Realizirani brojni projekti na području Općine Levanjska Varoš

Slavko Tidlačka, načelnik Općine Levanjska Varoš
Podijelite objavu:

Dan Općine Levanjska Varoš

Paučje-Asfaltiranje ceste

Na blagdan sv. Josipa čuvara i hranitelja Isusa i Marije, zaštitnika obitelji, očeva, zanatlija i radnika obilježava se Dan Općine Levanjska Varoš, koji se slavi i kao zaštitnik hrvatskog naroda još od davne 1687. godine. Taj dan slavi i samostan Karmel u Breznici Đakovačkoj. Tim povodom objavljujemo reportažu o Općini uz razgovor sa načelnikom Slavkom Tidlačka

Stara kupka

"Protekla pandemijska godina ostavila je dubok trag na razvoju gospodarstva kako kod nas, tako i u svijetu. Prihodi su se smanjili, a i investicije zajedno s tim, no ipak unatoč svemu puno toga smo ostvarili u 2021. godini", kaže Slavko Tidlačka, načelnik Općine, te nastavlja:

"Iako je bila izborna godina, kontinuirano smo nastavili s radom i realizacijom započetih projekata, te pripremali i prijavljivali nove projekte od interesa za našu općinu. Stanovnici naše općine dali su mi povjerenje za 5. mandat, tako da sam do sada dočekao 17 generacija. Odgovorno i zahtjevno je biti načelnik tolike godine, ali s dobrim timom ljudi oko sebe i izvrsnim suradnicima i odgovornim rasporedom proračunskih sredstava može se dosta toga napraviti, kako bi poboljšali uvjete za život i ostanak na ovim prostorima Osječko-baranjske županije.

Suradnja s Osječko-baranjskom županijom

Otvorenom suradnjom s Osječko-baranjskom županijom, Ministarstvima Vlade RH, susjednim općinama i gradovima na dobrom smo putu da se na području naše općine i Zapadne Đakovštine pokrene razvoj gospodarstva u prvom redu kroz razvoj kontinentalnog turizma koristeći prirodne resurse i čistom prirodom kojima obiluje ovaj kraj Osječko-baranjske županije," naglasio je Tidlačka

Proračunski prihodi i primitci u protekloj godini ostvareni su u iznosu od: 7.652.395,77 kn a rashodi i izdatci u iznosu od 7.836.738,41 kn.

Najveći prihodi ostvareni su realizacijom projekata: Zajedno za zajednicu – aktivna mreža osoba starije životne dobi te programom Zaželi II – Srcem za njih financiran iz Europskog socijalnog fonda

"Odgovorno i transparentno raspoređivali smo proračunska sredstva na kapitalne investicije, održavanje komunalne infrastrukture, komunalne usluge, razvoj poljoprivrede, turizma, vatrogastva, zaštite i spašavanja, civilne zaštite, sport, kultura i društvene potrebe, kao i predškolski odgoj, obrazovanje i socijalnu skrb.

Mnogo je toga što smo radili, zato ću spomenuti neke veće investicije:

- Nabava i montaža opreme i puštanje u rad bežične mreže WIFI FOR EU

- Sanacija pješačkih staza u Levanjskoj Varoši, Faza I

- Izrada projektno tehničke dokumentacije NC Crna Bara

- Sanacija dijela NC Kupka

- Izgradnja kuće oproštaja u naselju Paučje, Milinac i Ratkov Dol

- Kupnja i uređenje kompleksa Stara Kupka u Breznici Đakovačkoj

- Opremanje dječjih igrališta u naseljima Levanjska Varoš i Ovčara

- Održavanje javnih površina, groblja, nerazvrstanih cesta i poljskih puteva i kanala povjerili smo komunalnoj tvrtci Maslačak d.o.o. u 100 % vlasništvu općine Levanjska Varoš koja je osnovana 2020. godine i zapošljava 9 osoba

- Zbrinjavanje napuštenih životinja

- Deratizacija – proljetni i jesenski tretmani, kao i larvicidni tretman komaraca

- Nabava mobilnog reciklažnog dvorišta, nabava kanti za razvrstavanje otpada

- Sufinanciramo tehničke preglede traktora i prikolica

- Edukacija o ekološkoj proizvodnji i rezidbi voćaka

- Izrađen je Program zaštite divljači

- Zbrinjavanje animalnog otpada za vrijeme svinjokolja i zbrinjavanje uginulih životinja

- Potpisali smo Sporazum o projektnom udruživanju  s Turističkom zajednicom Grada Đakova

- Financirali rad DVD-a Levanjska Varoš

- Sufinancirali smo rad udruga: Pčelarska udruga, LD Kuna Levanjska Varoš, Udrugu žena Diljsko srce, udruge proizašle iz Domovinskog rata, te udruge koje su organizirale događaje na području Jezera Borovik ( Trial utrka i Maraton Lađa )

- Financiramo Tamburašku radionicu i nabavku instrumenata

- Pomažemo vjerske zajednice

- Uplatili smo 50.000 kn kao pomoć za ublažavanje posljedica od potresa

- Financiramo program predškole i igraonice u suradnji s Dječjim vrtićem Đakovo

- Sufinanciramo školsku kuhinju u osnovnoj školi i ostale aktivnosti u osnovnoj školi

- Sufinanciramo mjesečne karte učenicima srednjih škola koji školu pohađaju u Đakovu

- Sufinanciramo troškove stanovanja

- Dajemo potpore za novorođenčad

- Dodjeljujemo uskrsnice i božićnice umirovljenicima sa područja Općine Levanjska Varoš

- Nastavili smo s upisom nerazvrstanih cesta i poljskih puteva u zemljišne knjige ( Petrovac u Breznici i Marić brdo u Paučju )

- Održavanje i proširenje javne rasvjete u svim naseljima općine

- Elektrifikaciija vikend naselja Majarsko Brdo

- Pozajmica udruzi Diljsko srce za prijelazne poteškoće u provođenju projekta Zaželi u iznosu od 110.000,00 kn

- Pokrenuli Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Levanjska Varoš

- Započeli izradu projekta za postavljanje turističke signalizacije

Iako su ovo već brojne aktivnosti koje smo provodili, to je samo dio onoga što smo činili za stanovnike svih mjesta Općine Levanjska Varoš" dodao je Tidlačka

Uređenje cesta

Treba istaknuti još dva zahtjevna projekta koji su realizirani . u suradnji s Đakovačkim vodovodom izrađen je spojni cjevovod od naselja Kondrić do naselja Levanjska Varoš s vodospremom u naselju Majar, te vodovod u naselju Majar s besplatnim priključcima, dok je Osječko-baranjska županija nastavila s rekonstrukcijom lokalnih županijskih cesta od naselja Breznica Đakovačka prema naseljima Milinac i Paučje.

Na kraju Tidlačka je izrazio želju da se i u 2022. godini nastavi intenzivno raditi na stvaranju preduvjeta za pokretanje gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. Isto tako i razvoju komunalne infrastrukture, gdje je potrebno još provesti vodovodnu mrežu u naselja Musić, Slobodna Vlast i Ovčara.

"Očekujemo nastavak radova Osječko-baranjske županije na asfaltiranju lokalnih cesta u naseljima Milinac i Ratkov Dol, te nastavak prema Boroviku. Isto tako očekujemo nastavak rekonstrukcije DC 38, a što će biti i kako, to nam ostaje za vidjeti, jer od ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu mnogo toga će se trebati resetirati, kako u Europskoj Uniji tako i u RH. I to ćemo uspjeti prebroditi, samo zajedničkim, jedinstvenim i jasnim ciljevima. Velika ekonomska svjetska kriza je pred vratima svih nas i nadamo se da će ekonomske sankcije EU Rusiji zaustaviti suludi rat koji nikome ne donosi dobro. A Općina Levanjska Varoš stoji na raspolaganju za smještaj i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, na kraju je istaknuo Tidlačka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: