Općina Šodolovci – načelnik Dragan Zorić: „Nije lako, ali napredujemo i razvijamo se“

Dragan Zorić, načelnik Općine Šodolovci
Dragan Zorić, načelnik Općine Šodolovci
Podijelite objavu:

Općina Šodolovci – načelnik Dragan Zorić: „Nije lako, ali napredujemo i razvijamo se“

 

„Općina Šodolovci napreduje i razvija se. Konstantno radimo na stvaranju pretpostavki za kvalitetniji život mještana, i nadamo se da će i ova godina, što se tiče novih projekata i njihove realizacije biti plodna“, kazao je načelnik Općine Šodolovci, Dragan Zorić

Općina Šodolovci obuhvaća sedam naselja – uz sjedište Općine Šodolovci, Adu, Koprivnu, Palaču, Paulin dvor, Petrovu Slatinu i Silaš u kojima živi, po zadnjem popisu stanovništva  nešto više od 1800 stanovnika. Pitanje je koliko ih danas živi na području Općine jer su  mnogi, kazao je načelnik Općine, Dragan Zorić, otišli trbuhom za kruhom, posebno mlađi ljudi. Domaćinstva su uglavnom staračka. Osnovna djelatnost većine ovdašnjih stanovnika je poljoprivredna proizvodnja, uglavnom ratarska. “Nekada smo na području Općine imali i stočara, posebno onih koji su uzgajali goveda, no u zadnje vrijeme, kao i u cijeloj zemlji, stočarstvo je palo na niske grane”, kazao je Zorić.

Strateški razvojni program Općine za razdoblje od 2015. do 2020. izradila je tvrtka NFM Consulting. Izrada dokumenta financirana je sredstvima europskih fondova, kroz podmjeru 7.1. Ruralnog razvitka. Strategija je izrađena u suradnji s koordinatorom regionalnog razvoja Osječko-baranjske županije, Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje. Udio sufinanciranja je 85 posto sredstava europskih fondova, a 15 posto su nacionalna sredstva.

“Prošli smo na četiri EU projekta – za energetsku obnovu Društvenog doma u Adi, projekt “Zaželi” vrijedan tri milijuna i šesto tisuća kuna, u okviru kojeg će biti zaposleno 20 žena, zatim projekt WI-fi za sve i projekt za primjenu koncepta ‘Pametnih gradova i općina’. Dva projekta, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja smo završili – uređenje centralnog parka u Silašu i rekonstrukciju rasvjete u Palači. Uz pomoć sredstava Ministarstva graditeljstva kupljen je bager za općinsku komunalnu tvrtku koja zapošljava desetak ljudi i koji pokrivaju sve radove – od košnje javnih površina do manjih građevinskih radova. U sklopu komunalne tvrtke je i zimska služba čiji zaposlenici čiste sporedne ulice po općinskim mjestima koje ne spadaju u nadležnost Cestinga. Pružanje komunalnih usluga sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada uslužno radi tvrtka Strunje Trade iz Privlake.

Vodoopskrbna mreža

U cilju što većeg interesa za priključivanjme mještana na vodoopskrbnu mrežu donesena je Odluka o sufinanciranju priključenja. Općina sufinancira u iznosu od 1.200,00 kuna priključenje na vodoopskrbnu mrežu fizičkim osobama bez obzira na prebivalište za stambeni objekt koji se nalazi na području Općine. Preostali iznos troškova priključenja može se, sukladno Odluci Vodovoda Osijek, platiti jednokratno ili obročno do najviše 24 mjesečna obroka. Plaćanje do šest mjesečnih obroka je bez kamate dok se za plaćanja dulja od šest mjesečnih obroka, a do najviše 24 mjesečna obroka obračunava kamata po stopi od tri posto godišnje.

“Kanalizacija, koja iziskuje značajna sredstva, nažalost, još nije riješena. U planu je i plinifikacija svih mjesta – trenutno je samo jedno mjesto plinificirano – Palača. Da bi se provela plinifikacija, u svakom mjestu treba biti određen broj zainteresiranih domaćinstava, pa ćemo u skoroj budućnosti provesti anketu mještana”, kazao je Zorić.

Svakom novorođenčetu četiri tisuće kuna, sufinanciranje prve nekretnine

Kada je riječ o školi, situacija je vrlo specifična. Djeca iz naselja Ada idu u školu u mjesto Markušica, djeca iz Palače u Laslovo, mali Silašani u školu u Silaš, djeca iz Šodolovaca pohađaju školu u Šodolovcima. Škole u Markušici i Ernestinovu su škole do osmog razreda, a druge su područne, od prvog do četvrtog razreda. Za svu djecu organiziran je prijevoz, svim učenicima osigurani su udžbenici i užina, što je značajno financijsko rasterećenje roditeljima. Kako bi se popravila demografska slika, svako novorođeno dijete na području Općine dobiva četiri tisuće kuna, kao jednokratnu pomoć. Za kupnju prve nekretnine mještanima koji žive na području Općine, Općina sufinancira deset tisuća kuna, što je posebno važna stavka za mlade obitelji. Kako bi se popravili negativni trendovi vezani uz nastavak obrazovanja, Općina sufinancira prijevoz srednjoškolskih učenika i redovitih studenata koji nakon završetka osnovne škole srednjoškolsko obrazovanje i studiranje nastavljaju u Osijeku. Također, Općina dodjeljuje jednokratnu pomoć redovitim studentima koji imaju prebivalište na području Općine.

Novi projekti, bolji uvjeti življenja

“Proračun nam je prošao na 9,5 milijuna kuna, ostvarivosti, po osobnoj procjeni oko 90 posto. Planova imamo, radimo na izradi novih projekata, a njihova realizacija ovisit će o natječajima, odnosno sredstvima europskih i nacionalnih fondova koja ćemo uspjeti povući. Trenutno su nam aktualna dva projekta s kojima smo se javili prema Osječko-baranjskoj županiji za dva betonska igrališta, a prošli smo i na natječaju LAG-a Vuka-Dunav za izgradnju dječjeg igrališta i rekreaciju u mjestu Petrova slatina gdje je u planu i obnova Društvenog doma. Isto tako, u planu je završetak nogostupa od izlaza iz Šodolovaca prema groblju. Bit će ovo, čini se, poprilično plodna godina”, zadovoljno je kazao Zorić.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: