Deset tisuća kuna stipendije svakom redovnom studentu poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić sudjelovao je na četvrtoj poljoprivrednoj konferenciji Slavonika „Inspirirajmo poljoprivredu“ koja se održala na  Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Na konferenciji su stručnjaci kroz predavanja i panele iznijeli mišljenja o perspektivama razvoja hrvatske poljoprivrede, jačanja lanca od poljoprivrede do turizma te pozitivne primjere suradnje mladih poljoprivrednika.

Ministar Tolušić potom je sa studentima Fakulteta razgovarao o budućnosti hrvatske poljoprivrede i važnosti obrazovanja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru te odgovarao na pitanja studenata. Zanimljivo je reći da iako su među 300 sudionika bili studenti s osječkog i zagrebačkog fakulteta većinu pitanja postavili su upravo oni iz zagrebačkog pa je to uočio i sam ministar upućujući na taj detalj koji je možda odraz inventivnosti zagrebačkih studenata ili čega drugog. Ipak, najveća vijest koju je popratio buran pljesak prisutnih, bila je kada je ministar Tolušić najavio da će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10.000 kuna godišnje financirati stipendije svim redovnim studentima koji upišu drugu, treću, četvrtu i petu godinu bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima isključivo u slavonskim županijama.

 

„Konferencija o perspektivama poljoprivredne proizvodnje u srcu Slavonije, na mjestu koncentriranog i primijenjenog znanja koja se uspješno održava već 4. puta neusporedivo je važan  događaj. Osobno me veseli interes studenata za ove teme i za razgovor o budućnosti. Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno. Europa stari, a mi smo ekonomija mladih poljoprivrednika. Dok Europa ima u prosjeku 6 posto mladih poljoprivrednika, Hrvatska ima čak 13 posto mladih. Prije dva tjedna ugovore o financiranju vrijedne gotovo 60  milijuna kuna potpisala su 163 poljoprivrednika iz slavonskih županija, a sredstva će se utrošiti za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. Godinu smo započeli s ugovorenih 10,3 milijarde kuna projekata iz Programa ruralnog razvoja, a ove godine na raspolaganje stavljamo sva raspoloživa sredstva namijenjena do 2020.  Posljednji statistički podaci dokazuju da se Hrvatska poljoprivreda oporavlja i raste. Raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka. Čak je i pokrivenost uvoza izvozom najviša u zadnjih 7 godina.“ izjavio je ministar Tolušić u Osijeku te dodao Danas sam sa studentima razgovarao o smjeru u kojem ide naša poljoprivreda i je li u skladu s njihovim potrebama. Pozvao sam ih da se i dalje trude i svojim znanjem doprinesu razvoju hrvatske poljoprivrede. Nagradit ćemo njihovo znanje i trud, pa će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10 tisuća kuna financirati sve stipendije redovnih studenata poljoprivrednih smjerova u Slavoniji koji upišu višu godinu. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog projekta koji neće ostati samo na papiru.„