Otvorena nova zgrada Osnovne škole u Noskovcima

Podijelite objavu:

U Noskovcima, mjestu u općini Čađavica, obnovljen je Društveni dom površine 238 četvornih metara. Dio Doma služit će prvotnoj namjeni, dok su u drugom dijelu zdanja, s posebnim ulazom, dvije učionice područne čađavačke Osnovne škole "Davorin Trstenjak" koja broji 146 učenika u 15 razrednih odjeljenja

 

 

 

 

 

 

Područna škola za učenike od prvog do petog razreda iz Noskovačke Dubrave i Noskovaca koji ove godine obilježavaju 100 godina školstva, održavala se u nekadašnjem vlastelinskom ljetnikovcu u Noskovcima koji je EU projektima rekonstruiran i prenamijenjen u sjedište Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a kasnije i u hostel Dravska priča.

 

“Početkom radova na Posjetiteljskom centru u toj zgradi više nije bilo uvjeta za održavanje nastave, pa su učenici drugi dio školske 2018/2019 godine nastavu pohađali u matičnoj školi u Čađavici. Zbog toga su uređene učionice u Društvenom domu, pa su učenici u novoj školskoj godini u novim učionicama. Prošle godine bilo je devet, ove godine je 11 učenika. Postavljena je nova fasada, promijenjena je stolarija, uvedene kompletno nove instalacije, promijenjen dio krovišta, postavljena nova limarija, sanitarni čvorovi i čajne kuhinje”, zadovoljno je kazao župan virovitičko-podravski župan Igor Andrović dodavši kako su ovdašnji mještani dobili i Posjetiteljski centar vrijedan 50 milijuna kuna i novi školski prostor. Pored financiranja ove zgrade, Župnija učenicima financira potreban radni materijal. Kako bi se ostvarila potrebna sredstva za projekt, Općina je u suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije VIDRA izradila projektni prijedlog koji je prošao natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sa 60 posto troškova, uz obvezu smanjenja potrošnje energije u tom objektu. Prije obnove Društveni dom bio je svrstan u energetski razred E, a nakon obnove objekt je uvršten u energetski razred C

.

“Dio zgrade mjesnog doma u Noskovcima i dalje će biti namijenjen svim mještanima, a koristit će ga mjesni odbori, vatrogasne, ribičke i sve ostale udruge”, kazao je načelnik Mirko Rončević. Kako je kazao Rončević, prihvatljivi troškovi energetske obnove iznose 487.325,25 kuna. Šezdeset posto iznosa su nepovratna sredstva, a razlika od 181.861,41 kuna su sredstva prijavitelja.

 

U planu su ulaganja u područne škole i u drugim mjestima na podrčju Županije jer, kako je kazao načelnik Rončević, svoj djeci moraju se osigurati isti uvjeti, bez obzira žive li u urbanim ili ruralnim područjima. “Od 2008. godine na području Županije izgrađeno je više od 30 škola, još više ih je obnovljeno. Trenutno se na području Županije energetski obnavljaju četiri škole – u Virovitici, Pitomači, Suhopolju i Bazijama. “Jako smo sretni da naših 11 učenika, zahvaljujući sredstvima Općine i Viriovitičko-podravske županije neće morati putovati iz svog mjesta. Svi radovi izvedeni su u obećanim vremenskim rokovima, pa je sve spremno za početak nove školske godine. Dvije učionice opremljene su svim potrebnim za kvalitetno izvođenje nastave”, kazala je Ksenija Žunec, direktorica Osnovne škole "Davorin Trstenjak" u Čađavici.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...