Tolušić vraća cijenu inspekcije na 90 kuna

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ipak je odustao od povećanja naknade za fitosanitarnu inspekciju voća i povrća iz zemalja regije. Nakon povećanja naknade na 2000 kuna, bit će vraćena na 90 kuna.

Potez Ministra Tolušića u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnog Gori su dočekali na nož. Uzbunili su i Europsku komisiju, pa se hrvatska strana povukla da ne bi došlo do eskalacije trgovinskog rata. Kontrole na granicama od petka 11.kolovoza su normalizirane.

'Razgovaralo se o tome da se inspekcija poskupi na 750 kuna tj. 100 eura, na što su Srbija i Bosna i Hercegovina pristale. Ali time bi se poskupio i izvoz našim tvrtkama, pa se od toga odustalo', doznaje tportal. 

Konačni model je dakle naplata 90 kuna inspekcije, ali po vrsti voća i povrća, a ne po kamionu što je bio slučaj do sad. 

Nakon što je Tolušić povisio cijenu naknada za fitosanitarnu inspekciju voća i povrća, cijela se regija digla na noge. Administracija u Beogradu prva je reagirala i kao protumjeru uvela detaljne provjere hrvatske robe koja je uvozi u Srbiju. 

Uslijedio je sastanak četvorice regionalnih ministara koji su zatražili hitan sastanak s Tolušićem, ministri Crne Gore i Makedonije, koje su članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rekli su kako će pokrenut primjerene mehanizme koji su im na raspolaganju pri toj organizaciji, a u pomoć su pozvali i Europsku komisiju. 

Regionalni čelnici pozvali su se na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, pa su reagirali odjeli za poljoprivredu i trgovinu Europske komisije i pritisnuli Hrvatsku pod egidom diskriminacije trećih zemalja koje bi trebale imati iste uvjete kao i izvoznici iz EU-a. 

Naš izvor dodaje kako je ovo teški presedan jer ako je Hrvatska dizanjem naknada diskriminirala izvoznike iz trećih zemalja, onda su te zemlje, ponajprije Srbija, diskriminirali hrvatske izvoznike detaljnim pregledima kamiona, dok su kamioni iz primjerice Poljske, Austrije ili Nizozemske prolazili granicu bez takvih smetnji.