Otkupna cijena GALE – prve domaće sorte jabuka koja stiže na tržište biti će 4 kune

Podijelite objavu:

Kreće berba prvih hrvatskih jabuka

Kroz 15-tak dana u Hrvatskoj će započeti berba ranih sorti jabuka, a prva sorta koja stiže na tržište je jabuka Gala čija se berba ove godine očekuje oko 10. kolovoza. Ovih dana započeli su i prvi pregovori organizatora proizvodnje, proizvođača i otkupljivača oko otkupne cijene, a prema prvim procjenama ovogodišnja otkupna cijena prve domaće jabuke, koja će se naći na tržištu bit će četiri kune za kilogram Gale. Na temelju ove cijene, kako doznajemo iz izvora bliskih organizatorima proizvodnje, otkupljivača i većih proizvođača, konačna cijena u trgovinama mogla bi se kretati u rasponu od 7 do maksimalno 10 kuna za kilogram.

Prve procjene govore da će Hrvatska ove godine imati urod od 9.000 tona Gale, dok je prošle godine proizvodnja ove rane sorte jabuka bila 6.000 tona. Hrvatska bi ove godine mogla imati proizvodnju jabuka od 55.000 tona, što je nešto manji urod nego prošle godine jer su voćnjaci bili tijekom proljeća na udaru nekoliko mrazeva, te će proizvodnja u pojedinim dijelovima Hrvatske biti različita ovisno i tome koliko su rani mrazevi utjecali na cvjetanje jabuke.

Procjene govore da će najveći pad uroda biti kod dominantne sorte jabuka u Hrvatskoj – Idared čija bi proizvodnja mogla ove godine biti oko 13.000 tona, dok je prošle godine iznosila 33.000 tona. Urod sorte Golden Delicious, prema izvorima voćara i organizatora proizvodnje, trebao bi dosegnuti čak 15.000 tona, što je gotovo duplo više nego što je to bilo prošle godine.

Iz vodeće tvrtke za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije ENNA Fruit ističu kako bi tržište jabuka unatoč nešto manjoj proizvodnji trebalo biti stabilno te da će izostanak turizma i kod jabuke djelomično utjecati na poremećaje na tržištu. Vjerujemo da je otkupna cijena koja se spominje za sortu Gala realna i da će zadovoljiti sve u lancu, te da će domaći potrošači, nakon što smo plasirali tijekom ljeta velike količine domaće proizvodnje, biti zadovoljni s ovogodišnjom ponudom jabuka na tržištu. Enna Fruit je tijekom ove godine krenula u snažan izvoz voća i povrća izvan Hrvatske, a kako je nedavno objavljeno od početka godine su na vanjska tržišta plasira 650 šlepera robe, od čega 250 šlepera domaćih proizvoda u zadnja dva mjeseca.

Najavu da bi otkupna cijena Gale mogla biti 4 kune za kilogram realnom procjenjuju i u PZ Jabuka.HR koja okuplja istaknute velike proizvođače u Hrvatskoj koji proizvode i plasiraju jabuke na domaće i izvozno tržište. Ova proizvođačka organizacija godišnje proizvode oko 7.000 tona jabuke.

Voće u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje sudjeluje samo sa 3,7 posto (2019.). Vrijednost proizvodnje voća je narasla sa 66 milijuna eura (495 milijuna kn) na 73 milijuna eura (547 milijuna kn). Hrvatska je prošle godine imala proizvodnju voća veću za 50 milijuna kuna, a prosječna godišnja samodostatnost se kreće oko 54 posto, pri čemu se ostvaruju viškovi u proizvodnji mandarina i jabuka.

Od ukupno korištene poljoprivredne površine (1,25 milijuna ha) pod voćnjacima je 2,84 posto. Voćarstvom se bavi preko 100.000 gospodarskih subjekata, manje od 0,3 hektara po gospodarstvu

O SORTI GALA:

Gala je izuzetno atraktivna jabuka koja dolazi sa Novog Zelanda, a dobivena je križanjem sorata Golden Delicious (Zlatni Delišes) i Kidd’s Orange Red. To je vrlo aromatična jabuka čija berba kreće od početka kolovoza i traje do početka rujna. Njeno bijelo meso je hrskavo i sočno, te je blagog, slatkog i posebno osvježavajućeg okusakakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus, čine je pravim izborom za djecu. Idealna je za pite i kolače, a kada je hladna nudi idealnu zamjenu za osvježavajuća pića. Kada ju je primjerice probao, redatelj Gospodara Prstenova Peter Jackson tražio je isključivo ovu sortu za cijeli filmski set.

 


Podijelite objavu: