Dražen Tonkovac – Tražimo povratak HSS-a na tradicionalne vrijednosti

Podijelite objavu:

Izborna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) podigla je na noge gotovo sve članstvo najstarije hrvatske stranke, posebice u istočnom dijelu zemlje - jedini kandidat za predsjednika stranke je aktualni predsjednik i saborski zastupnik Krešo Beljak za kojeg mnogi članovi traže suspenziju i izmjenu Statuta. Suspenzija nekolicine članova stranke, pa i Zvonka Pongraca, čiji su rad podržavale Osječko-čepinske i asocijacije unutar županijskog HSS-a OBŽ, dolilo je ulje na vatru. Odbor Osječko-čepinske podžupanijske organizacije i asocijacije HSS-a Osječko-baranjske županije uputili su otvoreno pismo članstvu, simpatizerima i Kreši Beljaku, predsjedniku HSS-a

S donošenjem Statuta HSS-a, nagomilani problemi će eskalirati, što će pridonijeti dodatnom osipavanju članstva, smatraju mnogi trenutni članovi HSS-a. „Na ovim prostorima proživjeli smo rat, bili smo na prvoj crti bojišnice. Lako je biti ljevičar u Zagrebu, gdje ljudi nisu doživjeli ratne strahote. Ovdašnje ljude je, tijekom Domovinskog rata, kao i desetljeća unazad održala i okupljala Crkva i vjera. Sve druge stranke nastale nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj nastale su iz HSS-a. Naime, za vrijeme Jugoslavije, svatko tko nije bio član Komunističke partije, živio je po uzusima HSS-a ili pak bio njezin član. Koaliranje sa stranakama koje nemaju nikakve veze s načelima HSS-a nije dobro, a i vrlo je zbunjujujuće za birače“, kazao je Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin i dodao kako se Općinska organizacija Čepin ograđuje od takve politike. Naime, općinska organizacija Čepin tražila je suspenziju predsjednika HSS-a, Kreše Beljaka. Po riječima Tonkovca razlog tomu je što, smatraju članovi, Beljak ne vodi HSS u dobrom smjeru, a ni njegova komunikacija sa članovima nije dobra, što dodatno otežava situaciju. Beljak je, smatra Tonkovac, i prvi put došao na čelo stranke „na krilima revolta“. „U to vrijeme SDP, s kojim je Beljak tijesno surađivao, bio je vrlo snažan i vjerujem da mu je itekako pomogao doći na čelno mjesto u HSS-u, kako bi se suradnja s SDP-om nastavila. Započetu suradnju trebali smo nastaviti s SDP-om koji nam je osigurao pet mandata, a ne ulaziti u koaliciju s IDS-om i Ankom Mrak-Taritaš“ smatra Tonkovac dodavši kako se takve, za stranku nesmotrene odluke nikada nisu događale u HSS-u.

„Veliki problem je što se rješavanje problema ne spušta na lokalnu razinu, već se sve rješava u Zagrebu, sve rješavaju Beljak i najuže vodstvo stranke. Ako mi s lokalne razine trebamo stranci samo zbog novca, onda to nema smisla za nas. U Statut je uvedena bitna stvar - predsjednik ima ovlast da raspusti organizaciju ako ne osvoji tri ili pet posto od izlaznosti birača, što je vrlo loše za ljude na lokalnoj razini“, smatra Tonkovac. Da je vodstvo Kreše Beljaka autokratsko ocijenio je i Nenad Matić, suspendirani predsjednik zagrebačkog HSS-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini s kojim je veliki broj članova napustio HSS. Svi bivši članovi HSS-a kane nastaviti s političkim radom u Radićevom duhu. „Kao općinska organizacija ne sudjelujemo na Skupštini. Na razini naše organizacije imamo svoje delegate, pet delegata na osnovu plaćenih više od stotinu članirina. Što će se događati dalje, tek ćemo vidjeti. Činjenica je da je Beljak centralizirao HSS i manipulacijama izvan stranačkih tijela osigurao vlast na čelu najstarije hrvatske stranke. U biti, oteo je stranku članstvu HSS-a, a svaki njegov novi potez bliži je totalnom uništenju HSS-a“, smatra Tonkovac.

Bez obzira na sve Tonkovac izjavljuje: "Nikad nije kasno da se stvari poprave i mi iz Slavonije kao dosljedni HSSo-ovci živimo i djelujemo u skadu s iskonskim načelima HSS-a koji jedini mogu našu stranku uzdignuti  te pružiti ljudima motiv da budu uz nas. Ovako mnogi se pitaju koji je to smjer, za što daju glas na izborima, a oni su već u svibnju za EU parlament. Stoga se iskreno nadam da ćemo u narednom razdoblju moći i potvrditi da mi HSS-ovci njegujemo tradicionalne vrijednosti koje su prepoznate u hrvatskoj javnosti."

Ana ROGAČ