INFRASTRUKTURNI PROJEKTI U SVIM MJESTIMA OPĆINE ČAĐAVICA

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI U SVIM MJESTIMA OPĆINE

Za Općinu Čađavica 2019. godina bila je vrlo uspješna – započela je izgradnja dječjeg vrtića, radi se na izgradnji infrastrukture u svim mjestima Općine, uređuje se prostor namijenjen udrugama koje imaju veliku i važnu ulogu u društvenom životu ovdašnjih stanovnika

Mirko-Rončević-načelnik-Čađavica

Jedan od najvećih projekata u 2019. Općine Čađavica početak je izgradnje dječjeg vrtića. Ukupna vrijednost po javnoj nabavi iznosi nešto manje od 7,5 milijuna kuna. Planirani završetak je početak školske godine 2020. Projekt izgradnje dječjeg vrtića izradila je agencija VIDRA, a cjelokupna financijska sredstva za izgradnju povučena su iz sredstava EU. Vrtić će imati sve potrebne popratne sadržaje za tri dobne skupine, od vanjskog igrališta do unutrašnje opreme. Za uređenje Društvenog doma Donje Bazije izdvojeno je 533 tisuće kuna. “Već dugi niz godina radimo na izgradnji potrebne infrastrukture u svim mjestima na području Općine. Prošle godine puno se radilo u mjestu Čađavački Lug, a ove godine radilo se na infrastrukturi u Donjim Bazijama. U mjestu Noskovci izgrađen je nogostup, prvi dio od nekih 500 metara. Vrijednost radova iznosi 408 tisuća kuna”, kazao je Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica.

Vrtić u izgradnji u Čađavici
Vrtić u izgradnji u Čađavici

Novi prostor za udruge

Trenutno se radi na uređenju prostora za udruge, uređuje se i prenamjenjuje zgrada stare ambulante u Čađavici koja će nakon uređenja biti dana na korištenje Nogometnom klubu Mladost 1930, Športskoj ribolovnoj udruzi ”Karas”, Udruzi uzgajivača konja hladnokrvnjaka i KUD-u Podravina.

“Postavljeno je novo krovište, stolarija, a u tijeku su radovi na vanjskoj izolaciji zgrade, uređuje se fasada. Nakon toga uređivat će se unutrašnjost zgrade – sanitarni čvorovi, radijatori, odnosno grijanje i električne instalacije. Iskreno se nadam da ćemo do kraja godine sve završiti. Nakon završetka, sa svakom od udruga napravit ćemo ugovor oko sudjelovanja u dijelu plaćanja režija koji će biti više simboličan nego komercijalan. Sve udruge na području Općine vrlo su aktivne i na korist cijeloj našoj zajednici. Zato mi je posebno drago da će konačno dobiti prostor u kojem će se moći nesmetano sastajati u vremenu koje im odgovara. Vjerujem kako će ih to potaknuti na još kvalitetniji rad i da će se uključiti više mladih ljudi. Upravo zato naknade za prostor i režije bit će simbolične”, kazao je Rončević. Po Rončevićevim riječima, u 2020. godini u planu je opremanje prostora u skladu s potrebama sa svakom od udruga. “Često imam priliku posjećivati općine u cijeloj našoj Županiji – iskreno, nisam vidio da neka od njih ima ovakvu zgradu za udruge, pa s ponosom mogu reći da će ova naša biti zaista posebna. S obzirom da smo izgradili novu ambulantu, ova zgrada stare ambulante bila je neiskorištena, pa smo odlučili staviti ju u funkciju, na dobrobit svih nas”, zadovoljno je kazao Rončević. Ove godine započeta je i izradnja pješačkog mosta u dužini od 15 metara. Vrijednost investicije je nešto manje od 300 tisuća kuna. Završena je energetska obnova mjesnog doma u Noskovcima, gdje je dio prostora uređen za Područnu školu. Saniralna je cesta u Vraneševcima, investicija vrijedna  650 tisuća kuna. “Sufinanciramo i Hitnu medicinsku službu. Za sve te pograme i projekte u prošloj godini iydvojili smo oko 460 tisuća kuna.

Isplate božićnica najugroženijim skupinama društva

Nezaposlenim osobama prijavljenim u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, socijalno ugroženim, korisnicima zajamčene minimalne naknade i umirovljenicima čija ukupna mirovinska primanja u mjesecu prije isplate ove pomoći ne prelaze iznos od 2.000 kuna, a s prebivalištem na području općine Čađavica isplatit će se božićnice u iznosu od 200 kuna. “Subvenciniramo autobusne karte učenicima i studentima, stipendiramo, nabavljamo školski pribor učenicima. Pomažemo obiteljima za novorođenu djecu – za prvo dijete 2.000 kn, drugo dijete 3.000, treće i svako naredno 5.000 kuna. Sufinanciramo program predškolskog odgoja za što na godišnjoj razini izdvajamo oko 120 tisuća kuna”, kazao je Rončević. Program “Zaželi” koji je bio planiran za više od dva milijuna kuna provodi se već godinu dana. Trenutno je u sklopu projekta zaposleno 11 žena koje obilaze starije i nemoćne, a uskoro će se zaposliti još jedna žena.

U Noskovcima je izgrađen nogostup

Nastavak započetih projekata

Tijekom, 2020. godine nastavlja se sa započetim projektima – nogostupom u Noskovcima, obnovom zgrade društevenog doma, “U planu je uređenje autobusne stanice koja će biti više svojevrsni objekt – bit će postavljene pametne klupe, info punkt i servis za bicikle za sve putnike namjernike”, pojasnio je Rončević. U planu je i uređenje groblja u Čađavici, za što su prijavili projekt na natječaj, a iz kreditnih i općinskih sredstava izgradnju sportsko-rekreativne zgrade na nogometnom igralištu. U mjestu Vraneševci u tijeku je izgradnja vatrogasnog spremišta. Planirani završetak je 2020. godine. “Preko razvojne agencije VIDRA iz Virovitice obaviješteni smo o svim poticajnim mjerama i natječajima, pa se javljamo na sve, od onih najmanjih do najvećih projekata. Cilj je povući što je više moguće sredstava koja ćemo utrošiti u izgradnju infrastrukture i objekata i podići kvalitetu života naših mještana na još višu razinu”, kazao je Rončević.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA