Najboljim proizvođačima dodijeljena priznanja Zlatna repa

Dobitnici nagrade Zlatna repa za 2018. godinu
Podijelite objavu:

Proizvođači šećerne repe, kooperanti virovitičke šećerane Viro i županjske Sladorane te brojni poslovni partneri okupili su se u Gradištu na tradicionalnoj svečanosti dodjele Zlatne repe najuspješnijim proizvođačima za 2018 godinu. Dodijeljeno je 16 Zlatnih repa, u kategoriji više od 500 i iznad 1000 hektara najuspješniji su bili PIK Vinkovci i Belje.

Priznanja Zlatna repa dobili su proizvođači šećerne repe koji su ostvarili najveće prinose slatkog korijena po hektaru i najbolje digestije u proizvodnoj 2018. godini, kao i dugogodišnji poslovni partneri Vira i Sladorane. Priznanja su im uručili predsjednik Nadzornog odbora Viro Grupe Marinko Zadro, predsjednik i član Uprave Željko Zadro, član Uprave zadužen za sektor proizvodnje Ivo Rešić i direktor Sirovinske službe Viro tvornice šećera Mladen Itrak. Sladorana je nagradila osam ponajboljih proizvođača. Priznanje za najboljeg proizvođača u kategoriji više od 500 hektara dobio je PIK Vinkovci, dok je tvrtka Agro-Tovarnik dobila priznanje za najboljeg proizvođača u kategoriji od 100 do 500 hektara. U kategoriji od 50 do 100 hektara dobitnik Zlatne repe je gospodarstvo PŠT Brčić iz Vrbanje, a u kategoriji od 20 do 50 hektara priznanje je dobilo OPG-u Dimitrija Ljubojevića iz Dalja. U kategoriji od 10 do 20 hektara najupješniji proizvođač bio je Mirko Mandić iz Drenovaca, a u kategoriji do 20 hektara Branka Sudarić iz Starih Mikanovaca. Priznanje za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju dodijeljeno je gospodarstvu Lug iz Luga i Vinkovačkoj televiziji.

Tvrtka Belje dobila je Zlatnu repu kao najbolji proizvođač na sirovinskom području virovitičke Tvornice šećera Viro, u kategoriji više od 1000 hektara. U kategoriji iznad 100 ha najuspješnija je bila tvrtka Poljoprivredno dobro iz Gradine, a u kategoriji 50 do 100 hektara Zlatnu repu dobio je Duško Trstenjak iz Branjinog Vrha. Ivica Ligda dobitnik je Zlatne repe u kategoriji od 20 do 50 hektara, u kategoriji 10 do 20 hektara Tomislav Krištan iz Sopja, a do 10 hektara Tomislav Tomiek iz Koprivničkih Brega. Zlatnu repu za najboljeg mađarskog proizvođača dobio je Kovecs Robert, a najboljeg slovenskog Sonja Kosi.

Nakon što je čestitao najuspješnijim proizvođačima i svima zaželio uspješnu narednu proizvodnu godinu, Željko Zadro izrazio je optimizam rastom cijene šećerne repe. U posljednjih mjesec dana bilježi se rast cijene šećera, pa se već prodaje po cijeni većoj od 400 eura za tonu. Do svibnja naredne godine trebala bi doći u neke normalne okvire. Po Zadrinim riječima, u cijelom šećernom sektoru u EU situacija nije odveć blistava, kao ni u susjednoj Srbiji. „U odnosu na proizvodnju 2017., kada je u EU proizvedeno više od 21 milijun tona šećera, ove godine očekuje se proizvodnja ispod 18 milijuna tona. Smanjenje proizvodnje utjecat će na rast cijene šećera, a na nedavno održanom skupu u Londonu zaključeno je da će svaka od država sijati onoliko koliko je optimalno. U odnosu na druge zemlje u Europi, u Hrvatskoj je najveća cijena repe. No, moramo se izboriti za određene pogodnosti, kao što su se izborile naše kolege u zapadnoeuropskim zemljama koje imaju i koje su određenim mjerama zaštitile proizvodnju šećerne repe. U razgovoru s Ministarstvom poljoprivrede moramo pokušati dobiti dodatni poticaj za šećernu repu u punom iznosu, a koji se 2016. godine više od 20% prenio u sektor mljekarstva koji je bio na koljenima. Želimo da se proizvođačima šećerne repe to vrati, da im se isplati poticaj u cijelosti, kako nam je i obećao ministar“, kazao je Zadro. Po Zadrinim riječima, za predanu šećernu repu proizvođačima će do kraja 2018. godine biti isplaćena polovica iznosa, a ostatak u siječnju i veljači, po 25%.

Repa nije ekonomska, repa je emotivna kategorija

Čestitke najboljima, kao i svim proizvođačima uputio je i član Uprave Viro Ivo Rešić i zaželio im klimatski povoljniju i bolju narednu proizvodnu godinu, još veće prinose i digestije. „Ova proizvodna godina, kada se radi o rezultatima, slažu se mnogi proizvođači, može ići u zaborav, što je još veći razlog za čestitke najuspješnijim proizvođačima. Proizvođači su i u ovoj, klimatski zahtjevnoj godini pokazali da imaju znanja i tehnologiju za postizanje rezultata koji su iznad prosjeka. Unazad nekoliko godina naši su se proizvođači rezultatima približili najboljim proizvođačima šećerene repe u zapadnoeuropskim zemljama. Svi proizvođači nastoje ostvariti što je moguće bolje proizvodne rezultate, biti profitabilniji, no repa nije, kako je kazao načelnik Općine Gradište, Srećko Papac, samo ekonomska, repa je emotivna kategorija na ovim prostorima. Uspješan proizvođač šećerne repe ne postaje se preko noći, iza svih proizvođača je dugogodišnji rad, učenje i ulaganja, oni su tu, uvijek s nama, kao partneri, jer jedni bez drugih ne možemo“,kazao je Rešić.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA


Podijelite objavu: