Magadenovac dobio solarno stablo

Solarno stablo-Magadenovac noću
Solarno stablo-Magadenovac
Podijelite objavu:

Unatoč "koroni" u općini Magadenovac ostvareni zacrtani ciljevi infrastrukturnih i socijalnih planova

U Magadenovcu uskoro počinje realizacija izgradnje gospodarske zone koja treba biti jedan od motora razvitka Općine

 

Stjepan Živković. načelnik Općine Magadenovac
Stjepan Živković. načelnik Općine Magadenovac

NZ: Na izmaku godine koju je obilježila korona kriza, možete li nam reći, kako su planirane aktivnosti na području Općine Magadenovac realizirane?

Gospodarska zona

Živković " Prvo što bih istaknuo podatak da smo u rujnu 2020. godine, nakon brojnih godina našeg angažmana, s Ministarstvom državne imovine potpisali Ugovor o darivanju nekretnina za Gospodarsku zonu u Magadenovcu. Ovim Ugovorom Općina Magadenovac dobiva 14 ha zemljišta u k.o. Šljivoševci i k.o. Beničanci na kojem je predviđena izgradnja Gospodarske zone.

Obzirom da imamo pripremljene programske smjernice za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja zone, krenuli smo u izradu Idejnog rješenja sadržaja same zone, prema utvrđenom i zadanom projektnom zadatku. Prostor Gospodarske zone zamišljen je kao buduće poslovno i društveno središte Općine Magadenovac sa brojnim poslovnim, proizvodnim, socijalnim i uslužnim djelatnostima. Osim toga, gospodarska zona bi bila i energetski nezavisna jer bi imala vlastitu proizvodnju električne i toplinske energije. Idejnim rješenjem bilo bi obuhvaćeno i planiranje infrastrukture zone (vodovod, kanalizacija, prometna infrastruktura i sl.). Nakon dobivanja potrebnih dozvola, krenuli bi u realizaciju i izgradnju Gospodarske zone.

U okviru zone planira se gradnja Centra kompetencija (CEKOM), Poduzetničkog parka i Centra lokalnih usluga. U okviru CEKOM-a to bi značilo gradnju poslovne zgrade u kojoj bi se nalazila kompletna infrastruktura potrebna preradi i plasmanu mesnih proizvoda od laboratorija za istraživanje i kontrolu kvalitete mesa, mala klaonica i prostor za sušenje, skladištenje i pakiranje proizvoda te izložbeni prostor s prodavaonicom mesnih proizvoda. Centrom kompetencija želimo omogućiti našim uzgajivačima svinja poslovno-logističku infrastukturu koja bi u budućnosti imala šire djelovanje ka udruživanju proizvođača u cilju organiziranijeg njihovog nastupa na tržištu. Ovdje posebno ističem uzgajivače crnih slavonskih svinja i njihovu perspektivu razvitka poslovanja."

Glavni i osnovni cilj ovog projekta je stvoriti bolje uvjete za život na području Općine Magadenovac, pokrenuti značajniji gospodarski razvoj te otvoriti mogućnost zapošljavanja mladih ljudi, koje će pak pružiti perspektivu ostanka i daljnjeg življenja na području Općine, što u sadašnjem trenutku demografskog iseljavanja svakako ima bitan značaj za sve stanovnike Općine."

Rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture u Magadenovcu

NZ: Uz ovaj značajan kapitalni projekt na čemu se trenutno radi u smislu izgradnje na području Općine?

Živković"Važna investicija na području Općine Magadenovac je i Dom kulture u Magadenovcu. Sa zadovoljstvom mogu reći da se radovi na rekonstrukciji i dogradnji Doma kulture u Magadenovcu uspješno završavaju tako da će, kao što je i planirano, objekt biti u funkciji u prvoj polovici naredne godine. Ovim projektom će i naselje Magadenovac dobiti primjeren prostor za brojna događanja, a naše Udruge idealne uvjete za svoje aktivnosti. Važno je dodati da smo, zahvaljujući dobro pripremljenom projektnom elaboratu od strane naših djelatnika,

za ovu investiciju vrijednu četiri milijuna kuna, uspjeli dobiti sufinanciranje iz Fondova EU."

Socijalne aktivnosti Općine

NZ: Koje aktivnosti Općina ima na socijalnom planu?

Živković" Općini Magadenovac u okviru projekta “Zaželi bolji život u općini Magadenovac", dodijeljeno je nepovratnih 900.300,00 kuna. U projektu je mogućnost zapošljavanja dobilo deset žena s područja Općine, a 60 korisnika starije dobi iz svih mjesta Općine primjerenu pomoć u obavljanju brojnih kućanskih poslova. Osim toga, pet žena zaposlenih u navedenom projektu, polazi program obrazovanja za gerontodomaćice te će steći viši stupanj obrazovanja.

Uz ovaj program istaknuo bih da je započela i provedba projekta „Zajedno u zajednici općine Magadenovac – briga za kvalitetan život starijih osoba” u partnerstvu sa Kulturno športskom udrugom „Sveti Rok” Lacići.

Ovim projektom želimo unaprijediti kvalitetu života i socijalne usluge osobama starijim od 65 godina kroz organizaciju dnevnih aktivnosti i radionica i kroz uslugu prijevoza ciljane skupine kod liječnika, u bolnicu, u poštu ili druge institucije do kojih su do sada vrlo otežano dolazili. Treba reći i to da je u sklopu projekta zaposleno pet djelatnika s područja naše Općine. Projekt je sufinanciran sredstvima EU."

Financijske potpopre za mještane svih dobnih uzrasta

NZ: Što Općina poduzima po pitanju prodemografskih mjera?

Živković"Općina Magadenovac maksimalno nastoji financijskim potporama omogućavati bolji živpt mještana. Stoga imamo mjere od onih za novorođenčad do spomenutih koje su namijenjen osobama starije živoptne dobi.

Tako i dalje nastavljamo pomagati učenike, srednjoškolce i studente. Općina je ponovno za početak školske godine osnovnoškolcima pribavila sav potreban pribor, a za srednjoškolce smo osigurali sufinanciranje troškova stanovanja u iznosu 500,00 kuna te sufinanciranje prijevoza, kako. Na javni natječaj za dodjelu stipendije studentima u akademskoj 2020./2021. godini javilo se 5 novih studenata koji će, uz dosadašnjih 8 studenata, primati stipendiju u iznosu 1.000,00 kuna tijekom deset mjeseci.

Potpore za rješavanje stambenog pitanja

Već treću godinu Općina Magadenovac mladim obiteljima pruža mogućnost dobivanja potpore u svrhu rješavanja stambenog pitanja. Potpore u iznosu od 15.000,00 do 30.000,00 kuna mogu se ostvariti za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, za ulaganje u izgradnju novog stambenog objekta ili pak na poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju ili adaptaciju stambenog prostora na području Općine Magadenovac.

Općina Magadenovac i dalje je među rijetkim općinama i gradovima koja u potpunosti podmiruje boravak djece u dječjem vrtiću, što smatram kao jednu od značajnijih mjera potpora demografskoj situaciji na području naše Općine.

I ove godine mnogi naši mještani dobiti će Božićnice, no i tu smo se potrudili da isplatu za sve pojednostavimo i dobro organiziramo kako nebi pogotovo naši stariji sumještani morali ići do banke ili pošte. Stoga smo organizirali dostavu novca na kućni prag i to uz poštivanje svih epidemioloških mjera bez ulaska u kuće.

U okviru projekta proaktivnih demografskih mjera svim roditeljima koji imaju prebivalište na području Općine isplaćuju se jednokratna novčana pomoć za nabavku opreme za novorođenčad u iznosu od 3.000,00 kuna na više ovisno koje je to dijete u obitelji."

Infrastrukturni radovi na području Općine

NZ: Koji su još infrastrukturni radovi obavljeni na području Općine?

Živković"Infrastrukturni radovi su nastavljeni unatoč korona krizi u sklopu kojih je završena rekonstrukcija i popravak nogostupa u Lacićima te rekonstrukcija javne rasvjete u Kućancima čime je naselje Kućanci dobilo novu i ekonomičniju LED rasvjetu koja će doprinijeti značajnijoj uštedi električne energije.

Od ostalih projekata realiziranih u ovoj godini spomenuo bih: uređenje vatrogasnog doma u Lacićima, uređenje prostorija u mjesnom domu u Šljivoševcima i sportskog objekta u Šljivoševcima te investicijsko održavanje dječjih igrališta na području Općine."

Solarno stablo-Magadenovac
Solarno stablo-Magadenovac-danju

Solarno stablo

NZ: Što bi još izdvojili od aktivnoti u ovoj godini?

Živković"Na kraju, a zapravo za novi početak spomenuo bih Solarno stablo koje je postavljeno na našem novom trgu u Magadenovcu i koje je prvo ovakvo stablo u našem okruženju. Solarno stablo već ispunjava svoju svrhu, jer osim što pruža efektan i ugodan ambijent, svi mještani ovdje mogu naći mogućnost zajedničkog susreta i druženja (kad završi ova korona kriza). Ujedno želimo da „naše stablo“ bude orijentir i promicatelj poziva dolaska u našu Općinu."

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: