Poslovanje temeljeno na znanju i povjerenju

Podijelite objavu:

Poljocentar d.o.o. Križevci

Križevačka tvrtka Poljocentar sve je značajniji subjekt koji uz trgovačke centre širi mogućnost kooperativnih odnosa za poljoprivrednike iz kontinentalnog dijela Hrvatske. O mogućnostima koje se putem kooperacije pružaju poljoprivrednim proizvođačima u tom smjeru te ostvarenjima daljnjih poslovnih planova donosimo razgovor s direktorom tvrtke Vladimirom Maksićem

Osnovna djelatnost tvrtke Poljocentar iz Križevaca osnovane 1992. godine je maloprodaja i veleprodaja repromaterijala za poljoprivredu, ugovaranje i otkup merkantilnog kukuruza, pšenice, soje i uljane repice, te prodaja građevinskog materijala. S obzirom na veliki obim poslova na području gotovo cijele Hrvatske, Poljocentar raspolaže sa centralnim veleprodajnim skladištem od oko tri tisuće četvornih metara i voznim parkom od 15 vozila. U sklopu tvrtke posluju 21 maloprodajna centra u šest županija, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ukupno, u Poljocentru je 90-tak zaposlenika od kojeg broje je polovica agronoma.

Sjeme, zaštitna sredstva, gnojiva i stočna hrana - temelji početka poslopvanja Poljocentra

U Križevcima, Varaždinu i Bjelovaru su centri s oko 600 četvornih metara prodajnog prostora. U ponudi je više od 20 tisuća artikala, kako bi korisnici mogli na jednom mjestu naći sve što im je potrebno.

Veleprodaja Poljocentra  opskrbljuje veliki broj većih i manjih tvrtki te poljoprivrednike u sustavu PDV-a, sa širokom ponudom repromaterijala za poljoprivredu. Na terenu radi šest komercijalnih predstavnika, uglavnom agronoma, kojima se poljoprivrednici mogu obratiti za savjete u svim fazama proizvodnje.

Svake godine raste broj kooperanata

Poljocentar surađuje sa oko 300 kooperanata u proizvodnji merkantilnog kukuruza, pšenice soje i uljane repice. “Prosječno, kooperanti raspolažu s oko 10-tak hekatra, a ukupno, otkupljujemo robu s oko 20-tak tisuća hektara. Dakako, ima dosta kooperanata sa značajno većim površinama, no, mi surađujemo i s onima koji obrađuju manji broj hektara. Kreditiramo i sjetvu kukuruza stočarima, no po drugačjim uvjetima. Naime, oni predaju u otkup samo viškove, kazao je direktor Poljocentra Vladimir Maksić.

Kooperante opskrbljuju svim potrebnim repromaterijalom i garantiraju otkup ugovorenih količina. Sve otkupljene količine u 2018. godini su kooperantima bile plaćene u roku od tri do pet dana, što je dakako za naše prilike uistinu pohvalmo. Tvrtka surađuje s velikim brojem proizvođača i distributera poljoprivrednog repromaterijala u Hrvatskoj - Petrokemijom, Adriaticaom BC Institutom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Pioneerom, KWS-om, Poljodarom, Agrochem Maksom, Syngentom, Bayerom, BASF-om, Generom, Monsantom, Stocktonom i drugim. “Zahvaljujući plaćanju u rokovima, s kojim načinom smo se profilirali i postali poznati, druge tvrtke rado surađuju s nama. Na počecima mi smo tražili tvrtke s koijima želimo surađivati, a sada tvrtke traže nas”, zadovoljno je kazao Maksić. Iz dana u dan povećava se obim poslova, pa je u planu i izgradnja vlastitih silosa.

Kvaliteta Poljocentrove usluge, temelji se na obrazovanim i stručno osposobljenim djelatnicama, koji svoje znanje i iskustvo nadograđuju na stručnim predavanjima i seminarima o najnovijim dostignućima agronomske struke, a sve te informacije prenose poljoprivrednicima u svrhu postizanja što boljih rezultata.

U poslovnim planovima, kako ističe g. Maksić razmišljaju o trgovini putem internet, a za potrebe smještaja roba plan je izgradnja isilosnih kapaciteta uz povećanje vlastitog transporta te daljnji razvoj kooperacije.

Foto: San Katava


Podijelite objavu: