Kobasicijada u Donjem Miholjcu

U Donjem Miholjcu održana je 13. "Gradska kobasicijada" koju organizira Udruga "Čuvari slavonske tradicije"

Manifestacija koja je pokrenuta kao želja za druženjem, razmjenom iskustava te promocijom proizvodnje domaće Slavonske kobasice, a koju organizira Udruga "Čuvari slavonske tradicije" i ove godine u Donjem Miholjcu organizirala je po 13. puta Gradsku kobasicijadu na kojoj su domaće kobasice prezentirali proizvođači s područja grada Donjem Miholjca te okolnih općina. Od 22 pristigla uzorka najbolje je ocijenjen onaj proizvođača Tihomira Sklizovića iz Rakitovice.

Stjepan Živković , predsjednik Udruge "Čuvari slavonske tradicije" i Goran Ivanović - Lac , zamjenik župana OBŽ

Prigodom dodjele nagrada zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović-Lac istaknuo je: "U ovo zimsko doba kada su kobasice već odimljene i osušene prava je prilika da proizvođači jedni drugima pokažu što su napravili te se uz druženje ponovno potakne inicijativa da svi oni koji žele komercijalizirati svoju proizvodnju se predstave te započnu s realizacijom pripreme za mogućnost udruživanja kako bi na takav način mogli lakše ponuditi svoje proizvode na tržištu."

Stjepan Živković, predsjednik udruge "Čuvari slavonske tradicije" sa zadovoljstvom je istaknuo da je ova 13. Gradska kobasicijada koja je nastala kao želja za druženjem samih proizvođača domaće Slavonske kobasice kroz protekle godine napravila i osnov za buduće širenje ove tradicijske proizvodnje, s obzirom da je Udruga uspjela ishoditi registraciju zaštite geografskog porijekla Slavonske kobasice u RH, a zahtjev za zaštitu na nivou EU je upućen i u Bruxelles. Uz to što je proces registracije bio dugotrajan Živković je naglasio da je njihov napor bio prepoznat i od Osječko-baranjske županije te Vlade RH koje su ga financijski poduprli. Sada s iščekivanjem Udruga očekuje potvrdu iz Bruxellesa kako bi registracija na nivou EU potakla i druge proizvođače da se uključe u ovu proizvodnju što otvara mogućnosti plasmana na veliko Europsko tržište, a s time si otvore i mogućnost profesionalizacije proizvodnje što je bio i glavni cilj osnivanja Udruge.

San KATAVA