Covid-19: Komisija objavila smjernice o pravima putnika u EU-u

Podijelite objavu:

U sklopu napora za ublažavanje učinaka pandemije covida-19 na gospodarstvo Komisija je objavila smjernice kako bi osigurala dosljednu primjenu prava putnika u EU-u. Nacionalne vlade uvele su različite mjere, uključujući ograničenja putovanja i granične kontrole. Svrha ovih smjernica je uvjeriti putnike da su njihova prava zaštićena.

Povjerenica za promet Adanna Vălean izjavila je: S obzirom na otkazivanja i kašnjenja s kojima se putnici i prijevoznici suočavaju zbog pandemije covida-19, Komisija želi pružiti pravnu sigurnost oko provedbe prava putnika u EU-u. U slučaju otkazivanja, prijevoznik mora nadoknaditi troškove ili preusmjeriti putnike. Ako putnici sami odluče otkazati putovanje, nadoknada troška karte ovisi o vrsti karte, a prijevoznici mogu ponuditi kupone za kasniju upotrebu. Današnjim smjernicama osigurat će se prijeko potrebna pravna sigurnost oko usklađene provedbe prava putnika diljem Unije. Nastavljamo pratiti situaciju koja se brzo razvija i, ako će to biti potrebno, poduzet ćemo daljnje korake.

Smjernicama su obuhvaćena prava putnika u zračnom, željezničkom, brodskom ili autobusnom prijevozu te u pomorskom prijevozu i na unutarnjim plovnim putovima, kao i odgovarajuće obveze prijevoznika.

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: