Izvanredna radionica Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge

Podijelite objavu:

Izvanredna radionica Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge

Zbog krize nastale izbijanjem i širenjem afričke svinjske kuge-( ASK) u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te iskorjenjivanja ASK što većeg broja stručnjaka s područja veterinarstva i lovstva, u Zagrebu se od 12. – 14. studenoga 2019. godine održala radionica na temu „Afrička svinjska kuga – nadziranje i menadžment u lovištu“. Radi se o izvanrednoj radionici organiziranoj na zahtjev Europske komisije i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA).

Sudionici radionice predstavnici su 13 zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Na radionici su kao posebni promatrači po prvi puta sudjelovati i visoki predstavnici EK DG SANTE - Sektora G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja.

Na trodnevnoj radionici, govorilo se o virusu ASK, kliničkim znakovima bolesti u domaćih i divljih svinja te načinima ranog otkrića i prenošenja, nadzora i faktorima rizika. Posebna pozornost posvetit će se metodama lova, provedbi biosigurnosnih mjera u lovištima i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti. Na konferenciji se govorilo o važnosti registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama te načinima na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole. U okviru konferencije, svaka od zemalja prezentirala je svoje strateške pristupe kada je riječ o povezivanju veterinarskih usluga, svinjogojstva i lovstva.

mps


Podijelite objavu: