Općina Čepin – Godina za pamćenje

Općina Čepin - Godina za pamćenje

 

Što smo obećali, to smo i ostvarili, 2020. bit će još bolja!

„Kako sam i najavio prošle godine uoči Božića, 2019., godina zaista je godina za pamćenje. Za nominirane projekte povukli smo 30 milijuna kn bespovratnih sredstava, što iz europskih fondova, što nacionalnih“, kazao je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin

„Bez sredstava europskih fondova, kao i onih nacionalnih i Osječko-baranjske županije kao partnera, ne možemo realizirati naše projekte. Dakako, u svemu je jako bitan angažman svih nas u Općini. Stečena znanja i vještine nastojim primjenjivati u svakodnevnom radu, kao i moji suradnici. Cilj su nam kvalitetni projekti koje ćemo realizirati uz pomoć sredstava europskih fondova“, kazao je Tonkovac.

Završena plinifikacija u Beketincima

Ove godine završena je plinifikacija u Beketincima a 2020 godine biti će u Čepinskim Martinacima. U suradnji s Hrvatskim vodama plan je započeti izradu projektne dokumentacije za fekalnu odvodnju za mjesta Beketince, Čokadince i Martince. U Beketincima se projektira i nisko naponska mreža na koju ide javna rasvjeta.

Subvencioniranje prijevoza i vrtića

Iz općinskih sredstava subvencionira se i prijevoz učenicima, studentima i radnicima koji svakodnevno putuju u Osijek. Za učenike iz Beketinaca i Čepinskih Martinaca prijevoz je besplatan.

„Kako sam i najavio prošle godine uoči Božića, 2019., godina zaista je godina za pamćenje – za nominirane projekte povukli smo 30 milijuna kn bespovratnih sredstava, što sredstava iz europskih fondova, Županje i nacionalnih. Vrijednost investicije Industrijske zone je oko 20 milijuna kuna, nastavno-sportske dvorane više od 30 milijuna kuna, reciklažnog dvorišta tri milijuna kuna, postavljenje zelenih otoka, biciklističke staze do kraja mjesta preko sedam milijunkuna, energetska obnova više od tri milijuna kuna. Neki od projekata su u tijeku, s nekima krećemo 2020 godine, kao što je završetak Industrijske zone. Struju za Zonu platili smo HEP-u milijun i šesto tisuća kuna za izgradnju snage i mreže, a milijun i petsto tisuća kuna uloženo je u odvodnju i vodoopskrbu. Oko 80 posto sredstava dale su Hrvatske vode, a 20 iz naknade za razvoj“, kazao je Tonkovac.

U tijeku je i rješavanje imovinsko pravnih odnosa s Gradom Osijekom za dječji vrtić u Čepinu.„Cilj nam je osnovati vlastiti centar za predškolski odgoj, kao Općina. Naime, vrtić je izgrađen u bivšoj državi doprinosima mještana Općine, iz općinskog proračuna izdvajaju se značajna sredstva, a kao vlasnik upisan je Centar za predškolski odgoj Osijek“, napomenuo je Tonkovac dodavši kako je u planu proširenje vrtića, odmah nakon okončanja postupka, odnosno nakon što se Općina Čepin uknjiži kao vlasnik vrtića.

Demografske mjere

Svako dijete do 18 godina mjesečno dobiva 200 kn. Radi se o demografskoj mjeri za koju se godišnje iz općinskih sredstava izdvaja milijun i 200 tisuća kuna. U O.Š. Vladimir Nazor nastava se izvodi u jednoj smjeni, osigurani su asistenti u nastavi, „Iz državnog proračuna učenici su dobili knjige, a iz općinskog smo osigurali bilježnice i potreban pribor. Roditeljima je ostalo tek za kupiti školsku torbu. Sufinancira se projekt „Školski obrok za sve“.

Učenicima, za obrtnička zanimanja i studentima dajemo stipendije za deficitarna zanimanja. Cilj nam je olakšati roditeljima i zadržati ljude na ovim prostorima“, kazao je Tonkovac.

Uskoro novo naselje

U pripremi je projekt za izgradnju naselja za mlade obitelji. U izradi je projektna dokumentacija za obnovu dvorca Adamović za koji se rješevaju i imovinsko-pravna pitanja te za utvrdu Kolodvar. „Za Naselje prijateljstva koje je 20 godina zapušteno radi se projekt parcelizacije 25 hektara zemljišta, potom je plan parcele dodijeliti mladim obiteljima. Cilj je 200 placeva za 200 obitelji koje nemaju nekretnine u vlasništvu. Nadamo se da ćemo to realizirati u naredne dvije do tri godine. Ostane li slobodnih parcela, moći će se prijaviti obitelji i izvan naše Općine.

Novom Odlukom Vlade RH Općina Čepin svrstana je u IV. skupinu jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, odnosno ušla je u potpomognuta područja. Dijelom to ostavlja loš dojam, a dijelom je to i dobro jer nam upravo taj kriterij u nekim slučajevima osigurava prolaznost u projektima. Svaki novi projekt, nova investicija, mijenja sliku Općine na bolje i sva mjesta na području Općine postaju sve poželjnija za život“, zadovoljno je kazao Tonkovac.

DCIM100MEDIADJI_0092.JPG

Tržnica

Da se razmišlja i o malim poljoprivrednim proizvođačima, dokaz je izgradnja tržnice gdje će se nuditi domaći poljoprivredni proizvodi. Cilj je očuvati domaću proizvodnju. „Aktualan je i projekt agroinkubatora kapaciteta koji bi zadovoljili naše poljoprivednike, od malih hladnjača do preradbenih pogona. Bit će smješten u Industrijskoj zoni. Ne možemo dopustiti da naši poljoprivredni proizvođači moraju prodavati svoje proizvode po ponižavajuće niskim cijenama. Agroikubator ćemo povezati s tržnicom, što će, vjerujemo, generirati veća prodaju njihovih prozvoda“, optimističan je Tonkovac.

Snaga udruga i zajedništva

Na području Općine djeluje značajan broj udruga, posebno onih sportskih. Svako mjesto ima vlastiti nogometni klub, aktivne su i škole nogometa, odbojkaški i košarkaški klub, što je posebno važno za djecu. Kako bi se stvorili kvalitetniji uvjeti, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, u planu je izgradnja Nastavno - sportske dvorane, čiji je završetak planiran za oko tri godine.

„U planu je rekonstrukcija spomenika poginulim braniteljima, izgrađenog 2008. godine, a sredstva smo dobili od resornog Ministarstva, 60 tisuća kuna. Za nabavku električnog vozila od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo 80 tisuća kuna. Socijalni projekt 'Zaželi' vrijedan je šest milijuna kuna, obuhvaća 110 korisnika, a u sklopu projekta zaposleno je 20 žena. Aktualan je i projekt u suradnji sa Crvenim križem za 60-tak korisnika, u sklopu kojeg radi 10 žena. Jedan od 100 posto financiranih projekata je i onaj za nabavku vozila s osam sjedala za odvoz starijih osoba kod liječnika, u kupovinu i sl. te za pružanje psihološke pomoći. Vrijednost projekta je milijun i šesto tisuća kuna. Mladi ljudi su naša budućnost, no ne smijemo zaboraviti ni naše stare ni potrebite. Da njih nije bilo, ne bi bilo ni nas. Naša je dužnost brinuti o njima. Iznimno smo ponosni na sve što smo učinili zajedničkim sanagama, nastavljamo dalje istim tempom, stvaramo pretpostavke i uvjete za kvalitetniji život na području cijele Općine“, završio je Tonokovac.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA