Budućnost Britanije je potpuno neizvjesna

Podijelite objavu:

Samo tri tjedna do "razlaza" s Europom budućnost Velike Britanije je potpuno neizvjesna

Britanska premijerka Theresa May prošli tjedan je upozorila da Velika Britanija možda nikada neće napustiti Europsku uniju ako zastupnici na današnjem zasjedanju parlamenta odbace prijedlog o razdruživanju između Londona i Bruxellesa.

Britanska premijerka Theresa May održala je govor tijekom svog posjeta Grimsbyju u Lincolnshireu u Britaniji 8. ožujka 2019. godine.

Danas britanske zastupnike čeka teška odluka podržati ili odbaciti dogovor o razdruživanju. Glavni razlog zbog kojeg britanski zastupnici ne prihvaćaju sporazum o "razvodu" s Europom je takozvani "backstop", zaštitni mehanizam na kojem insistira Europska unija na zahtjev Irske, a kojim se želi osigurati da će nakon Brexita granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostati otvorena čak i u slučaju da London i Bruxelles ne uspiju dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini. Ponovna uspostava "tvrde" granice i graničnih kontrola između dvije Irske ponovo bi uzburkala duhove na tom otoku i vjerojatno ugrozila mirovni sporazum koji je nakon tridesetogodišnjih terorističkih akcija IRE uspostavljen devedesetih godina.

Europski "backstop" zato predviđa privremenu uspostavu carinske kontrole između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije - drugim riječima, granica tih dvaju dijelova postala bi de facto privremena granica između EU-a i Velike Britanije. A zastupnici Konzervativne stranke i sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koji su s konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ne žele za to ni čuti, prije svega zato što se boje da bi ta privremena granica postala trajna. 

Iznuđivanjem dodatnih garancija od Bruxellesa u posljednji tren Theresa May je pokušala razriješiti ovaj gordijski čvor, kako bi zastupnike uvjerila da dogovor ipak valja podržati, međutim u tome nije imala previše uspjeha, unatoč nedavnoj najavi glavnog pregovarača Bruxellesa, Michaela Barniera, o spremnosti za dodatna pravna jamstva i pojašnjenja dogovora. Drugi komentari europskih dužnosnika sugeriraju da je Bruxelles izgubio strpljenje i dobru volju koju je eventualno imao prema Londonu, a neki komentatori spekuliraju i da Bruxelles namjerno otežava posao May u nadi da će krajnji rezultat biti propast Brexita i ostanak Britanije u EU.