Petrijevačke žetvene svečanosti

Podijelite objavu:

U Petrijevcima su unatoč Korona krizi održane 26. Petrijevačke žetvene svečanosti.

Petrijevačke žetvene svečanosti, kao manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva održana je proteklog vikenda u Petrijevcima. Kako je istaknuo načelnik Općine Ivo Zelić: "Ova tradicionalna manifestacija prikaza baštine Slavonije, iako po nešto skraćenom programu, ipak je održana, a što jer već samo po sebi uspjeh. Program je bio prilagođen zahtjevima odgovornosti spram građana u ovo doba Korona krize.

Centralni događaj prikaza žetve na starinski način izvela je Žetelačka skupina "Petrijevci" u kojem su vrijedne ruke sudionika programa prikazali način na koji se žetve nekada obavljala. U okviru programa sudionici su prisustvovali u Svetoj misi kada je obavljeno i prinošenje plodova. U okviru Svečanosti organizirana je i izložba slika "Madone čuvari uzglavlja", u kojoj je riječ o izložbi sakralne tematike, a koja je realizirana uz suradnju samih mještana. Ova izložba ima posebnu zanimljivost, jer su prikazane slike koje su u prošla vremena dobivali mladenci za vjenčani poklon te su bile kako je i rečeno namijenjene za postavljanje iznad uzglavlja kreveta bračnog para čime se davala posebna važnost obitelji vezujući ju uz svetost slike i braka.

Tijekom programa na ljetnoj pozornici nastupili su pjevačka skupina "Satničani", zbor Matice umirovljenika, vokalna skupina Mursella i dramska sekcija iz Satnice.

"Petrijevačke žetvene svečanosti odavno su nadišle značaj samo za mjesto Petrijevce, gdje se održavaju, već su poznate na razini cijele Slavonije i Baranje, kao događanje koje već više od četvrt stoljeća svojim programima čuva identitet Slavonije i običaja. Manifestacija je to koja svojim prikazom treba mladim generacijama pružiti uvid u način života kakav je nekada bio, jer je žetva vrhunac rada poljoprivrednika tijekom godine i koje ima višestruk značaj za gospodarski segment života u Slavoniji i Baranji", izjavio je Goran Ivanović, zamjenik župana i zasigurno osoba koja jako dobro poznaje sve manifestacije u Slavoniji i Baranji.

Sa željom da nareedne 27. Žetvene svečanosti budu ponovno u svoj punini programa načelnik Zelić se zahvalio svim sudionicima na ovogodišnjem trudu koji su svi uložili da se manifestacija održi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: