GROZNICA MOŽE UBITI TREĆINU KINESKIH SVINJA

Podijelite objavu:

To je gotovo isto toliko koliko ih ima u SAD-u i Europi zajedno

(Hebei, Kina)  Svinje na farmi  Sun Dawu počele su umirati od tajanstvenog virusa u prosincu prošle godine. Četiri mjeseca kasnije, svih 20.000 na jednoj farmi bilo je mrtvo. Njih, 15.000 je ubio virus. Ostalih 5.000 uništeno je kao mjera opreza.

"Počelo je s nekoliko svinja dnevno, onda je bilo na stotine", rekao je Sun, farmer svinja i poljoprivredni poduzetnik iz provincije Hebei u Kini. "Na kraju, 800 svinja je umiralo u jednom danu."

Afrička svinjska kuga (ASF) desetkovala je kinesku industriju svinjskog mesa, daleko najveću u svijetu. Nizozemska banka Rabobank, koja posuđuje za globalni poljoprivredni sektor, procjenjuje da bi se populacija svinja  u Kini mogla smanjiti za trećinu u 2019. godini do 200 milijuna životinja - kombinacijom bolesti i odstranjivanja. U kontekstu, to je gotovo isto toliko svinja koliko ih SAD i Europa imaju zajedno zajedno.

Virus je bezopasan za ljude, ali smrtonosan za svinje  a za sada ne postoji lijek ili cjepivo. Podrijetlom iz Afrike, epidemije su zabilježena u istočnoj Europi i Rusiji prije nego se pojavila u Kini prošlog kolovoza. Otada se proširio na druge azijske zemlje, uključujući Vijetnam i Kambodžu.

U ožujku je kineska vlada priopćila kako je imala "dobru kontrolu" nad epidemijom. Na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca, Peking je izjavio kako se ASF ne širi tako brzo kao prije. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), središnje kineske vlasti poduzele su prave korake kako bi kontrolirale virus. "Učinili su sve što su mogli kako bi kontrolirali bolest. Imali su plan, imali su strategiju, reagirali su vrlo energično", rekao je Vincent Martin, predstavnik FAO-a u Kini.

Farme su uništene

No, razmjeri epidemije mogu biti veće od procjene službenika, budući da neki poljoprivrednici kažu da bolest nije uvijek lokalno prepoznata.

Zhang Haixia - svinjska gripa je eskalirala

Sun je rekao da je početno testiranje od strane pokrajinskih dužnosnika na njegovoj farmi u Hebei bilo negativno za ASK. Međutim, nakon što je objavio fotografije mrtvih životinja na internetu, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u zemlji testirao ih je i potvrdio da nose virus.

Također u Hebei, kolegica Zhang Haixia je gledala kako umire svih 600 svinja. Službeni uzrok smrti, kako su joj rekli, bila je redovita svinjska gripa. "Lokalni su se dužnosnici bojali biti odgovorni", izjavila je za CNN. "Prijetili su nam da će biti posljedica ako se javimo višim dužnosnicima u vladi. Boje se izgubiti posao zbog toga."

CNN se obratio vlastima u Hebei zbog komentara, ali nije dobio odgovor.

Martin, iz FAO-a, upozorio je kako bi to moglo potrajati godinama prije nego što se epidemija u potpunosti obuzda. "Nisam siguran da možemo reći da je pod kontrolom, jer znamo koliko je bolest složena", rekao je. "Imamo iskustva u drugim zemljama gdje su bile potrebne godine da se obuzda bolest."

Nema dovoljno svinjetine na svijetu

Jedan od glavnih problema s kojim se Kina suočava u suzbijanju ASK jest da je njihova industrija svinja fragmentirana. Martin je rekao da postoje tisuće malih farmi koje možda nemaju ispravne bio-sigurnosne mjere potrebne za kontrolu širenja bolesti. Dodatna komplikacija je da virus može preživjeti u svinjskim proizvodima mjesecima, što znači da se može ponovno vratiti u stada slučajno.

I nisu samo proizvođači koji stradavaju. Epidemija bi također mogla imati širi gospodarski učinak: Kina je najveći svjetski potrošač svinjetine, što je glavna ishrana za ogromnu većinu od 1,4 milijarde ljudi. Prema predviđanjima vlade, cijena svinjetine mogla bi porasti na rekordnu razinu u drugoj polovici 2019. godine, budući da potražnja premašuje ponudu.

Analitičari kažu kako u svijetu nema dovoljno svinjetine za pokrivanje očekivanog manjka Kine, a potrošači će je vjerojatno zamijeniti drugim mesom. Izvješće Rabobanka predviđa pomak "bez presedana" u globalnoj opskrbi bjelančevinama u Kinu kako bi se pokrio taj manjak.

"Ovaj pomak će vjerojatno stvoriti neočekivane nedostatke proizvoda na tržištima koja su ranije opskrbljivali dobavljači  što će u konačnici rezultirati višim globalnim cijenama proteina", napisala je autorica izvješća Christine McCracken.

Proizvođači svinjetine u Europi i SAD-u već počinju povećavati isporuke u Kinu, iako je američki izvoz podložan tarifi od 62% zbog trgovinskog rata s Kinom.

U lunarnom kalendaru, 2019. je godina svinje. To bi trebala biti povoljna godina. Za kinesku industriju svinjetine, to je krah.