Hrvatski brend iz Slavonije

Podijelite objavu:

Poljoprivredni institut Osijek obilježio 140 godina rada

Poljoprivredni institut Osijek svečano je obilježio 140 godina kontinuiranog znanstveno-istraživačkog rada, kao najstarija znanstveno-istraživačka institucija u svojoj branši u Hrvatskoj, ali i kao jedna od iznimno uspješnih oplemenjivačko-sjemenarskih kuća u Europi i svijetu

Gotovo stoljeće i pol Poljoprivredni institut Osijek znanstveno-istraživačkim radom i novim, inovativnim rješenjima pridonosi razvoju i unaprjeđivanju znanosti i struke u poljoprivrednoj proizvodnji. Značajna obljetnica obilježena je u Iloku, na ladanjskom imanju Principovac gdje se okupilo više od tri stotine gostiju iz zemlje i inozemstva – poslovnih partnera, kolega i osoba iz javnog i političkog života.

Zvonimir Zdunić - ravnatelj PIO

„Poljoprivredni institut Osijek najstarija je, najveća i najvažnija znanstveno-istraživačka ustanova u Hrvatskoj čija je djelatnost oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo. Trenutno imamo najviše oplemenjivačko-sjemenarskih programa s najvećim brojem kultura, strateški važnih za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku - pšenice, ječma, kukuruza, soje, lucerne, crvene djeteline i stočnog graška. Desetljeća su iza nas, gotovo stoljeće i pol, tijekom kojeg razdoblja su naši znanstvenici kroz generacije stvarali najbolji sortiment koji trenutno izvozimo na tri kontinenta. Planiramo i dalje biti najbolji u struci, najbolji u znanosti. Zahvaljujući svim dosadašnjim, trenutnim i budućim zaposlenicima, siguran sam da ćemo naše planove i ostvariti“, kazao je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, MBA, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek. Prema Zdunićevim riječima, upravo navedene kulture važni su izvozni proizvodi, a uzme li su u obzir činjenica da u Hrvatskoj tek 17 posto tvrtki izvozi, posve je jasna snaga i značaj Instituta kao hrvatske institucije.

Krunoslav Dugalić - ravnatelj HCPHS

Sudionike na svečanom obilježavanju značajne obljetnice Instituta pozdravio je i Domagoj Mikulić, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske i saborski zastupnik. „Čestitam svim zaposlenicima Instituta i njihovim partnerima 140 godina kontinuiranog postojanja i rada. U skladu s mogućnostima i u svojim okvirima Sabor Republike Hrvatske i dalje će podupirati rad i razvoj Instituta“, kazao je Mikulić. Čestitao je i Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župan Osječko-baranjske županije – Poljoprivredni institut Osijek na ponos je gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj. Županija vrlo uspješno surađuje s Institutom na većem broju projekata od kojih je trenutno aktualan projekt navodnjavanja na 212 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Instituta. Projekt se realizira uz pomoć sredstava iz europskih fondova, a završetak je planiran naredne, 2019. godine“, kazao je Anušić.

Vlado Guberac - rektor Sveučilišta u Osijeku

Pozdravne riječi i čestitke s puno emocija uputio je dr.sc. Krunoslav Dugalić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra poljoprivrede i ravnatelj Centra za pooljoprivredu, hranu i selo, koji je i sam ranije bio zaposlenik Instituta, kao voditelj Odjela za voćarstvo, gdje je gradio zanstvenu karijeru – „Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo važan je dio Instituta, ali isto tako važan je i razvoj voćarstva, posebice u Slavoniji koja ima velike potencijale za uzgoj najznačajnih voćnih vrsta. A upravo je Institut imao i ima veliku ulogu u razvoju i modernizaciji voćarske proizvodnje“, kazao je Dugalić.

Nitko tko proizvodi hranu u Hrvatskoj nije „mali“

Duga i sadržajna povijest Instituta započela je davne 1878. godine, kada je Slavonsko gospodarsko društvo u Osijeku započelo s javnim znanstvenim pokusima. „Odlukom austro-ugarskog cara Franje Josipa I imali su se 'ravnati u cilju promicanja narodnog gospodarstva na modernim i znastvenim osnovama'. Od tada do danas Institut je spona između znanosti i gospodarstva jer ni jedna strana nije uspješna samostalno. Samo zajedničkim djelovanjem, čvrstom povezanošću dolazi se do uspješnih rezultata, što iz godine u godinu potvrđujemo“, istaknuo je Zdunić. Zaista, slogan Instituta „Znanost za razvoj“ najbolje ilustrira povezanost znanosti s gospodarstvom – od velikih domaćih i inozemnih tvrtki, poslovnih partnera do „malog“ poljoprivrednog proizvođača. Jer, nitko tko proizvodi hranu u Hrvatskoj nije „mali“, koliko god mali obim njegove proizvodnje bio. A svakom od njih na usluzi je Institut koji im osigurava sjeme strateški važnih kultura vrhunske kvalitete po prihvatljivim cijenama i konstantno unaprjeđenje proizvodnje.

U odnosu na druge oplemenjivačko-sjemenarske kuće u Hrvatskoj, Poljoprivredni insttitut Osijek ne samo da ima najveći broj oplemenjivačko-sjemenarskih programa, već ima i najveći broj inovacija koje sve više postaju standard u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji. Trenutno je aktualno 13 znanstveno-istraživačkih projekata čiji je nositelj Institut ili je pak u svojstvu suradničke institucije. Prije svega znanstveno je orijentiran, no nova poslovna strategija njegova razvoja usmjerila ga je i na izvoz, čime je posato pravi hrvatski brend, poželjan poslovni partner mnogim velikim institucijama i tvrtkama u inozemstvu, čime pridonosi znanstvenom i ukupnom ugledu Hrvatske. Na europskoj znanstvenoj sceni, europskom i svjetskom tržištu uspješno se nose s velikim multinacionalnim kompanijama čija je vrijednost na tržištu često puno veća od BDP-a Hrvatske. Snaga Instituta su njegovi ljudi, znanje i njihovo stalno nastojanje da budu bolji i konkurentniji. Velikim zalaganjima, napornim radom i ustrajnošću na određeni način kompenziraju manjak sredstava za istraživanja i razvoj. Pod kultivarima stvorenim na Institutu zasijana su polja od Hrvatske, preko susjednih nam država, do Turske, Irana i Maroka. „Gotovo polovica hrvatskih polja pod najvažnijim kulturama za naše podneblje, za našu zemlju poput pšenice, kukuruza, crvene djeteline, stočnog graška, lucerne, ječma i soje upravo su pod kultivarima Instituta. Zahvaljujući toj činjenici, vrhunskom sortimentu i inovacijama naših znanstvenika Institut se financira iz vlastitih sredstava oko 90 posto“, istaknuo je Zdunić. Od 133 trenutno zaposlena na Institutu, 34 su doktora znanosti, jedan magistar znanosti, 14 znansvenih novaka i 24 djelatnika s visokom stručnom spremom, što zasigurno jamči daljnji uspjeh Instituta.

Ana ROGAČ

Svečano obilježavanje 140 godina uspješnog rada bila je sjajna prilika za dodjelu priznanja, zahvalnica poslovnim partnerima i pojedincima za uspješnu poslovnu suradnju. Čestitke Institutu, njegovim zaposlenicima uputili su Fahrettin Poyraz iz turske tvrtke Tarim kredi kooperatifileri Ankara, Georg Gay iz Rumunjske, iz tvrtke Saten union, mr.sc. Sterio Nikolov iz Makednije, tvrtke Semenerstvo promet Skopje. Marko Bačić iz županjske PZ Napredak, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof.dr.sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku i predsjednik Upravnog vijeća Instituta


Podijelite objavu: