BREXIT BEZ DOGOVORA

Podijelite objavu:

Politički dogovor o izvanrednim mjerama za osnovnu zračnu povezanost

Europski parlament i Vijeće EU-a jučer su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije o osiguravanju osnovne zračne povezanosti u slučaju Brexita bez dogovora. Riječ je o jednom od Komisijinih prijedloga izvanrednih mjera radi ograničavanja štete koja bi mogla nastati u slučaju povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije 29. ožujka 2019. bez sporazuma o povlačenju.

Povjerenica za promet Violeta Bulc pozdravila je dogovor "Osigurat ćemo osnovnu zračnu povezanost između zračnih luka u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina zajamči isto postupanje prema zračnim prijevoznicima iz EU-a. To znači da će putnici iz EU-a i u slučaju Brexita bez dogovora moći putovati zrakoplovom. Time se, međutim, ni na koji način ne nadomještaju znatne prednosti jedinstvenog tržišta EU-a.

Jučerašnjim privremenim političkim dogovorom podržavaju se izvanredne mjere koje je Komisija predložila prošlog prosinca u cilju osiguravanja osnovne povezanosti. Teretne rute s trećim zemljama bit će dopuštene u ograničenom petomjesečnom razdoblju kako bi zračni prijevoznici koji ih koriste mogli obustaviti djelovanja i preusmjeriti promet u skladu s potrebama.

Zrakoplovne kompanije iz EU-a u djelomičnom vlasništvu državljana Ujedinjene Kraljevine dobit će rok od šest mjeseci za obavljanje radnji potrebnih za postizanje većinskog vlasništva i kontrole EU-a. Tim izvanrednim mjerama neće se – i ne može se – ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora niti se njima na bilo koji način nadoknađuje nedostatak pripravnosti, a ne nadomještaju se ni koristi članstva u EU-u ni povoljni uvjeti prijelaznog razdoblja predviđenog u Sporazumu o povlačenju. Mjere su privremene, ograničenog opsega i EU će ih donijeti jednostrano.

Nije riječ o „minidogovorima“ i o njima se nije pregovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom. Zbog toga nije moguće jamčiti nastavak pružanja svih postojećih usluga zračnog prijevoza pod istim uvjetima pod kojima se trenutno pružaju. Tekst uredbe morat će još službeno odobriti Europski parlament i Vijeće. Komisija je u istom paketu predložila i uredbu kojom se provode izvanredne mjere u području sigurnosti zračnog prometa. Njome se, konkretno, jamči da će zrakoplovne kompanije i drugi operatori zrakoplova iz EU-a i dalje moći koristiti zrakoplove čiji se dijelovi proizvode ili servisiraju u Ujedinjenoj Kraljevini.