HDZ pobjednik izbora za skupštinu Ličko senjske županije

HDZ-ova koalicija pobjednik je nedjeljnih prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, objavilo je DIP nakon što je obrađeno 113 od 116 biračkih mjesta. Na prijevremenim izborima za gradsko vijeće u Ogulinu pobijedio je SDP, a u Iloku nezavisna liste aktualne gradonačelnice Marine Budimir. HDZ je pobijedio u općini Davor.

HDZ-ova koalicija pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, no dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine.

Na prošlim izborima za skupštinu Ličko senjske županije u svibnju 2017. godine ukupno je glasalo 26.750 glasača ili gotovo 60% upisanih birača, a na ovonedjeljnim izborima na birališta je izašlo 22.150 glasača što je 51,2 % upisanih.

Koalicija HDZ HSS/HSP-AS/ HSU uz dodatak HBS u nedjelju je dobila 35,4% glasova za razliku od prošlih izbora na kojima su imali 55,3% glasova.

'Novi' akteri na ličkoj političkoj sceni – bivši HDZ-ovac, sada nezavisni Darko Milinović, nezavisni Ante Dabo te stranke Živi zid i Bandićeva stranka 365 'uzele' su u nedjelju zajedno više od 7.600 glasova. Najdrastičniji pad potpore birača imaju SDP (3,9%) i HSLS koji je na nedjeljnim izborima dobio tek 603 glasa. Manje glasova nego na prethodnim izborima dobila je i opcija Karla Starčevića (17,2%)

 U novom sazivu skupštine Ličko senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe, te dva s liste SDSS-a.