Pokusna berba kukuruza

Podijelite objavu:

Na površinama pokušališta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku uz nazočnost dekana prof. Dr. sc. Krunoslava Zmaića, Sinišu Hrgovića, kao predstavnika Ministarstva poljoprivrede-službe za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, te predstavnike sjemenarskih tvrtki održana je jedna od četiri berbe pokusa kukuruza u kojima se testiraju hibridi kukuruza domaćih oplemenjivača, ali i stranih distributera, a provode ih službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede i zainteresirani poljoprivrednici

Postavljenim pokusom kroz demonstracijske aktivnosti javne berbe pokusa kukuruza poljoprivrednici se mogu informirati o agrotehnici koja se preporučuje, a nakon vaganja se analiziraju rezultati ostvareni u berbi odnosno ostvareni urodi po jedinici površine i ekonomski pokazatelji proizvodnje u agrookolišnim uvjetima svake pojedine lokacije. Cilj ove demonstracijske aktivnosti je informiranje i edukacija poljoprivrednih proizvođača te prijenos znanja koje proizvođačima u proizvodnji zrna kukuruza mogu doprinijeti u ostvarivanju boljih rezultata i veće ekonomske dobiti.

Dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a

 

Cjelokupnim planom pripremljene su javne berbe na ukupno četiri lokacije i to uz Osijek, još u Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji.

Prof. dr. sc. Zdenko Lončarić

 

Ovo je druga godina provođenja pokusa na istim lokacijama, a po završetku testiranja koje će se provesti tijekom 3 godine izradit će se detaljne stručne analize koje će također biti javne i javno prezentirane.

Foto: Zlatko PAVOŠEVIĆ

Mr. sc. Meri Engler
Prof. dr. sc. Gordana Bukvić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: