Novo oružje za borbu protiv krivotvorene robe

Podijelite objavu:

pomoću pametnog telefona provjerite lažnu robu

Istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu razvili su najsigurniji sustav označavanja na svijetu za borbu protiv piratske robe, uključujući piratske lijekove, prehrambene proizvode, dizajnerske proizvode i umjetnička djela. Sustav bi mogao biti na tržištu za godinu dana a zato što su oznake slučajne, ne mogu se hakirati. Rezultati su upravo objavljeni u znanstvenom časopisu Science Advances

Mnogi od nas,  čim su došli kući s novom dizajnerskom torbom, satom  ili drugom robom  posumnjali su  ili otkrili da je to lažna roba. Još zlokobnije, ljudi svakodnevno umiru od krivotvorenih lijekova. Globalno, uvoz krivotvorenih proizvoda vrijedi tek nešto manje od pola bilijuna dolara godišnje. Trgovina raste, proširila se na većinu industrija, a krivotvoritelji su uvijek barem jedan korak ispred proizvođača. U tom slučaju, potrošačima je teško osjećati se potpuno sigurnim u svoju kupnju.

Prosječni kupci vrlo teško mogu razlikovati original od lažnog proizvoda

Kao odgovor, dvojica istraživača sa Sveučilišta u Kopenhagenu, Nano-znanstveni centar, razvili su sustav 100%  sigurnog označavanja od piratstva, gdje pojedine stavke dobivaju oznaku, takozvani 'tag', koja odgovara jedinstvenom otisku. Nakon gotovo 10.000 testova, istraživači su dokazali da njihova metoda funkcionira.

"Možete ga staviti na bocu vina, zlatni sat, sliku - svejedno. Naljepnica ne mora biti veća od zareza. I, nemoguće je kopirati jer je vjerojatnost da dvije stavke dijele isti otisak "prsta" je nula ", kaže istraživač i suradnik UCPH-a Thomas Just Sørensen, koji je zajedno s kolegom istraživačem Riikkom Arppe-Tabbara razvio sustav za borbu protiv krivotvorenja koji se može pouzdano nazvati "najsigurnijim na svijetu ".

Prozirna tinta kao otisak prsta

Otisak "prsta", ili 'Tag', sastoji se od malo prozirne tinte koja sadrži različite mikročestice, na primjer prskane bar kodom na papiru. Baš kao što i šačica pijeska bačena preko površine, čestice formiraju slučajni, potpuno jedinstveni uzorak sitnih bijelih točkica kada se nanese. Kako ne postoji mogućnost stvaranja identičnih uzoraka pomoću ove metode, nemoguće je kopirati.

Budući da se tinta može raspršiti preko bilo koje vrste bar koda i na mnoge vrste materijala, oznake su jeftine za masovnu proizvodnju. Sustav radi na takav način da svaki proizvod koji napušta tvornicu dobiva svoj otisak "prsta", koji se zatim registrira u bazi podataka.

Potrošači mogu provjeriti pomoću svojih telefona

Sigurnost od krivotvorenja nije jedina pametna stvar u ovom sustavu. Kupci mogu provjeriti svoj proizvod pomoću običnog pametnog telefona koji, pomoću aplikacije, skenira otisak "prsta" i provjerava odgovarajuću sliku baze podataka.

Vrijednost krivotvorenih proizvoda na svijetskom tržištu je blizu pola bilijuna dolara

"Kada kupujete lijekove na internetu, ne možete znati je li ono što ste kupili možda proizvedeno u jeftinoj proizvodnji u Gani. Danas potrošači ne mogu sami provjeriti je li neki proizvod originalan ili ne. Oni moraju vjerovati svakom koraku u lancu  proizvodnje i opskrbe. Naš sustav pruža svaki korak u tom procesu s jednakim pristupom sustavu, “kaže Thomas Just Sørensen.

Tijekom 9720 testova, koji su uključivali različite vrste mobilnih telefona kojima upravljaju različiti korisnici, istraživači su naišli na nula lažno pozitivnih rezultata. Istraživači su također testirali sustav zajedno s tvrtkama koje proizvode ambalažu i naljepnice za sve, od sredstava za ublažavanje boli i boca vina, do tenisica i  keksa.

Sveučilište u Kopenhagenu je patentiralo sustav kojem sada nedostaje samo komponenta softvera. Istraživači očekuju da će aplikacija biti dovršena tijekom godine. Rezultat je objavljen u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces.


Podijelite objavu: