Obilježen Dan općine Podravska Moslavina

Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina
Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina
Podijelite objavu:

 

 U povodu Dana Općine Podravska Moslavina održana je svečana sjednica u novoobnovljenom društvenom domu kojoj su prisustvovali mještani te gosti iz drugih općina kao i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović Lac

 

 

Prisutnima se obratio načelnik Općine Dominik Cerić koji je na dužnosti načelnika tek nešto duže od mjesec dana, no već kao prijašnji viječnik bio je upućen u sve projekte što ih je sa zadovoljstvom predstavio to jest njihov tijek kao i najavio nove koje Općina namjerava realizirati

Projekti u fazi radova

Kao prvi projekt, s velikim zadovoljstvom, s obzirom za koga je namijenjen-najmlađe mještane, načelnik Cerić je istaknuo gradnju dječjeg vrtića, čija je ukupna vrijednost investicije blizu 5 milijuna kuna i koji je sufinanciran sa 40% iznosa (1.800.000,00 kuna) preko Ministarstva demografije zbog čega su uspjeli ranije krenuti u fazu realizacije dok će ostatak sredstava biti osiguran iz fondova EU. Treba reći da je kapacitet dječjeg vrtića do 50 djece, od jaslica do predškolske dobi.

 

O društvenom domu u kojem je i održana svečana sjednica, kao prvi događaj nakon rekonstrukcije u moderan objekt, načelnik je izjavio da je u njega uloženo milijun i tristotisuća kuna koji su u 100%-tnom iznosu priskrbljeni iz državnog proračuna te sredstava EU fondova. Ovaj objekat biti će od koristi i na usluzi svim mještanima Općine Podravska Moslavina s obzirom na mogućnosti njegove namjene.

 

Projekt odvodnje u naselju Podravska Moslavina koji se realizira u suradnji s Hrvatskim vodama i tvrtkom Komrad stigao je do više faze izgradnje. Njegova ukupna vrijednost iznosi 14 milijuna kuna a njegovim puštanjem u funkciju uvelike će se doprinijeti kvaliteti života mještana Općine.

Za djecu će u Podravskoj Moslavini uskoro biti u funkciji i dječje igralište, kojeg je financirala Osječko baranjska županija u 100%-tnom iznosu. Općina pak financira malu školu kao i cijelokupan iznos za radni materijal za sve učenike OŠ Ante Starčevića koji imaju prebivaliste na području Općine.

Programi financiranja Općine

Kako bi izašli roditeljima u susret i olakšali im financijsku situaciju, Općina sufinancira prijevoz učenika i studenata te omogućava stipendije studentima.

Projekt ZaŽeli u vrijednosti milijun i tristotisuća kuna, koji se realizira skoro godinu dana omogućio je zapošljavanje osam žena s područja Općine, koje obilaze 32 korisnika, a ukupno će trajati dvije godine. Uz taj projekt, a sa istom namjenom putem LAG-a jos 4 žene s područja Općine Podravska Moslavina su dobile posao u kojem obilaze 20 korisnika.

Općina također provodi program stručnog osposobljavanja te javnih radova za što je čak i zatraženo povećanje broja osoba u javnim radovima za 2019 godinu.

U okviru proračunskih sredstava Općina izdvaja znatna sredstva za financiranje udruga s područja Općine - od Vatrogasaca, nogometaša, boćara, lovaca, ribolovaca, Kluba Mladih te KUD-a Slavonac. U namjeri da se i mještanima treće životne dobi pruži potpora Općina svake godine dodjeljuje Uskrsnice i Božićnice.

U cilju demografske obnove od ove godine uvedena je potpora namijenjena mladim obiteljima koje mogu ostvariti program sufinanciranja stambenog zbrinjavanja za kupnju prve nekretnine ili pak rekonstrukciju postojeće. To je svakako jedna od važnih mjera podrške mladima na ostanku življenja na području Općine. Stoga ta i sve ostale aktivnosti trebaju pridonijeti ugodnijem načinu života na području Općine Podravska Moslavina istaknuo je načelnik Dominik Cerić.

San KATAVA