41 poginulih nakon što je avion prisilno sletio u rusku zračnu luku

Broj poginulih je najmanje 40 osoba, uključujući dvoje djece, koji su poginuli u nedjelju nakon požara u avionskoj nesreći u moskovskoj zračnoj luci Sheremetyevo, izjavila je glasnogovornica ruskog istražnog odbora. Sukhoi SSJ100  u vlasništvu nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Aeroflot imao je 78 putnika i pet članova posade kada se spustio i pojurio niz pistu izbacujući ogroman plamen i crni dim.

Elena Markovskaya, glasnogovornica ruskog istražnog povjerenstva, priopćila je u ponedjeljak ujutro kako je poginula 41 osoba. Međutim, ministrica zdravlja Veronika Skvortsova rekla je kasnije da je 38 preživjelo, što znači da je broj poginulih bio 40.

Prema ruskim novinskim agencijama, zrakoplov je poletio za sjeverni Murmansk, ali je požar izbio dok je avion  bio u zraku. Video na  društvenim medijima pokazuje kako je zrakoplov zahvatio plamen nakon što je sletio. U nekim novinskim izvješćima citirani su izvori u kojima se navodi kako je zrakoplov nekoliko puta odskočio tijekom slijetanja.

Vozila hitne pomoći stigla su u zračnu luku kako bi pomogla putnicima koji su se udaljili od zrakoplova - neki držeći prtljagu - i borili se protiv plamena koji su izlazili iz stražnjeg dijela zrakoplova. Nejasno je što je izazvalo požar.

"Istražitelji će uskoro početi razgovore sa žrtvama, očevicima, osobljem zračne luke i zrakoplovnim prijevoznikom, kao i drugim osobama odgovornim za rad zrakoplova", izjavila je glasnogovornica istražnog odbora Svetlana Petrenko.

SSJ100, također poznat kao Superjet, je regionalni zrakoplov s dva motora koji se proizvodi od 2011. godine, uz značajne prepravke što  signalizira da je ruska zrakoplovna industrija u problemima.

Ovo nije prvi put da je Sukhoi Superjet sudjelovao u incidentu  s ozbiljnim posljedicama. U 2012. godini, Sukhoi Superjet se srušio u Indoneziji tijekom demonstracijskog leta za potencijalne investitore, pri čemu je poginulo svih 45 osoba. Zrakoplov je prvi ruski model putničkog zrakoplova od pada Sovjetskog Saveza.