Komisija daje 2,2 milijuna eura za promicanje slobode medija i pluralizma u EU-u

Podijelite objavu:

Komisija je danas najavila dodjelu sredstava iz proračuna koji je Europski parlament rezervirao za financiranje triju projekata usmjerenih na promicanje kvalitetnog novinarstva te prekogranične suradnje medijskih djelatnika i tijela za samoregulaciju medija.

Sredstva će se staviti na raspolaganje putem tri poziva na podnošenje prijedloga u okviru djelovanja EU-a na promicanju i poticanju slobode medija i pluralizma u Europi. Prvim pozivom, vrijednim 1,2 milijuna eura, olakšat će se prekogranična mobilnost i stručna praksa za mlade medijske djelatnike koji rade u informativnim medijima.

Drugim će se uložiti 500 000 eura u promicanje pripravništva u najvećim europskim medijskim kućama za djelatnike koji rade na manjinskim jezicima. Trećim pozivom predviđeno je 500 000 eura za bolje razumijevanje i poticanje suradnje među tijelima za samoregulaciju medija, koja imaju ključnu ulogu u promicanju poštovanja standarda profesionalne etike, te za podršku njihovoj prilagodbi svijetu interneta.

Pozivi će se objavljivati od 21. veljače do 17. travnja 2019. Tri odabrana projekta trajat će 12 mjeseci. Dodatne informacije o kriterijima prihvatljivosti za sva tri poziva dostupne su na internetu