Ljeto u Viljevu 2019.

Članovi KUD-a na ulicama Viljeva
Članovi KUD-a na ulicama Viljeva
Podijelite objavu:

 

 

Ljeto u Viljevu, nova ljetna manifestacija Općine Viljevo i kuturno-sportskih udruga s područja Općine održala se od 4. do 18. kolovoza. “Ideja je bila objediniti manifestacije koje organiziraju udruge i pružiti mještanima i gostima kvalitetan kulurno-sportski zabavni program”, kazao je načelnik općine Viljevo,

 

Dominik Knežević, načelnik Općine Viljevo
Dominik Knežević, načelnik Općine Viljevo

Općina Viljevo u suradnji s nogometnim klubovima iz Kapelne, Ivanova i Viljeva te KUD-a Đeram Viljevo pripremila je kulturno-sportsko-zabavni program za mještane i goste. U sklopu manifestacije Ljeto u Viljevu održan je nogometni turnir u Kapelni na kojem je sudjelovalo nekoliko nogometnih klubova - NK Kapelna, NK Ivanovo, NK Krčevina iz Čađavačkog Luga i NK Viljevo, a obilježena je i 25. godišnjica djelovanja NK Ivanovo u sklopu koje se odigrala prijateljska utakmica između NK Viljevo i NK Vihor iz Jelisavca.

70 godina NK Viljevo-1.JPG

70 godina NK Viljevo
70 godina NK Viljevo

NK Viljevo obilježio je vrijednu obljetnicu – 70 godina postojanja, u čast čega je održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljene plakete zaslužnim članovima, od

osnivača Kluba do današnjih članova. Zahvaljujući vrijednim pisanim tragovima – dnevnicima, zapisima i mnogobrjnim fotografijama koje su vodili i snimili njegovi osnivači, treneri i članovi Kluba tijekom 70 godina, u planu je i izdavanje monografije NK Viljevo. Trenutno se seniorska ekipa Kluba natječe u I. Županijskoj nogometnoj ligi Osječko-baranjske županije. “Bez finacijske podrške Općine to ne bi bilo moguće. Klub okuplja veliki broj entuzijasta i zaslužuje maksimalnu potporu”, kazao je načelnik Knežević dodavši kako su svi ponosni na rezultate Kluba. Kada je osnovan 1949. godine Klub je nekoliko godina nosio ime Borac, kasnije Mladost, sve do stvaranja Hrvatske, od kada nosi naziv NK Viljevo. Koliko je sport, prije svega nogomet, u koji je uključen veliki broj ovdašnjih stanovnika i u koji se ulažu, prije svega općinska sredstva važan, govori u prilog i činjenica da je krajem prošle godine osnovana posebna udruga – Škola nogometa NK Viljevo kroz koju pohađa veliki broj dječaka.

 

“Organiziranje bilo koje manifestacije od strane jedne udruge iziskuje značajna sredstva i opterećuje sam proračun udruge. Zato smo objedinili sve udruge koje organiziraju manifestacije, izabrali organizacijski odbor i krenuli u realizaciju projekta Ljeto u Viljevu za koju je Općina izdvojila 100 tisuća kuna i čiji je generalni pokrovitelj. S obzirom da nisu sve manifestacije održane u mjestu Viljevo, naredne godine naziv manifestacije vjerovatno će se promijeniti u “Ljeto u Općini Viljevo”, kazao je načelnik Općine Dominik Knežević.

 

 

 

 

Manifestacija je počela u lipnju, s već tradicionalnim Kupom za ribiče i četvrtim susretom članova moto-kluba Rimljani Viljevo, a završila je u kolovozu spektakularnom folklornom smotrom “Od konoplje i lana vreća tkana".

Na drugoj po redu Čobanijadi – natjecanju u kuhanju slavonskog čobanca okupio se veliki broj kuhara, znatiželjnika i ljubitelja finih zalogajčića.  Za one najvještije kuhare osigurane su i vrijedne nagrade - prva nagrada u iznosu od tri, druga dvije, treća jednu tisuću kuna, četvrta pet stotina kuna, dok je peta nagrada bila kotlić na stalku. Većina događanja održana je u kolovozu, kao i 12. po redu smotra folklora "Od konoplje i lana vreća tkana" koju su organizirli KUD Đeram Viljevo. Uz domaćine, viljevački KUD Đeram, na smotri su sudjelovali KUD Biseri Slavonije iz Beničanaca, KUD Čačinci, KUD Zdenac iz Zdenaca, Zavičajni klub Žeravac iz Slavonskog Broda i KUD Bosiljak iz Dervente.

Nastup KUD-a
Nastup KUD-a

“Proslava NK Viljevo, druga Čobanijada i smotra folklora "Od konoplje i lana vreća tkana” održani su na istom prostoru, na sportskim terenima NK Viljevo i u istoj organizaciji, čime su troškovi u velikoj mjeri racionalizirani”, istaknuo je Knežević. Sve manifestacije održane u sklopu Ljeta u Viljevu popratila je udruga tradicionalnih kuhara “Vrećari” Viljevo čiji su članovi pripremali razna tradicionalna jela – pečenu prasetinu, čobanac i dr. “Svako događanje u okviru manifestacije Ljeto u Viljevu bilo je odlično organizirano, posjećenost je bila velika, kako domaćeg stanovništva, tako i gostiju. To nam je najveća nagrada i poticaj da dogodine organiziramo još veće i toplije “Ljeto u Općini Viljevo”, zadovoljno je kazao načelnik Knežević.

Ana ROGAČ

Foto. San KATAVA, Općina Viljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...