ZASTUPNICI EP-A IZGLASALI SVEOBUHVATNI GOSPODARSKI I TRGOVINSKI SPORAZUMA (CETA) S KANADOM


    Danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu izglasana Rezolucija o sklapanju Sveobuhvatnoga gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i Europske unije s 408 glasova za, 254 glasa protiv te 33 suzdržana glasa.
   Europska unija je drugi najveći trgovinski partner Kanade, a Kanada je četvrti najveći investitor u Europi. Obje su strane ovim Sporazumom naglasile važnost odvijanja gospodarske aktivnosti u okviru jasnih i transparentnih propisa koje donose javna tijela te su istaknule da pravo na zakonsko uređivanje u javnom interesu smatraju temeljnim načelom Sporazuma. Ovdje treba podsjetiti kako se CETA-om Vlade ne obvezuju na privatizaciju javnih usluga niti ih se sprečava da usluge koje su prethodno bile privatizirane vrate pod javno vlasništvo, upravu ili bilo koji drugi oblik kontrole.
    Primjerice, u članku 1.9. Sporazuma navodi se kako voda nije roba niti proizvod te da obje strane sporazuma imaju pravo zaštititi i očuvati prirodne vodne resurse. Također, treba podsjetiti i da je osporavani ISDS model za rješavanje sporova zamijenjen novim ICS modelom koji osigurava uspostavu stalnog suda sa sucima kojima se nasumično dodjeljuju predmeti kao i uspostavu stalnog žalbenog suda.
   „Građanima Europe je bitno da neće biti snižavanja standarda i kvalitete proizvoda, tj. svi proizvodi uvezeni iz Kanade morat će ispunjavati EU propise. CETA neće promijeniti način na koji EU regulira sigurnost hrane, uključujući GMO proizvode i zabranu uvoza hormonima tretiranog mesa“, ističe Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.
   Kanada će ukinuti carine za 90,9 % svih tarifnih linija u poljoprivredi stupanjem Sporazuma na snagu. Nakon 7 godina carine za 91,7% tarifnih poljoprivrednih linija će biti ukinute. Ostali osjetljivi proizvodi bit će u okviru kvota (mliječni proizvodi) ili će biti isključeni iz liberalizacije (pileće i pureće meso, jaja i proizvodi od jaja).
   Izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Kanadu iznosio je 4 milijuna € (2015.) s udjelom od 15% u ukupnom hrvatskom izvozu. Za značajnije poljoprivredno-prehrambene proizvode u postojećem hrvatskom izvozu očekuje se smanjenje odnosno potpuno ukidanje carina za juhe, čokoladu, kekse i bombone, razne vrste marmelada, konzervirano povrće, umake i majonezu. Može se očekivati da će se primjenom Sporazuma povećati i izvoz ostalih značajnih hrvatskih izvoznih proizvoda.

   „Za Republiku Hrvatsku očekuje se da će se uskoro riješiti važno hrvatsko pitanje, a to je odobravanje kanadske strane za izvoz životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Kanadu. Ovo pitanje nije dio Sporazuma, ali postupak odobravanja hrvatskog izvoza mogao bi omogućiti i rast izvoza hrvatskog mesa i proizvoda od mesa, posebno peradi za koju je snažno izražen hrvatski interes, u Kanadu“, rekla je Marijana Petir.
   Kanada je pristala zaštititi proizvode hrane i pića s oznakom zemljopisnog podrijetla iz pojedinih gradova i regija u EU jer mnogi od tih proizvoda su na vrhu što se tiče izvoza hrane i pića iz EU-a, a proizvođači su često mala ili srednja poduzeća u ruralnim zajednicama. Kanada će zaštititi ove tradicionalne europske proizvode od imitacije uglavnom na isti način kako to radi i EU. Liste proizvoda oznake zemljopisnog podrijetla u Sporazumu ne sadrže hrvatske proizvode s obzirom na to da su iste dogovorene prije hrvatskog članstva u EU.
   Međutim, Petir ističe kako je Sporazumom omogućeno da će se postojeće liste dopunjavati naknadno i tada će se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede dogovarati koji proizvodi, ukoliko postoji interes hrvatski tvrtki, će biti na listama.
   U vremenu sve većeg zatvaranja nekih od vodećih svjetskih gospodarstava Kanada je od danas najrazvijenije gospodarstvo s kojim je EU dosad sklopila sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum uravnotežen i kako nosi ekonomsku vrijednosti za EU i njezine države članice.

   „Očekujem da će primjena sporazuma doprinijeti željenom gospodarskom rastu u Europi, a time i stvaranju novih radnih mjesta i to uz poštovanje visokih europskih standarda u područjima poput sigurnosti hrane, zaštite okoliša i prava radnika. Sporazum pruža zaštitu pojedinih osjetljivih interesa EU-a, posebno u sektoru poljoprivrede i javnih usluga. Sporazum donosi nove mogućnosti za europsku industriju zbog pristupa tržištu za brodove i određene pomorske usluge. Tu vidim potencijal za posrnulu hrvatsku brodogradnju. Također, prostor se otvara i za kanadska poduzeća te očekujem povoljnije uvjete za hrvatsku stranu kada je riječ o nabavi i održavanju svima dobro poznate i tijekom ljeta nezamjenjive flote protupožarnih zrakoplova „Kanadera“, istaknula je hrvatska zastupnica Marijana Petir.

   Izvoz hrvatskih industrijskih proizvoda u Kanadu iznosio je 24 milijuna € (2015.) s udjelom od 85% u ukupnom hrvatskom izvozu. Značajni hrvatski industrijski proizvodi već sada se izvoze uz nultu stopu carine (lijekovi, električni pogonski strojevi), dok se za proizvode kao što su aluminij, namještaj i pokućstvo, te tekstil očekuje ukidanje carina primjenom Sporazuma. Može se očekivati da će se primjenom Sporazuma povećati i izvoz ostalih značajnih hrvatskih izvoznih proizvoda, ali i kanadskih proizvoda na hrvatskom tržištu.
   Prema statističkim podacima Kanade, Hrvatska je njezin 52 trgovinski partner, a najveći hrvatski izvozni proizvodi su strojevi i dijelovi, metalni proizvodi, mineralni proizvodi, kemijski i plastični proizvodi, te vafli i oblatne.
Prema podacima Veleposlanstva Kanade sljedeće kanadske tvrtke su prisutne na hrvatskom tržištu: u području hrane – „Molson Coors“, napredna tehnologija – „Caristrap“ i „Aium Robotics“, maloprodaja – „Importanne Group“, informatička tehnologija – „Redknee“, „Infosec Global“ i „Herjavec“ i turizam -„Dalmi Resorts International“. Kanadski investitori zainteresirani su ulaganja u naprednu tehnologiju, poljoprivredu i ICT.
   CETA će stupiti na snagu nakon što je sve države članice potvrde u svojim nacionalnim parlamentima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najavilo je kako planira poslati Sporazum u postupak potvrđivanja u drugoj polovici 2017.