Manji izvoz šećera u EU

Difrent kind of sugar

Izvoz šećera iz EU neće nadmašiti 2 milijuna tona u narednim godinama, izjavila je voditeljica analitičkog odjela "Sucden-a"  Marina Sidak na međunarodnom kongresu «Svijet šećera 2019».

«U posljednjih 5 sezona, izvoz šećera iz EU kretao se od 1,4 do 3,6 milijuna tona. U sezoni 2017/2018 nakon ukidanja proizvodnih kvota u jesen 2017. - 3,55 milijuna tona šećera isporučeno je na inozemna tržišta. Međutim, u narednim godinama izvoz neće premašiti 2 milijuna tona », - objasnila je Marina Sidak. Ona kaže da su glavne pošiljke bile za istočni Mediteran, sjevernu Afriku i Bliski istok.

Osim toga, 2019. godine, površina posađene  šećerne repe smanjit će se za oko 5,5% zbog povoljnijih cijena alternativnih usjeva, osobito pšenice.

«Zabrana neonikotinoida u glavnim zemljama proizvođačima EU-a, koji se na veliko koristio kao pesticid, negativno će utjecati na prinose i proizvodnju šećerne repe. To će dovesti do povećanja troškova sredstava za zaštitu bilja i, kao rezultat toga, do troškova proizvodnje », - zaključio je stručnjak.

U razdoblju 2019/2020. Godine, očekuje se da će proizvodnja šećera u EU biti gotovo na razini 2018/2019., Unatoč očekivanjima povoljnijeg vremena.