – monetarna unija

Jean-Claude Juncker - monetarna unija

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je predstavio plan za produbljenje europske ekonomske i monetarne unije. ‘Krov se popravlja dok sja sunce’, uskliknuo je Juncker predstavljajući plan u kojem se našao i instrument vrlo zanimljiv za Hrvatsku. Marić kaže da za sada nema naznaka kako će taj instrument izgledati.

Junckerov ‘novi plan’ sadrži četiri glavne inicijative koje se uglavnom odnose na zemlje eurozone, no treća inicijativa, koja govori o komunikaciji o novim proračunskim instrumentima za stabilnost europodručja, koncentrira se na zemlje poput Hrvatske, tj. na one koje su u postupku uvođenja eura.

Komisija namjera razviti poseban ‘instrument za konvergenciju za države članice koje su u postupku uvođenja eura’. To drugim jezikom znači da će Europa učiniti sve da pomogne takvim zemljama da što prije uvedu euro.

No, u čemu će točno Komisija pomoći i koliko će platiti da što prije uvedemo euro, još nije poznato.

Ministar financija Zdravko Marić za tportal je pojasnio kako je ‘instrument’ još uvijek u fazi osmišljavanja: “To još nije definirano. Neki dan bio sam na sastanku eurogrupe te smo sudjelovali u razgovorima, ali se ne znaju još svi okviri tog instrumenta. Ta problematika će se rješavati iduće godine. Radi se na tome.”

U hrvatskom predstavništvu Europske komisije objasnili su kako novi instrumenti ne forsiraju uvođenje eura u zemljama koje to ne žele, već da je ključno to da je uvođenje eura u novim članicama podržano snažnim gospodarstvom. Drugim riječima, bez jakog, robusnog gospodarstva nema ni uvođenja eura kako se ne bi ponovila kriza iz 2008. godine.

Podsjetimo, “Strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj”, s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u Hrvatskoj, Vlada i Hrvatska narodna banka predstavili su prije nešto više od mjesec dana te tako potaknuli javnu raspravu o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju. Pretpostavke su da bi euro hrvatska valuta mogao postati najranije 2022. ili 2023. godine.