Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac optužila kolege ministre

Gabrijela Žalac - ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

Na nedavno održanom sastanku u Banskim dvorima je došlo do sukoba ministara zbog povlačenja novca iz europskih fondova.

Na posebnom sastanku koji je nedavno sazvao premijer Andrej Plenković, a na kojoj je glavnu riječ vodila Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te otvoreno prozvala neke ministre zbog ne povlačenja sredstava iz Europskih fondova. Prvi na udaru se našao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenivši najlošijim njegovo ministarstvo jer je povuklo najmanje sredstava. U njegovu zaštitu stali su Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Oleg Butković i Goran Marić, no ministrica Žalac je imala zamjerke i na rad ministra gospodarstva Darka Horvata i ministra prometa Olega Butkovića. Prigovorila im je, među ostalim, zbog problematičnih natječaja i javne nabave, a dio ministara kritizirala je i zbog šlamperaja u dostavljanju dokumentacije.

Njene kritike razljutile su prozvane ministre, ali je premijer Plenković spriječio veću svađu. Ovo nije prvi puta da ministrica Gabrijela Žalac proziva kolege i javno ih kritizira zbog loših projekata i aljkavosti, a nezadovoljni ministri smatraju da se svojim postupcima želi dokazati Plenkoviću kako bi bila nositeljica liste na europskim izborima.

Tomislav Ćorić - ministar zaštite okoliša i energetike

Očigledno je da u cijelom sustavu povlačenja sredstava iz EU fondova vlada kaos. Žalac cijeli proces želi pojednostavniti i ubrzati. Htjela bi da se promijeni sustav upravljanja kako bi većina toga bila pod ingerencijom njenog ministarstva. Tako bi se izbjegli mnogi problemi, poput onih da se jedan projekt, primjerice, radi na pet mjesta i da se na kraju više ne zna tko je za što odgovoran. Tako bi se izbjeglo i prebacivanje odgovornosti s jednog ministra na drugog

Njene opaske su itekako opravdane posebno kad je u pitanju ministar Ćorić što dokazuju i konkretne brojke. Prema objavljenim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od planiranih 1,5 milijardi kuna iz europskih fondova u proteklom razdoblju je realizirano tek 575 milijuna kuna što je manje od 40 posto plana. Najproblematičniji su projekti vezani uz vodoopskrbu i odvodnju, koji se rade u suradnji s Hrvatskim vodama te gospodarenje otpadom, s kojima se jako kasni, a pitanje je hoće li se na vrijeme ispuniti uvjeti oko toga.

Tomislav Ćorić je izazvao gnjev javnosti i zbog masovnog zapošljavanja HNS-ovaca u Fondu za zaštitu okoliša. Nakon što je javnosti otkriveno da je nakon zadnjeg natječaja na razgovor za posao u tom Fondu, čiji je direktor HNS-ovac Dubravko Ponoš, pozvano najmanje pet aktivnih i bivših članova HNS-a te da je prošle godine zaposleno njih devet, ministar Ćorić je kazao da će Ministarstvo provesti upravni nadzor. To je i učinjeno u razdoblju od 18. do 24. siječnja, a Ćorić je potom "hladno" izjavio kako “nije bilo nepravilnosti”. Nije mu bilo sporno niti to što je direktor Fonda u prošloj godini na putu proveo sto dana te sudjelovao na 15 konferencija. Upućeni kažu kako je u Fondu za zaštitu okoliša napravljeno još mnogo propusta, poput onog da natječaji za gospodarenje otpadom u Šibenskoj i Zadarskoj županiji uopće nisu ni raspisani iako su trebali biti završeni u 2018.

Oleg Butković - ministar prometa

Postoje i veliki problemi s financijskim korekcijama u pojedinim projektima, gdje se određeni iznosi neće priznati iz sredstava EU, nego će se morati platiti iz državnog proračuna. Tako je u Ćorićevom ministarstvu za samo četiri velika projekta, korekcija oko 76 milijuna kuna. To je problem i u Butkovićevom ministarstvu prometa, pa je tako, primjerice, za Zračnu luku Dubrovnik, čija je vrijednost oko 2 milijarde kuna, korekcija 110 milijuna, a za Pelješki most, navodno, oko 5 posto, odnosno oko 300 milijuna kuna.