Erdutski vinogradi, Erdut – U doba korone zasadili 100 tisuća trsova

Podijelite objavu:

Tvrtka Erdutski vinogradi ne staje s investicijama  – na 18 hektara zasađeno je 100 tisuća trsova. Prva je to faza modernizacije vinograda nakon koje slijedi zanavljanje  još 45 hektara

„Radi se o projektu 'Restrukturiranje i konverzija vinograda', odobrenom od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, kroz Vinsku omotnicu. Ukupna vrijednost projekta koji je sufinanciran iz europskih fondova u iznosu od 50%  je 11 milijuna kuna. Ukupno ćemo zanoviti 63 hektara, od čega je u prvoj fazi zanovljeno 18 hektara“, kazao je Pero Grgić, član Uprave Erdustkih vinograda.

Po Grgićevim riječima, primjenom najsuvremenije tehnologije i promjenom gustoće sklopa mijenja se filozofija sadnje.  Naime, ranije se sadilo na razmak od 80 cm (trs od trsa) s međurednim razmakom od 2,8 metara. To je značilo 4.000 trsova po hektaru.  Novim sklopom od 5.700 trsova po hektaru omogućuju se urodi od oko 12 tona grožđa po hektaru. Sadi se na razmak od 70 cm, a razmak između redova je dva i pol metra. „Cilj ovog projekta je povećanje konkurentnosti, mogućnost promjene sortimenta i prilagodbe trendovima kroz zamjenu sorti“, kazao je Grgić. Na prvih zanovljenih 18 hektara zasađena je graševina, „kraljica“  kontinentalnih vinograda, naša najzastupljenija sorta. Vraćena je na „prijestolje“ - na najosunčanije, ponajbolje vinogradarske položaje, blage padine Erdut-planine, na nadmorskoj visini od 165 metara. Sada slijedi priprema za zanavljanje preostalih 45 hektara, kako bi se ispunio plan o zanavljanju 63 hektara. Zahvaljujući laserom navođenoj sadilici prvih 100 tisuća trsova zasađeno je za osam dana. Pored graševine, u narednim zanavljanjima sadit će se rajnski rizling, sauvignon bijeli, cabarnet franc i cabarnet sauvignon. Erdutski vinogradi među većim su vinskim kućama - raspolažu s 463 hektara vinograda u komadu.

U skladu s trendovima, u vinogradima je promijenjena i potporna armatura. Raniji su to bili betonski potpornji, a zanovljeni nasadi podižu se sa čeličnim, pa neće dolaziti do polijeganja reda. Koristi se i kvalitetnija žica za povijanje loze, suvremena mehanizacija i oprema. Po Grgićevim riječima, sve zajedno rezultirat će smanjenjem troškova proizvodnje za 20-tak posto, što će pridonijeti većoj konkurentnosti. Najsuvremeniji strojevi i oprema za rad u vinogradima svest će na mimimum potrebe za radnom snagom koja je veliki problem, posebno tijekom sezonskih radova u vinogradu. U tu svrhu nabavljena su dva kombajna za berbu grožđa, višeredni atomizeri, najsuvremeniji strojevi za zelenu rezidbu i dr. Kako je kazao Grgić, do sada se raspoloživa mehanizacija prilagođavala vinogradima, a od sada će se novi vinograd prilagođavati suvremenim strojevima i opremi.

Ana ROGAČ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: