Četvrto Slavonsko kolinje u Čađavici

Četvrto Slavonsko kolinje u Čađavici

 

  U petak 24. siječnja u prostorima Lovačke udruge “Sokol” u Čađavici održana je četvrta manifestacija "Slavonsko kolinje" na kojem su svoj doprinos dali članovi Udruga s područja Općine Čađavica

Manifestacija "Slavonsko kolinje", kako nam je istaknuo načelnik Općine Mirko Rončević, organizirana je već četvrtu godinu zaredom s ciljem očuvanja tradicijskih poslova Slavonskog područja. Novi način življenja koji je posljedica promijenjenih globalnih kretanja, što tradicijske poslove sve više potiskuju u velika trgovačka društva koja se bave pripremom hrane, polako godinama potiskuju i kolinje iz Slavonskih sela. Upravo da bi se sačuvala tradicija, Općina Čađavica je prije četiri godine i pokrenula inicijativu u kojoj sudjeluju brojne Udruge s područja Općine čiji se iskusni članovi prihvate posla te sudjelujući u čađavičkom kolinju pripreme tradicionalne proizvode: kobasice, slanine, topi se mast, rade krvavice... Većina proizvoda se, kako naglašava načelnik Rončević, humanitarno podijeli mještanima u potrebi što im ga donesu zaposlenice programa "Zaželi", jedan dio završi u kuhinji Osnovne škole Davorina Trstenjaka u Čađavici, a kako bi predstavili aktivnosti Općine dio će biti ponuđen gostima koji posjete štand Općine na sajmu Viroexpo.

Ove godine na čađavačkom kolinju bili su i predstavnici Virovitičko-podravske županije, zamjenik župana Marijo Klement i predsjednik Županijske skupštine Miran Janačić.

Uz aktivnost članova Udruga koji su odradili poslove oko kolinja treba svakako spomenuti i vrijedne ruke žena iz Čađavice koje su pripremile hranu i kolače za ručak koji je za sve goste održan u prostorima Lovačkog doma.

 

 

S obzirom da poslovi kolinja zahtjevaju hladnije vrijeme tako se i ove godine kolinje održalo u siječnju te već sada načelnik Rončević najavljuje i slijedeće peto kolinje naredne godine u siječnju.

S.K

Foto: San KATAVA, Zlatko PAVOŠEVIĆ