EU Istočno partnerstvo

epa05255492 A general view shows members of the European Parliament voting during a plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 12 April 2016. The house votes on a centralized asylum system for Europe. EPA/PATRICK SEEGER
Podijelite objavu:

Predsjednik Juncker otvara svečanu konferenciju u povodu desete godišnjice

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jutros je održao uvodni govor na otvorenju konferencije na visokoj razini u povodu desete godišnjice Istočnog partnerstva.

Istočno partnerstvo u osnovi je partnerstvo za građane i partnerstvo s građanima jer je jasno usmjereno na ono što je za njih važno. Zajedno radimo na ostvarenju ciljeva snažnijih gospodarstava, snažnijeg upravljanja, snažnije povezanosti i snažnijih društavaizjavio je predsjednik Juncker. Na snagu su stupili ambiciozni sporazumi o pridruživanju te detaljna i sveobuhvatna područja slobodne trgovine s Gruzijom, Republikom Moldovom i Ukrajinom, a građani tih zemalja imaju koristi i od izuzeća od obveze posjedovanja viza za kratkotrajne boravke u EU-u. Za poduzeća u zemljama Istočnog partnerstva osigurano je 125 000 zajmova, od čega je polovina u lokalnoj valuti, a pridonijeli smo i otvaranju više od 30 000 radnih mjesta u regiji. Povećali smo i trgovinsku razmjenu sa svakom od šest zemalja Istočnog partnerstva koje su zajedno deseti najveći trgovinski partner EU-a. Želio bih da i dalje budemo usmjereni na sadržaj onoga za što vjerujemo da bismo trebali raditi zajedno kako bi naše partnerstvo moglo ispuniti svoja obećanja.

Na konferenciji, kojoj prisustvuju čelnici država ili vlada te ministri vanjskih poslova partnerskih zemalja, ministri vanjskih poslova država članica Europske unije, predstavnici civilnog društva, vodeći poslovni ljudi, mladi i novinari iz sve 34 zemlje, obilježavaju se uspjesi partnerstva, ali i raspravlja o njegovom budućem strateškom smjeru. U njezinu radu sudjeluju i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.