Dan Općine Podravska Moslavina

Rezanjem vrpce zvanično je otvoren rekonstruirani Društveni dom u Podravskoj Moslavini
Podijelite objavu:

U povodu Dana Općine Podravska Moslavina u petak 11. rujna održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine u  Društvenom na kojoj su uz vijećnike Općine prisustvovali Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, načelnici susjednih Općina te kao izaslanica ministrice poljoprivrede Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi i RR. Prije održavanja Sjednice gosti su obišli i novoizgrađeni vrtić te prigodnim rezanjem vrpce zvanično otvorili Društveni dom i to sve uz poštivanje mjera propisanih od Stožera civilne zaštite.

Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina

Ovogodišnji Dan Općine posebno će biti upisan u povijest mjesta jer je ovom prigodom otvoren i netom izgrađen vrtić. Ovim 4, 8 milijuna vrijednim projektom biti će omogućen boravak za 20-oro djece vrtićke dobi te za 14 djece jasličke dobi, čime se nastoji roditeljima omogućiti standard življenja kao u gradovima, a što uistinu treba podržati u smjeru demografskih mjera za bolji standard građana bez obzira na razlike u veličini mjesta stanovanja. Stoga je i sama realizacija izgradnje omogućena sredstvima Minstarstva demografije u iznosu od 1,8 milijuna kuna te poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj EU u iznosu od 3 milijuna kuna. Treba napomenuti da će otvaranjem vrtića u njemu dobiti i posao šest osoba što je također doprinos u pro- demografskoj obnovi Hrvatske.

Vrtić u Podravskoj Moslavini

Brojni ralizirani projekti

Na svečanoj sjednici Dominik Cerić, načelnik Općine –prisutne je upoznao s brojnim realiziranim projektima kojima je zajednički cilj ugodnije življenje za sve stanovnike Općine pa je tako na početku istaknuo i upravo otvoreni Društveni dom u čiju rekonstrukciju je uloženo 1.300. 000 kn financiranjem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, čime stanovnici dobivaju moderan objekt za susrete i održavanje raznih događanja, naglasivši da je to tek prva faza koju očekuju još dva nastavka čime će se urediti i potpuno izmijeniti vizura središta mjesta na kojem se nalaze i prostori Općine. Tako će u drugoj fazi biti izgrađena ljetna pozornica te uređena vanjska ovojnica zgrade, a u fazi 3. radit će se uređenje dvorišta, kompletno asflatiranje i izgradnja pomoćne zgrade za komunalne potrepštine. Planirani nastavak ovog projekta iznosit će oko tri milijuna kuna.

Završetkom izgradnje nerazvrstane ceste Gezinci-Krčenik ukupno vrijednim projektom od 1.850.000 kn koji je financiran iz Eurposkog poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj omogućena je lakša komunikacija između mjesta, a koja će upravo najviše koristiti poljoprivrednicima.

Još jedan u nizu projekata koji je u fazi građenja je i pomoćna zgrada Vatrogasnog doma u Podravskoj Moslavni u kojem je DVD Podravska Moslavina nositelji projekta ukupne vrijednosti preko 800.000 kn.

 

Kako je ponosno istaknuo načelnik Cerić sa ova 4 projekta koja su realizirana, Općina Podravska Moslavina ukupno je povukla iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj oko 7.000.000 kn.

Projekt Zaželi

Uz ove infrastrukturne projekte poseban značaj kako u socijalnom tako i u materijalnom obliku pružio je projekt Zaželi u kojem je tijekom dvije godine bilo zaposleno 8 žena koje su skrbile za 32 korisnika. Uz ovaj projekt vrijedan 1.300.000 kn u suradnji s LAG-om Karašica bile su zaposlene još četiri žene koje su brinule za 20 korisnika.

Sa željom da se projekt Zaželi i dalje nastavi načelnik Cerić je najavio da je pred potpisivanjem projekt Europskog Socijalog Fonda koji je namijenjen za starije. Ovim će se projektom kroz organizaciju dnevnih aktivnosti sporta i kulture starijim stanovnicima omogućiti kvalitetniji život i uključivanje u društvene zajednice, a osim toga kroz projekt je plan zaposliti i mobilni tim te uključiti volontere i kupiti putničko vozilo, koje bi služilo za lakšu komunikciju u navedenim aktivnostima. Bitna je činjenica da će ovaj projekt vrijedan milijun i pol kuna uz navedene koristi omogućiti i zapošljavanje pet osoba.

Projkt Karaula-turistički potencijal za Općinu

Načelnik je najavio i Projekt Karaula kojim se planira Općinu podići na razinu jedne željene turističke destinacije. Projekt je to da se u zgradi i dvorišitu bivše Karaule, koji se nalazi na samoj obali rijeke Drave, izgradi Športsko rekreacijski centar sa poučnim stazama, igralištima, nogometnim terenom, sjenicama za dnevni odmor te restoranom i vezom za turističke brodove. Ovim se projektom namjerava povezati OPG-ove u potencijalu plasmana njihovih proizvoda gostima kroz razvoj kontinentalnog turizma, gdje bi se proizvodili i prodavali domaći proizvodi te omogućili kapaciteti smještaja za turiste posebice one koji dolaze kroz ciklo turizam.

Financijska potpora stanovnicima Općine

Uz nabrojane projekte načelnik Cerić je naglasio angažman Općine Podravska Moslavina u pružanju financijske potpore mještanima poput naknade za navorođenčad u iznosu od 2.000 kn, a studente potiču sa stipendijama. Osnovnoškolcima je i ove godine osiguran sav radni materijal, a srednjoškolcima se sufinancira prijevoz putovanja. Mladim obiteljima se pak osigurava 20.000 kn kao potpora Općine za kupnju kuće. Uz to načelnik je najavio da će i ove godine stariji stanovnici dobiti Božićni dar.

Kako bi aktivnosti u trenutnim "Covid" okolnostima nastavile brojne sportske i kulturne udruge Općina će ih materijalno podržavati.

Dragan Vulin, Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije

Općine – temelj lokalne samouprave za boljitak zajednice

U svom obraćanju prisutnima Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije naglasio je važnost održanja Općina kao decentraliziranih jedinica lokalne samouprave koje omogućavaju upravo putem realizacije brojnih projekata važnih za stanovnike svakog mjesta u Republici Hrvatskoj, da se održe i nastave aktivnosti kojom se omogućava ostanak i življenje u malim mjestima.

Matilda Copić ravnateljica APPRR

Pohvala realizaciji projekta

Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje poljoprivredi i ruralnom razvoju u svom obraćanju kao izaslanica ministrice poljoprivrede pohvalila je aktivnost Općinske uprave na čelu s Dominikom Cerićem na realiziranim projektima i agilnosti u kandidiranju na nove projekte što trebaju doprinijeti kvalitetnijem načinu života na području Općine.

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: