Aktivnosti Općine Čađavica

Podijelite objavu:

Unazad nekoliko godina na području Općine Čađavica završeno je više projekata, što većih, što manjih, ali za mješatne jednako važnih. Među najnovijim su novouređeni Društevni dom u Starinu i autobusno stajalište u Čađavici

“Kao Županija financijski smo sudjelovali u provedbi svih dosadašnjih projekata na području Općine Čađavica, a tako će biti i u svim budućim investicijama”, kazao je virovitičko podravski župan Igor  Andrović tijekom obilaska novouređenog Društevenog doma u Starinu. Novouređeni Društveni dom ranije je bio u vlasništvu DVD-a Starin. Dogovorom mještana Starina i Općine, darovan je Općini koja ga je, u cilju obnove, prijavila na natječaje europskih fondova i Ministarstva regionalnog razvoja. Zajedničkim snagama Dom je obnovljen, i dalje će biti na korištenju DVD-a, ali i mještanima Općine. Društevni domovi imaju veliku ulogu za stanovnike manjih mjesta i općina – to su mjesta okupljanja i druženja.

U biti, nema malog projekta, svaki od projekata ima veliku važnost u životima ovdašnjih mještana. Cilj je uvjete življenja podići na što višu razinu”, kazao je Andrović dodavši da je takav projekt i autobusno stajalište u Čađavici, inovativni, urbani projekt u ruralnom području. Naime, ne radi se samo o autobusnom stajalištu, već o multifunkcionalnoj građevini gdje su putem web sučelja dostupni podaci o Općini. U sklopu građevine je i pametna klupa na kojoj se može odmoriti i napuniti mobitele, a autobusno stajalište se napaja putem solara. Zanimljivo je da je u sklopu autobusnog stajališta i servis za bicikliste, putnike namjernike. “Od kada sam došao na mjesto župana, izvrsno surađujem s gradonačelnicima i načelnicima na području Županije, bez obziora na stranačku pripadnost, pa tako i s načelnikom Rončevićem. Svi zajedno radimo na boljitku žitelja naše Županije. Dakako, puno ovisi i o samim gradonačelnicima i načelnicima, o njihovoj aktivnosti usmjerenoj prema Županiji, nadležnim ministarstvima i drugim institucijama. Što su oni aktivniji, to smo i mi uključeniji u projekte”, kazao je Andrović.

“U zadnji dio tekuće godine ušli smo s dvije završene investicije. Obje su vrlo vrijedne i važne za ovdašnje žitelje. Autobusno stajalište, kako, rekao bih, skromno zovemo multifunkcionalnu građevinu dobit će dodatne informativne sadržaje – podatke o drugim destinacijama – gdje su Dravske priče, Jankovac, Osijek, gdje se pak može uživati u domaćoj hrani, kao i o svim drugim potencijalnim destinacijama na području Općine”,kazao je načelnik Općine Rončević. Po njegovim riječima, vrijednost investicije je 596.232 kuna, od čega su 80.000 kn sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 103.855 kn Fonda za zaštitu okoliša.

Blizina Dravske priče i državna cesta u sklopu koje je i biciklistička ruta daju nadu za intenzivniji razvoj kontinentalnog turizma. Biciklista je sve više, biciklizam i boravak u prirodi sve popularniji. Sve više turista i gostiju traži domaću, autohtonu hranu. Za sve to potencijali postoje, a nakon učinjenih prvih koraka sve će ići, nada se načelnik Rončević, brže. “Obnovljeni Društveni dom u Starinu dobio je, između ostalog, sadržaje koje nije imao ranije – modernu kuhinju i sanitarne čvorove. Vrijednost investicije je 546.334 od čega je 360.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Kao što je kazao župan Andrović, Društveni domovi u malim mjestima imaju veliku ulogu za mještane jer se u njima održavaju sva okupljanja mještana”, završio je Rončević.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA

 

 

 

 

Župan Andrović posjetio Općinu Čađavica


Podijelite objavu: