Potpisani ugovori vrijedni 55 milijuna kuna

VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem župan Božo Galić potpisao je dva vrijedna ugovora s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, za financiranje infrastrukturnih projekata

Vlada RH je za ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem pripremila 11 ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, od čega se 70% sredstava pokrivaju iz EU fondova. Od navedenog broja pripremljenih ugovora, dva ugovora se odnose na Vukovarsko-srijemsku županiju, a njihova vrijednost iznosi 55 milijuna kuna. Jedan ugovor je vezan uz projekt izgradnje Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni, vrijedan 30 milijuna kuna, a drugi se odnosi na Drvno-tehnološki centar u Gradištu, vrijedan 25 milijuna kuna. Ovim ugovorima nastavljaju se ulaganja u kojima će se pomoći u razvoju i podršci poljoprivredne proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o projektima koji se ostvaruju s pomoću fondova Europske unije.

Ugovor je potpisan u okviru 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s potpredsjednicom ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac i u nazočnosti povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu, te ostalim članovima Vlade RH.

„Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura“ u Cerni – Razvojni projekt od strateške važnosti za područje Vukovarsko-srijemske županije. Namjena ovog infrastrukturnog objekta je osiguranje logističke infrastrukture koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Poslovanje Agrotehnološkog centra biti će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća koje se proizvodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora tj. agrologistike. Usluge Agrotehnološkog centra koristit će 200 OPG-ova, što će doprinijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu.