Održana redovna godišnja skupština Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH)

Skupština Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda

Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) održala je 27. veljače 2020. godine u Đakovu redovnu godišnju skupštinu. Na skupštini je bilo sedamdesetak uzgajivača-delegata i gostiju. Od gostiju skup su pozdravili pomoćnik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić i prof.dr.sc. Pero Mijić ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Nakon uvodnih riječi, usvajanja dnevnog reda i pozdravnih govora, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda Branko Kolak iznio je izvješće o aktivnostima SUHUH-a u 2019. godini i plan rada Saveza za tekuću godinu. Nakon izvješća predsjednika SUHUH-a, pomoćnik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Zdravko Barać održao je prezentaciju pod nazivom „ Mjere Ministarstva poljoprivrede u sektoru govedarstva“. Davor Pašalić podnio je skupu financijsko izvješće Saveza za 2019. godinu i financijski plan Saveza za 2020 godinu. Prezentaciju o provedbi uzgojnog programa kao i nove aktivnosti i usluge koje HAPIH pruža uzgajivačima predstavio je dr.sc. Zdenko Ivkić.
Nakon održanih izvješća i prezentacija, na skupštini se načela tema o problemima u mljekarskom sektoru, od pada brojnog stanja goveda u RH te niske otkupne cijene mlijeka. Pomoćnik ministrice doc.dr.sc. Zdravko Barać napomenuo je da se radi na novoj strategiji u poljoprivredi i da se iskreno nada da će se uzgajivači u manjoj mjeri sretati s gore navedenim problemima, jer je svima u interesu da jedna od glavnih grana stočarstva ima obećavajuću i sigurnu budućnost.
Naposljetku je uslijedila prezentacija pod nazivom „ Aktualno stanje u mliječnom sektoru“ koju je održao dr.sc. Drago Solić. U prezentaciji je prikazano detaljno stanje mliječnog sektora Republike Hrvatske kao i Europske unije, od brojnog stanja krava, kretanja otkupa mlijeka u EU, o proizvodno vezanim potporama za mliječne krave te kretanju prosječne cijene mlijeka.
Na kraju rada, Skupštini se obratio predsjednik SUHUH-a Branko Kolak te se zahvalio delegatima i gostima što su se odazvali u tako velikom broju te obećao uspješan i učinkovit rad SUHUH-a u budućnosti.