Kulturno-umjetničko društvo Podravina iz Čađavice proslavilo 40 godina postojanja

Kulturno-umjetničko društvo Podravina iz Čađavice utemeljeno je 22. veljače 1979. godine i od tada do danas djeluje kao samostalna, neprofitna, nestranačka i demokratska udruga građana. Tim povodom, proslavom 40 godina postojanja i rada KUD-a Podravina, jučer (subota) je u čađavačkom mjesnom domu održana redovna godišnja izvještajna skupština, koja je ujedno bila i izborna.

U prvom dijelu skupštine izneseno je izvješće o radu KUD-a u prošloj godini, kao i financijsko izvješće za isto razdoblje. U drugom dijelu skupštine izabrano je novo vodstvo KUD-a na čelu kojeg će, kao predsjednica, naredne četiri godine biti Valentina Predrevac koja je ujedno predstavila prisutnim članovima plan rada i financijski plan za tekuću godinu.
Zavidnih 40 godina postojanja i rada KUD-a bilo je povod za tiskanje knjige ''Kulturno-umjetničko društvo Podravina Čađavica 1979.-2019.'', koju predstavila suautorica Žaljka Predrevac. Knjiga govori o svim postignućima i radu tog renomiranog čađavačkog kulturno-umjetničkog društva kroz 40 godina s mnogo fotografija koje su prikupljene od najstarijih članova, a prožeta je sa pjesmama čađavačke pjesnikinje Marije Kenjerić.
- Željeli smo da ovih naših četrdeset godina rada ostavi nekakav trajni trag, pa smo se radi toga odlučili na tiskanje knjige. Pošto se kaže da fotografija govori više od tisuću riječi, odlučili smo knjigu obogatiti baš njima, a ubacili smo i predivne pjesme naše Marije koje je napisala baš za naš KUD - istekla je pri predstavljanju knjige Željka Predrevac.
Pjesnikinja Marija Kenjerić rođena je 1955. godine i članica je literarne sekcije KUD-a. Pjesme je počela pisati još kao učenica, a intenzivnije se pisanjem bavi od kada je u mirovini. Piše o rodnom kraju i ljudima, a 2016. godine je izdala svoju zbirku pjesama ''Život, snovi i stihovi''. Pjesme koje su uvrštene u knjigu pročitala je sama autorica.

KUD PODRAVINA

Samica je svirala,
Sve u srce dirala.
Djevojke bi pjevale:
''Koprive su rodile''.
Pratile ih mlade snaše,
Dozivale tamburaše.
Slavonska nam Podravina
Baština i domovina.
Tu plešemo i pjevamo,
Običaje sve čuvamo.
Članovi smo KUD-a mala,
Čađavica što je dala.
Mi na smotre odlazimo,
I nošnjom se ponosimo.
Domovine svakog sina,
Pozdravlja KUD Podravina!
Jedna je od pjesama za rođendan KUD-u pjesnikinje Marije Kenjerić.
Pohvale za dosadašnji rad na promicanju kulturne baštine čađavačkog kraja, kao i punu podršku u budućnosti, vodstvu i članovima KUD-a Podravina uputili su načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać.
Zabavni dio trodijelne skupštine bio je obogaćen nastupima KUD-a Podravina i gostiju iz Podravske Moslavina, KUD-a Slavonac, koji su kroz pjesmu i ples predstavili svoje običaje.
Po završetku nastupa, nova predsjednica KUD-a Podravina Valentina Predrevac uručila je prigodne poklone predstavnicima KUD-a Slavonac u znak zahvale na dolasku, te Ivanu Slunjskom kao znak zahvalnosti za ustrajnost na dugogodišnjem radu u tamburaškoj sekciji KUD-a Podravina, poslije čega je upriličen prigodni domjenak za sve članove i njihove goste.

Fotografije D. Fišli