Kulen Mesoprerade iz Slatine postao šampion ovogodišnje kulinijade

Šampionski kulin Mesoprerade Slatina
Podijelite objavu:

21. Kulinijada u Jagodnjaku

Na netom održanoj dvadeset i prvoj, po broju sudionika, najvećoj kulenijadi u Slavoniji i Baranji, titulu najboljega i šampionskog kulena u tako velikoj konkurenciji osvojio je kulen Mesoprerade d.o.o. iz Slatine.

Najbolji na ovogodišnjoj 21. Kulinijadi u Jagodnjaku: Dušan Jurić, predstavnik Mesoprerade i Nebojša Božić

 

Kulenijada ili kako u Jagodnjaku kažu kulinijada postala je brend ne samo mjesta već cijele Općine. Stoga ne čudi što se slika kulina našla na ulazu u ovo malo mjesto u Baranji, ali itekako bitno na karti turističke i prehrambene ponude Hrvatske. U okviru Dana Općine organizirano je dvadeset i prvo natjecaje u ocjenjivanju kvalitete našeg najpoznatijeg specijaliteta Slavonije i Baranje. Bitno je za reći da je značaj ove kulinijade izrazito značajan jer poticajno djeluje ne samo na aktualne uzgajivače svinja već i potiče mnoge nove da se okušaju u proizvodnji, tog, za Hrvatsku važnog i brendiranog proizvoda.

Tehnologija proizvodnje kulena je dugotrajan proces koji zaslužuje zbog svoje posebne višemjesečne pripreme jedno od najznačajnijih mjesta u kulinarstvu. Kulen, pogotovo ovako ovjenčan prestižnom titulom najboljeg što je ove godine zaslužio kulen iz Mesoprerade Slatina, postaje traženiji na tržištu čemu upravo pridonosi ova manifestacija koja okuplja od onih malih – hobi proizvođača koji ga proizvode za sebe do većih profesionalnih proizvođača kojima je kulen posebno značajan kao proizvod iz široke palete kakvu primjerice pravo i ima Mesoprerada Slatina.

Danijela Mlinarević, načelnica Općine Jagodnjak

Kako nam je izjavila Danijela Mlinarević, načelnica Općine Jagodnjak, posebno je zadovoljna što su konačno ukinute mjere opreza vezanog za COVID krizu te se ove godine na kulinijadi našlo nekoliko stotina gostiju iz cijele Hrvatske. Što se tiče ovogodišnje kulinijade na njoj je sudjelovalo 120 proizvođača kulina koji su prema ocjeni stručnog žirija u prosjeku znatno bolji do prošlih godina čemu svakako pridonose edukativne aktivnosti kod proizvođača, a ove godine i povoljne klimatske prilike za zriobu i sušenje kulina.

120 kulina na Kulinijadi u Jagodnjaku
Trećeplasirani Dušan Jurić, predstavnik Mesoprerade ovogodišnjeg šampiona Kulinijade te drugoplasirani Nebojša Božić uz Gorana Ivanović Laca, Danijelu Mlinarević, načelnicu Općine Jagodnjak te Radomira Čvarkovića zamjenika župana OBŽ

O samoj kvaliteti kulina koji su se natjecali, preko 20 posto ih je osvojilo između 91 i 100 bodova što im je donijelo i laskavu ocjenu "zlata" dok je preostala većina u srebru, a tek manji dio u brončanoj kategoriji. Za istaknuti je da je treće mjesto sa svojim kulenom osvojio Dušan Jurić sa 95 bodova koliko je imao i Igor Kupčinovac, dok je Nebojša Božić sa 98 bodova osvojio drugo mjesto, a prvo spomenuta Mesoprerada. U narednom broju tiskanog izdanja revije Nova Zemlja donosimo reportažu u kojoj ćemo predstaviti ovogodišnjeg šampiona Kulinijade u Jagodnjaku tvrtku Mesoprerada iz Slatine.

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: