Buna slavonskih članova Hrvatske seljačke stranke

U Čepinu je održana press konferencija na kojoj su slavonski HSS-ovci digli glas protiv načina na koji stranku vodi aktualni presjednik Krešimir Beljak

Od kada je aktualni predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešimir Beljak nakon parlamentarnih izbora iskoristio ne brzi odgovor HDZ-a na kolairanje te, kako HSS-ovci kažu to jedva dočekao kako bi ustanovio suradnju s SDP-om, (s kojim drži kao gradonačelnik vlast u Samoboru), u mnogim članovima te nekad snažne stranke tinja nezadovoljstvo programskom orijentacijom koja se posve ulila u tzv. lijevi politički spektar, ako se to može zvati lijevim s obzirom na nepostojanje osnovne crte koja bi ga trebala definirati kao štitom "radničke klase". Mnogi potezi predsjednika Beljaka unazad protekle dvije godine kod znatnog broja članova HSS-a izazivaju revolt koje im daje nelagodu spram birača kao izdaju pravca po kojoj građani Hrvatsku seljačku stranku zapravo poistovjećuju - kao stranku koja se zalaže za tradicionalne vrijednosti u kojoj je na prvom mjestu obitelj koju naravno čine djeca sa ocem i majkom te sloga koja gradi dom i domovinu.

Suspenzije kao posljedica neslaganja s predsjednikom Beljakom, nažalost, naštetile su HSS-u što se očituje u percepciji javnosti, tako da je podrška prema anketama tek na 2%. No zna se da snažan protivnik motivira, stoga slabljenje HSS-a u percepciji javnosti, uz štetu HSS-u, šteti i vodećoj stranci te ukupnoj politici, jer stabilan suparnik s kvalitetnim programskim inicijativama može još jače potaknuti suprotnu stranu (u ovom slučaju vladajuću nomenklaturu) na takmičenje boljim programskim idejama.

Sve navedene sestence mogle su se nazrijeti iz održane press konferencije članova HSS- a slavonskih županija, na kojoj je iskazano nezadovoljstvo djelovanjem predsjednika HSS-a, pozivajući na bojkot najavljene subotnje (za 9. veljače) izvještajne Skupštine te pozivom za ostavku predsjednika Stranke, što ju je u nabijenoj emocijama izjavi izrekao Zvonko Pongrac, suspendirani predsjednik Županijskog odbora HSS-a Osječko-baranjske županije i Regije Slavonija. 

Ono što nije dobro za HSS je da u Slavoniji izgubi ne samo vodeće ljude već i samo članstvo i simpatizere

Dražen Tonkovac: HSS gubi percepciju stranke seljaka, radništva i tradicionalnih vrijednosti

Kako je izjavio na početku press konferencije Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin da je ona organizirana za boljitak Hrvatske seljačke stranke i to upravo u Čepinu jednoj od najvećih utvrda HSS-a, kao i da cilj nije razdvajanje članstva već ukazivanje na probleme koji protekle dvije godine uzrokuju pad rejtinga jedne od najstarijih hrvatskih poljitičkih stranaka. Tonkovac smatra da iako se HSS trenutno nalazi u krivom smjeru, da se treba i može naći "zajednički jezik" za dobrobit HSS-a koji se temelji na osnovnim postavkama još od Radićevog djelovanja koji se sažimaju u zajedničku poruku: "vjera, obitelj i tradicionalne vrijednosti".

Zvonko Pongrac: Beljakov smjer rukovođenja strankom birače ne privlači, a konstruktivnu kritiku članova kažnjava suspenzijama

Zvonko Pongrac, suspendirani vodeći čovjek HSS-a Regije Slavonija svoj stav o trenutnom stanju stranke započeo je nuđenjem rješenja, za zaustavljanje srozavanja rejtinga, činjenicom da HSS treba politički vratiti u centar i odmaknuti ga od stranaka koje sebe smatraju ljevicom. Osim političke orijentacije Pongrac je ukazao i na problem što Nadzorni odbor, od kada je Beljak predsjednik nije bio u mogućnosti izvršiti nadzor rada stranke. Pongac se posebno osvrnuo na činjenicu da se pri zadnjem biranju predsjednika postavila osnova da to pravo imaju samo oni koji su platili članarinu, što u suštini nije sporno, ali se dogodila kako kaže Pongrac sumnjiva situacija po kojoj je izvršeno plaćanje članarine za određen broj članova koji su upravo bili prevaga u izboru Beljaka za predsjednika, a koja se očitovala u tome što je za 1800 delegata izborne skupštine uplata izvršena samo s jednog računa, što pak ukazuje na moguće manipulacije za koje Pongrac optužuje Beljaka te sarkastično dodaje da je taj čin uplaćenih članarina odabranih delegata donijelo uzrečicu po kojoj je HSS postao Hrvatska samoborska stranka.

U svom izlaganju Pongrac u pomirljivom tonu poziva da se ukinu sve suspenzije koje je predsjednik Beljak iskoristio za udaljavanje svojih neistomišljenika kao i da nije nimalo uredu da za skupštinu koja bi se trebala održati u subotu 9. veljače u Jastrebarskom pozive su dobili samo oni za koje je predsjednik Beljak dao odobrenje, što, kako kaže, samo govori o njemu samom i njegovom vođenju stranke, a što bi se trebalo subotnjom izrežiranom skupštinom još pogoršati. Naime tamo bi se trebao izglasati novi Statut stranke koji, kako veli Pongrac, neki neovisni odvjetnici izjavljuju da bi se mogao prozvati "Faraonski" radi odredbi koje bi se dale u ruke predsjedniku Stranke. Iz svih tih razloga Pongrac je na kraju pozvao sve članove HSS-a da se ne odazovu Skupštini zakazanoj za 9. veljače već da se prvo na demokratski način utvrde političke smjernice temeljene na tradiciji HSS-a i nove programske platforme koje HSS trebaju pozicionirati u hrvatski politički centar.

Zdravko Dijaković: Kao predsjedniku Nadzornog odbora onemogućen mi je uvid u financijsko stanje Stranke od strane aktualnog vodstva

Predsjednik nadzornog odbora Zdravko Dijaković iz Virovitičko-podravske županije na početku je izjavio da je ovo okupljanje inicirano lošim rejtingom HSS-a, a čemu je uzrok loše vođenje stranke od aktualnog predsjednika te dodao kako s pozicije predsjednika Nadzornog odbora, za što mu je javljeno da je sminjenjen, iako mu to zvanično nije objavljeno, žali što je HSS došao na tako "niske grane" čemu potvrdu daje i navodni razlog njegove smjene. Naime kako ističe on je s još nekolicinom članova tražio da predsjednik Beljak njemu kao predsjedniku Nadzornog odbora da uvid u financijsko stanje stranke te na koji način se troše novci Stranke. Već činjenica da je povod njegove smjene razlog vezan uz novce dovoljno govori da nešto nije uredu, što pak predsjednik Beljak kako on tvrdi, nastoji zataškati. Dijaković stoga ističe da takove razloge smjena kao i vođenja stranke predsjednika Beljaka nije ispravno te da se prekine s takvim načinom privatiziranja u vođenju Stranke. U tom cilju i Dijaković je pozvao članove koji bi se našli na Skupštini 9. veljače da dignu glas upozorenja protiv ovakvog vođenja Stranke, koje je dovelo do toga da HSS koji je imao 5 župana danas nema niti jednog, te da od preko stotinu članova HSS-a koji su bili na pozicij načelnika ili gradonačelnika danas su samo njih četrdesetak. Dijaković je zaključio kako HSS nikad nije bio na "nižim granama" što bi trebalo biti jasan signal svim članovima da je potrebna promjena smjera stranke, a to govori – o potrebnoj promjeni vrha stranke koji sadašnjom politikom samo srozava HSS.

San Katava