Pokrenut ćemo brojne aktivnosti na korist poljoprivrednika i svih mještana Općine Podravska Moslavina

Dominik Cerić, načelnik općine podravska Moslavina
Podijelite objavu:

Pokrenut ćemo brojne aktivnosti na korist poljoprivrednika i svih mještana Općine Podravska Moslavina

Dominik Cerić, načelnik općine podravska Moslavina
Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina

 Objavljujemo razgovor s novim načelnikom Općine Podravska Moslavina, mladim dvadesetsedmogodišnjim Dominikom Cerićem koji je na tu dužnost izabran nakon izvanrednih izbora s obzirom na prerani tužni odlazak dugogodišnjeg načelnika Zdravka Šimare. Načelnik Cerić u ovom razgovoru iznosi nekoliko programskih aktivnosti koje namjerava realizirati na dobrobit svih mještana Općine, posebice poljoprivrednih proizvođača te ovom prigodom i poziva na otvorenu suradnju po kojoj bi svi mještani kroz prijedloge iskazali potrebne radnje ka što kvalitetnijem življenju na području Općine.

 

Osnivanje Udruge poljoprivrednika

S obzirom da se mještani Općine Podravska Moslavina u većini bave poljoprivredom načelnik Cerić iznosi nekoliko aktivnosti koje namjerava realizirati sve u cilju kvalitetnije organiziranog poslovanja. Kao prvo ima plan kojim se namjerava osnovati Udruga poljoprivrednika koja bi za početak djelovala u svim sektorima proizvodnje odnosno okupljala bi poljoprivrednike svih proizvodnih djelatnosti, a što bi se tijekom vremena moglo organizacijski prevesti u specijalizirane udruge ovisno o broju zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača.

Informiranje mještana

Informiranje i edukacija u svakoj proizvodnji pokretač je razvitka, stoga načelnik Cerić ističe da to mora biti način rada i u poljoprivredi. U tom smjeru organizirat će predavanja kako bi poljoprivrednici imali mogućnosti dobivanja novih saznanja za sve sektore poljoprivredne proizvodnje

Mnogo poljoprivrednika iz Moslavačkog kraja, još uvijek zbog loših iskustava s državnim projektom podizanja stočarskih farmi kao i zbog obimne i zahtjevne papirologije, nije iskoristilo mogućnost apliciranja na raspisane natječaje Ministarstva poljoprivrede. Kako bi demistificirali potrebne radnje te pomogli poljoprivrednicima da se prijavljuju na očekivane buduće natječaje, Općina će inicirati dolazak djelatnika Agencije za plaćanje kako bi prezentirali nove Natječaje, te još važnije, uputili i pomogli poljoprivednicima da se u većoj mjeri nego do sada prijave te iskoriste mogućnost podizanja razine opremljenosti svojih OPG-ova korištenjem sredstava iz EU fondova.

U cilju kvalitetnijeg načina poslovanja poljoprivrednih proizvođača načelnik Cerić ističe činjenicu da je od prošle godine suhopoljska tvrtka Diba d. o. o. otvorila otkupnu stanicu za poljoprivredne proizvode, koja ujedno pruža mogućnost i nabavke repromaterijala, što je svim mještanima olakšalo posao, jer ne moraju voziti prodanu kao ni dovažati nabavljenu robu iz udaljenijih mjesta. „Suradnja s otkupnom stanicom želi se podići na višu razinu, čime će se podići još više njen značaj u mjestu, s obzirom da smo u dogovorima kako bi se u otkupnoj stanici mogle obavljati još neke aktivnosti“, naglašava Cerić, te nastavlja: „Tako smo primjerice u cilju lakšeg poslovanja već u pregovorima sa zagrebačkim CIAK-om kako bi dogovorili točno utvrđen datum godišnjeg prikupljanja ambalaže od zaštitnih sredstava, što je do sada stvaralo dosta problema s obzirom na obvezu zbrinjavnja koja se nije mogla obaviti u samome mjestu.“

Registracija traktora u Podravskoj Moslavini

Cerić veli kako za obvezu registracije traktora namjeravaju dogovoriti dolazak ekipe iz stanice za tehnički pregled, kako bi se on mogao obaviti u P. Moslavini bez potrebe vožnje brojnih traktora u primjerice 14 km udaljen Donji Miholjac, već dolaskom samo jedne ekipe u P. Moslavinu, a što bi zasigurno olakšalo poslovanje svim poljoprivrednicima. Otkupna stanica bila bi i mjesto ispitivanja ispravnosti odn. potrebnog redovnog atestiranja prskalica, što također doprinosi lakšem radu.

Uz ove organizacijske aktivnosti načelnik Cerić s ponosom ističe jednu proizvodnju po kojoj je Podravska Moslavina uvijek bila prepoznata kao izvrstan proizvođač. Radi se o proizvodnji graha.

Grah iz Podravske Moslavine

„Podravska Moslavina poznata je po proizvodnji graha kojega se prije i daleko više proizvodilo te je tom zaslugom grah našao svoje mjesto i na grbu Općine“ naglašava Cerić.

Orijentacija ka intenzivno dohodovnijim kulturama, kako kazuje Cerić, biti će od strane Općine podržana baš u pogledu povećanja proizvodnje graha tako da se planiraju određene marketinške aktivnosti te organizacija edukativnih radionica i to sve kako bi se sadašnji broj od 15 tržišno orijentiranih proizvođača graha znatno povećao. Poznato je da je i grah kao deficitarni proizvod u Hrvatskoj te stoga postoje mogućnosti povećanja njegove proizvodnje pa će se i tu pokušati nešto učiniti animiranjem proizvođača.

Sve nabrojane aktivnosti, kako naglašava načelnik Cerić, samo su mali dio njegovog programa, kojim želi da Općina Podravska Moslavina bude mjesto u kojem će se, posebice mladi mještani, a u koje i sam kao dvadesetsedmogodišnjak pripada, rado ostajati živjeti te u okviru svojih poslovnih djelovanja napredovati, a čemu će Općina aktivno pridonositi. Upravo kako bi se ta sinergija ostvarila načelnik Cerić naglašava važnost otvorene komunikacije kojom poziva mještane na iskazivanje svojih potreba, a Općina će u okviru svog djelovanja tome pridonositi.

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

...


Podijelite objavu: