Google prekida suradnju s Huaweijem

Podijelite objavu:

Google prekida suradnju s Huaweijem! Vijest je odjeknula poput eksplozije ne samo u tehnološkom svijetu jer kad dvije ponajveće kompanije na svijetu imaju ovakav odnos, to se može odraziti na cijelo tržište, ali i globalnu ekonomiju. Sada je nakon ove prvotne odluke o prekidu suradnje na snazi tromjesečni moratorij koji otvara mogućnost da se stvari promijene ali i da se nađe neko drugo rješenje. Što se tiče pametnih telefona na tržištu podrška se odnosi na sve licencirane od strane Googla dakle za serije ne samo za prodane uređaje.
Ukratko, Alphabet, poznatiji kao matična kompanija planetarno popularnom Googleu odlučila je prekinuti suradnju s kineskim Huaweijem te mu onemogućiti pristup brojnim uslugama unutar Android mobilnog operativnog sustava, koji je u njegovom vlasništvu. Riječ je o Google Play Store, Gmailu, Google servisima u cijelosti...
"Postojeći korisnici neće imati blokiran pristup Google servisima, Google Play Store i Google Play Protect", komentirao je Alphabet za Reuters, koji je i donio ekskluzivnu informaciju o ovoj situaciji.
Takav potez mogao bi uništiti trenutno drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, barem kad se radi o njegovoj globalnoj prisutnosti na tržištu pametnih telefona. Konkretnije, vlasnici Huawei mobilnih uređaja neće imati pristup Google Play Storeu i Googleovim servisima ubuduće. Dapače, moći će koristiti samo javno dostupne i otvorene verzije Androida, kao što to oduvijek i čini u Kini, gdje Google nema pristup.
Ali, za ovako nešto se Huawei priprema posljednjih šest godina i iako službenih komentara iz kompanije nema, jednako tako nema ni očajavanja. Ali, bit će kod korisnika, posebno onih koji misle kupiti neki od Huawei pametnih telefona. A sve zbog optužbi da su kineske vlasti koristile Huawei, ali i neke druge kompanije kao ZTE, kako bi špijunirale američke vlasti i kompanije. Dokumentiacija o tome ne postoji, no nagađanja su bila dovoljna.
Sad treba pričekati ipak nešto konkretniju argumentaciju Alphabeta i odgovor Huaweija, koji je tako u jednu tjednu dobio zabranu poslovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa i izgubio pristup najvećem te jedinom značajnom mobilnom operativnom sustavu na svijetu uz iOS.
No, posljedice će biti šire, barem kad se radi o zabrani rada u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, koje su stupile na snagu ili će stupiti u narednim danima. Naime, Huawei je najveći poslužitelj mrežne opreme na svijetu i izgubiti 5G mogućnosti u SAD-u bit će katastrofalno.
Ako se pak Kina odluči na odgovor, tad bi tek mogao uslijediti kolaps tržišta jer najmnogoljudnija zemlja svijeta kontrolira proizvodnju većine onoga što koristimo, od televizora, računala, mobilnih uređaja. Za početak, dovoljno je zabraniti proizvodnju iPhonea i nastao bi pravi mali kaos.