EU UVODI VIZE ZA AMERIČKE DRŽAVLJANE

Podijelite objavu:

(CNN) - Američki državljani koji putuju u Europu bez viza bit će stvar prošlosti 2021.

Europska unija priopćila je u petak kako će američkim putnicima biti potrebna nova vrsta viza - europski putnički informacijski i autorizacijski sustav ili ETIAS - kako bi posjetili europsko schengensko područje.

Šengensko područje je zona 26 europskih zemalja koje nemaju unutarnje granice i omogućuju ljudima da se slobodno kreću između njih, uključujući zemlje poput Španjolske, Francuske, Grčke, Njemačke, Italije i Poljske.

Trenutno, američki državljani mogu putovati u Europu do 90 dana bez vize.

Za podnošenje zahtjeva za ETIAS, američki građani trebat će valjanu putovnicu, račun e-pošte i kreditnu ili debitnu karticu, navodi EU. Maloljetnicima će, kako kažu na internetskoj stranici, i dalje trebati samo njihove normalne putovnice za putovanje nakon stupanja na snagu viza.

Unija tvrdi kako će vize ETIAS-a vrijediti tri godine a omogućuju Amerikancima ulazak u Schengensko područje onoliko puta koliko je potrebno.

Na internetskoj stranici ETIAS-a Europska unija izjavila je kako je "nedavno odlučila poboljšati svoju razinu sigurnosti kako bi izbjegla daljnje probleme s ilegalnim migracijama i terorizmom".

Sjedinjene Države su u sporu s Europskim parlamentom EU-om i Europskom komisijom oko viza za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku, Rumunjsku i Cipar. Putnici iz tih pet zemalja jedine su zemlje EU za koje SAD zahtijevaju da podnesu zahtjev za vizu.

Europska komisija je 2016. godine prvi put objavila izvješće u kojem poziva SAD da odobre isti bezvizni status za tih pet zemalja kao i ostalih 23 zemlje EU u zamjenu za američke državljane koji zadržavaju isti status bez viza u Schengenskom području. Pravila EU-a zahtijevaju jednako postupanje za sve države članice.

U izvješću se također navodi kako je komisija željela pričekati dok predsjednik Trump ne ode s vlasti kako bi "potaknuo puni vizni reciprocitet".

U lipnju 2018. godine, Sabor je glasovao u skladu sa stavom Komisije za uvođenje viza za američke državljane.