Kulen Ivice Galića najbolje ocjenjen na ovogodišnjoj kulenijadi u Jagodnjaku

Podijelite objavu:

Kulenijada u Jagodnjaku

Ove godine na Kulenijadi u Jagodnjaku okupili su se samo proizvođači i ograničeni broj gostiju da bi dodijelili nagrade najboljim proizvođačima kulena kojih je bilo čak 107

Danijela Mlinarević, načelnica Općine Jagodnjak

U Jagodnjaku je, unatoč pandemiji, za koju se nadamo da se sve više suzbija, održana tradicionalna Kulenijada, koja je ponovno okupila proizvođače kulena iz svih krajeva Slavonije i baranje. Između 107 kulena za šampionski je proglašen kulin Ivice Galića iz Tenje.

"Prethodnih godina kulenijada je uz sudionike okupljala i nekoliko tisuća posjetitelja te s tim izgradila brend koji se pretočio u naziv "Jagodnjak-selo kulina". No kao i prošle godine provodeći sve epidemiološke mjere zaštite od Covida uspjeli smo nastaviti neprekinutu tradiciju te omogućili proizvođačima kulena da svojim nastupom dobiju mogućnost promocije na tržištu kao i valoriziraju kvalitetu svojih kulinova.

Veliko zanimanje za sudjelovanje na kulenijadi potvrđuje i naš cilj da se proizvodnja kulina ne samo održi već i proširi među proizvođačima. Stoga je ovakva manifestacija značajna i kao promocija kulina kao gastronomske delicije autohtonog proizvoda našega kraja, koji bi trebao donositi dobit u proizvodnji i mogućnost zapošljavanja mladih na svojim OPG-ovima. Kulenijada pruža i priliku edukacije u smislu organizacije proizvodnje kulena na tradicionalan način uvažavajući sve propisane zakonske standarde. " naglasila je načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević.

Kulin Ivice Galića proglašen najboljim

Ivica Galić

Baranjska paprika, svinje koje su teške minimalno 180 kilograma, i malo vlastitih tajni koje nam nije želio odati, recept su za pobjednički kulen ovogodišnje Kulenijade u Jagodnjaku, Ivice Galića iz Tenje. On je ovoga puta bio najbolji po ocjeni komisije koju je vodio prof. dr.sc. Goran Kušec uz članove komisije Vladimira Čorića, Milorada Stojkovića, Tomu Trstenjaka, Dušana Paprića i Zlatka Povoljnjaka. Oni su temeljem ocjenjivanja vanjskog izleda te izgleda presjeka kulina kojim se uočava ujednačenost sušenja i zrenja kao i konzistencija, boja, odnos mišićnog, masnog i vezivnog tkiva, te naravno sam ukus i miris Galićevom kulenu dodijelili 93 boda što mu je donijelo titulu ovogodišnjeg šampiona.Drugo mjesto prema stručnom žiriju osvojio je Zdenko Kovač iz Darde, a treće Radoslav Milović. Zlatnu medalju dobilo je 15 izlagača.

Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana

je istakao da je kulen proizvod po čemu je Osječko-baranjska županija poznata te da Kulenijadu kao manifestaciju treba održavati i idućih godina. On je ujedno i podijelio nagrade zlatnim kulenarima. Na izložbi smo vidjeli sve ocjenjene kulenove, a ovogodišnja manifestacija iako ograničenog opsega privukla je proizvođače i njihove prijatelje da razmjene iskustva.

 

 


Podijelite objavu: