Brexit: Theresa May se suočila s revoltom nakon sastanka kabineta

Theresa May se suočava s prijetnjom pobune ministara ( čiju podršku za sada uživa)  koji se bore protiv „ no deal“ Brexita.

Šest ili više ministara koji su joj potpora  mogli bi odustati, osim ako u svojoj izjavi ne isključi „no deal“. Međutim, jedan od najbližih saveznika premijera upozorio je kako odustajanje od izlaska 29. ožujka neće olakšati posao.

Nick Watt sa  BBC-a kaže kako je izgledno  da će se gospođa May "nagnuti" prema zahtjevima pobunjeničkih ministara, a Brexiteerima je poručeno da očekuju "vrlo tešku poruku".

Upravo se vratila sa summita u Egiptu gdje je održala niz sastanaka s liderima EU-a i nastavila se zalagati za više ustupaka kako bi umirila kritičare njenog posla, posebice o sigurnosnoj granici s Irskom.

Vijest o rastućim nemirima unutar vlade došla je nakon što su laburisti najavili značajan pomak u svojoj politici - odluku o ponovnom referendumu ako se odbaci  alternativni Brexit plan.

Što zahtijevaju ministri?

  1. siječnja sveobuhvatno je odbačen dogovor o Brexitu gospođe May, a ona je rekla da će drugu priliku za glasovanje dobiti - možda s nekim promjenama - do 12. ožujka.
Richard Harrington

Ministri Richard Harrington, Claire Perry i Margot James izjavili su da gospođa May mora obećati da će isključiti mogućnost da Velika Britanija napusti EU bez dogovora ako njezin sporazum bude ponovno odbijen i umjesto toga će tražiti način odgode.-navodi "Daily Mail".

Ministar Harrington izjavio je za BBC da je "apsolutno apsurdno" da 30 dana prije roka izlaska Ujedinjenom Kraljevstvu još uvijek postoji mogućnost bezuvjetnog izlaska. "Ideja da je bezuvjetni izlazak  alat za pregovaranje apsolutno je netočna. Nitko ne vjeruje u to unutar  EU. Što se nas tiče, odgovorna stvar je da se to isključi."

Ako gospođa May nije voljna pružiti potrebna uvjerenja, rekao je da će glasovati za Parlament kako bi "preuzeo kontrolu" nad procesom podržavajući amandman  koji se stavlja pred zajednički odbor od strane  Yvette Cooper i konzervativca Olivera Letwin. Ako se usvoji, to bi omogućilo zastupnicima da zatraže odgodu Brexita ako se sporazum ne može dogovoriti do 13. ožujka. Izjavio je da je spreman na pobunu i odustati, ako je potrebno, tvrdeći da će to biti "časna stvar" koju treba učiniti. "Samo tople riječi neće biti dovoljne. Mora biti jasan potez da je spremna ukloniti uvijet „no deal“  i uvesti proširenje članka 50."

Troje visoko pozicioniranih ministara, Greg Clark, Amber Rudd i David Gauke, već su signalizirali da bi mogli biti spremni glasovati za Cooper-Letwinovu opciju ako u sljedećih nekoliko dana ne bude pomaka.