PROJEKTIMA DO UGODNIJEG ŽIVLJENJA U PETRIJEVCIMA

Podijelite objavu:

Interview. Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci

Općina Petrijevci obilježila je 28-u obljetnicu postojanja. Tim povodom objavljujemo razgovor s načelnikom Ivom Zelićem za kojega se može reći da pripada onim najuspješnijim načelnicima u cijeloj Hrvatskoj, a što su mu potvrdili mještani koji su ga izabrali u svih prethodnih sedam mandata od kada Općina i postoji

NZ: Gospodine Zeliću možete li nam rezimirati ostvarene aktivnosti i projekte u proteklih 28 godina?

Zelić: "Općina Petrijevci iz godine u godinu ide sigurnim razvojnim korakom ka boljem i ugodnijem življenju naših stanovnika. To je meni osobno, a i cijelom vodstvu Općine tijekom svih prethodnih 28 godina bila misao vodilja. Od samog početka rada u Općini imali smo jasnu viziju što treba raditi da bi naši građani imali što bolje uvjete življenja, a to je prvo izgradnja komunalne infrastrukture i osiguranje radnih mjesta. U tom kontekstu smo prvo realizirali projekt poslovne zone koja je našim mještanima omogućila ostanak u mjestu, a paralelno s tim djelovali smo u realizaciji projekata koji uz posao omogućava kvalitetan način življenja u mjestu kakvo su Petrijevci i Satnica.

Pogled unazad 28 godina

Kada se osvrnem unazad 28 godina mogu reći da je svaki mandat bio po nečemu poseban. U svakom mandatu radili smo neki veći projekt i nekoliko manjih, slažući mozaik projekata koji život znače za jednu zajednicu. Ipak na početku izdvojio bih uz poslovnu zonu izgradnju trodijelne Sportske dvorane i prošle godine otvorenu obilaznicu oko Petrijevaca, a tu bih najavio i veliki projekt izgradnje kanalizacije koji će uskoro biti završen.

Infrastrukturni objekti gotovo u cjelosti izgrađeni

Svake godine rješavali smo određeni segment potreba kako bi podizali razinu urbane strukture mjesta. Izgradili smo plinsku i vodovodnu mrežu, telefoniju, javnu rasvjetu i niskonaponsku mrežu u Satnici dok je u Petrijevcima preostalo još 6 ulica. Uređivane su nerazvrstane ceste, uređena središta naselja tako da sada Petrijevci zaista imaju lijepi centar sa fontanom i prostorom za druženje.

Istodobno s izgradnjom komunalne infrastrukture i razvojem gospodarstva, radili smo i društvenu infrastrukturu gdje je izgrađena nova škola, novi Dom DVD-a, sportska dvorana, ljetna pozornica, izvršena je rekonstrukcija zgrade vrtića, stare škole, Doma Satnica, zgrada na nogometnim igralištima, potpora uređenja zgrade ambulante, crkvi, Lovačkog doma, a to je sve preduvjet za dobar društveni život praćen sportskim, kulturnim i zabavnim događanjima što smo u velikoj mjeri i ostvarili.

Kada je riječ o gospodarstvu pružamo potporu poljoprivrednicima i obrtnicima.

Otvorena obilaznica Petrijevaca

NZ:Uz ove velike projekte možete li nam reći što se u Općini radilo tijekom protekle godine?

Zelić: "Protekla godina, iako obilježena pandemijom, bila je bogata aktivnostima, u realizaciji planiranih projekata. Tu na prvom mjestu bih istaknuo višegodišnji važan projekt nastavka izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda gdje su u Petrijevcima ugrađene sve cijevi, a započelo se ugradnjom cijevi u Satnici. Provedena je druga Javna nabava za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i vjerujem da će izgradnja istog uskoro započeti. Također prošle godine točnije dana 29.06.2020. otvorena je za promet obilaznica oko Petrijevaca dužine 3,88 km i vrijedna gotovo 70 milijuna kuna čime je trajno riješen dugogodišnji problem buke, zagađenosti zraka i sigurnosti građana Petrijevaca kao i svih sudionika u prometu koji su išli kroz centar Petrijevaca i poznate velike Petrijevačke zavoje.

Biciklistička staza Petrijevci - Satnica

Projekt koji je upravo u realizaciji započet je 06.11.2020. godine kada je održana uvodna konferencija projekta „Izgradnja biciklističko-pješačke staze od Satnice do Petrijevaca“, a iza konferencije izvršeno je i uvođenje u radove izvođača radova koji se izvršavaju prema predviđenoj dinamici te očekujemo puštanje staze u promet sredinom ove godine. Treba reći da je vrijednost projekta 6.275.514.66 kn.

Prošle godine završena je i izgradnja parkirališta u centru Petrijevaca čime je omogućeno parkiranje vozila kako Petrijevčana tako i svih koji dođu u mjesto.

Projekti u Satnici

Kontinuirano djelujemo na ravnomjernoj realizaciji projekata kako bi i Satničani imali što bolje uvjete življenja. Stoga bih izdvojio nekoliko projekata koji su realizirani u proteklih godinu dana. To je park s dječjim igralištem i vanjskim fitnesom. Nakon završetka građevinskih radova i postavljanja cjelokupne predviđene opreme i hortikulturnog uređenja zelenih površina te postavljanja javne rasvjete u 2019. godini, postavljena je ograda prema susjedima čime je završen cjelokupan projekt koji je na usluzi mještanima Satnice.

Zatim u Domu Satnica uređeno je predvorje ulaska u trgovinu i ugostiteljski objekt gdje su promijenjene elektroinstalacije, napravljeno skladište za trgovinu, izvršeni ličilački radovi i postavljena nova stolarija, a uređen je i prostor Udruge matice umirovljenika Satnica za koji je kupljen novi namještaj. Na igralištu NK „Satnica“ obnovljene su kućice za pričuvne igrače i službene osobe. Sanirana je ograda oko igrališta i posađen novi drvored iza ograde s istočne strane igrališta. Ono što upravo završavamo su objekt DVD-a sa garažama za vozila.

Započela je i obnova Crkve Sv. Katarine u Satnici, koju je Općina Petrijevci sufinancirala s 160.000,00 kn.

Priprema za gradnju Doma kulture u Petrijevcima

Radovi na zgradi u ulici Petra Preradovića (veterinarska stanica) u Petrijevcima završeni su u 2020. godini, gdje je uređeno krovište i vanjska fasada te je zgrada u funkciji spremišta zbog čega je i kupljena.

U zgradi "Stare škole" u Petrijevcima uređen je prostor koji koriste članice Hrvatske udruge žena Petrijevci, a izvršena je i adaptacija prostora koji koriste članovi Udruge matice umirovljenika Petrijevci.

Na zgradi NK „Omladinac“ Petrijevci završeno je uređenje krovišta i unutarnjeg dijela zgrade.

U cilju rješavanja zacrtanog projekta izgradnje novog modernog Doma kulture u Petrijevcima završeno je uređenje zamjenske kuće za g. Vladimira Kostelca čime će gospodin Kostelac u narednom razdoblju useliti u novoizgrađenu kuću i svoju dosadašnju kuću prepustiti Općini Petrijevci prema potpisanom ugovoru."

Kroz poticanje gospodarskih aktivnosti privlačiti mlade na život u Petrijevcima

NZ: Dokazana je činjenica da mogućnost zapošljavanja djeluje proaktivno u smislu ostanka mladih u manjim mjestima, pa čak i dolaskom radi zaposlenja pri čemu ovako uređeno mjesto poput Petrijevaca u neposrednoj blizini Osijeka pruža mogućnost za ugodan život. Koje aktivnosti namjeravate ostvariti kako bi upravo pružili mogućnost zapošljavanja stanovnika?

Zelić: "Kada je riječ o gospodarstvu od samog početka djelovanja Općine razvoj gospodarstva bio je jedan od glavnih ciljeva što smo ostvarili spomenutim formiranjem Gospodarske zone u Petrijevcima. Da je to bio važan projekt koji je dao daljnji impuls gospodarskih aktivnosti potvrđuje činjenica o interesu gospodarstvenika za nove poduzetničke aktivnosti. U tom kontekstu želimo širiti Gospodarsku zonu te smo usvajanjem izmjena Prostornog plana Općine Petrijevci, otvorili nove mogućnosti po kojem će se izgraditi nova zona smještena uz obilaznicu pokraj mosta na rijeci Karašici. Isto tako odredili smo i dvije lokacije buduće zone u Satnici.

Do sada smo pomagali poljoprivrednicima kroz različite programe (sufinancirali analize plodnosti tla, umjetno osjemenjivanje u stočarstvu, nabavku sadnica u voćarstvu, osiguranje usjeva…), a pripremamo i novi program koji će biti usklađen s programom potpora županije i potpora države. Radi se i na uređenju poljskih putova i otresnica. Sufinanciramo i rad Udruženja obrtnika Valpovštine kako bi i naši obrtnici imali besplatne savjetodavne usluge tajnika udruženja.

Turizam

U narednom razdoblju želimo se posvetiti i razvoju turizma gdje se za sada mogu ponuditi posjete „Petrijevačkim žetvenim svečanostima“, crkvi u Petrijevcima iz 1754. godine koja je zaštićeni spomenik kulture. Kod nas postoje preduvjeti za razvoj lova i ribolova, a izradit ćemo i program potpore za razvoj turizma na području Općine Petrijevci."

Mjere demografske obnove

NZ: Koje mjere Općina Petrijevci poduzima na planu demografske obnove, brige za djecu i mlade?

Zelić: "Prioritet nam je u svakom trenutku kroz, potpore investicijama da se ide u smjeru kvalitetnijeg života svake skupine naših građana od najmlađih do najstarijih. U tom cilju provodimo slijedeće mjere: Roditeljima za novorođenu djecu dajemo za prvo dijete 4.000,00 kn drugo dijete 7.000,00 kn, treće i svako naredno dijete 10.000,00.

Kako bi povećali kapacitet broja djece u vrtiću Općina ulaže u uređenje potkrovlja zgrade vrtića gdje bi organizirali „jaslice“ za najmlađu skupinu djece čime bi sadašnji kapacitet vrtića za 42-je djece povećali na 65 djece.

Također Općina pruža potporu i financijsku pomoć OŠ Petrijevci za proširenje zgrade škole, kako bi sva djeca išla u jednu, prijepodnevnu smjenu s produženim boravkom. Uz to sufinanciramo školsku kuhinju kako bi svi učenici imali besplatan obrok, a imamo i fond za nagrađivanje učenika generacije. Za srednjoškolce osiguravamo besplatan prijevoz, a svim studentima isplaćujemo 300,00 kn potpore mjesečno, s namjerom da se u narednim godinama poveća na 500,00 kn

Potpore obiteljima

U cilju rješavanju stambenog pitanja dajemo financijsku potporu mladim osobama u iznosu 10% vrijednosti stambenog objekta ili pak rekonstrukcije postojećeg do najviše 30.000,00 kn. Kod gradnje obiteljske kuće osobe mlađe od 40 godina oslobođene su plaćanja komunalnog doprinosa.

Umirovljenici

I za naše umirovljenike imamo financijske potpore u vidu uskrsnica i božićnica, dok starijim i nemoćnim osobama pomažemo prema Odluci o socijalnoj skrbi." Za naše mještane izuzetno je bitno da je nastavljen program „Zaželi – program zapošljavanja žena - faza II“ o radu 20 žena na godinu dana  koje će skrbiti o 120 korisnika."

Kulturna baština

NZ: Uz navedene gospodarske aktivnosti možete li nam opisati što Petrijevci nude po pitanju kuklturne baštine te organizacije društvenih događanja?

Zelić: "Naše „ Petrijevačke žetvene svečanosti“ su nam najveća godišnja manifestacija u prezentiranju kulturnog, amaterskog stvaralaštva s naglaskom na običaj žetve u Petrijevcima koja okupi brojne goste iz svih krajeva Hrvatske. Uz to organizira se i manifestacija „Bruljenje kukuruza u Satnici“ koja prikazuje običaj spremanja kukuruza nakon berbe.

Tijekom godine imamo još događanja poput Poklada, Dana općine, obilježavanje Dana državnosti, zatim Gužvarijada, Večeri Acapelo pjesme, Adventa u Petrijevcima i Satnici, kada se održava i Božićni koncerti te poticanje mještana na bavljenje sportom kroz nagrađivanje najboljih u sportu.

Planovi za naredno razdoblje

NZ: Što nam možete najaviti u realizaciji projekata na korist mještana vaše Općine?

Zelić: "Od infrastrukturnih projekata najavljujem završetak odvodnog sustava na kojeg želimo priključiti sve obiteljske kuće i gospodarske subjekte i tako riješiti problem zaštite okoliša uz jako važnu činjenicu da će priključak biti besplatan za sve korisnike. Ponovio bih i projekt Biciklističke staze Petrijevci – Satnica koja će biti u funkciji do kraja srpnja ove godine što treba pridonijeti i turističkom potencijalu Općine. Proširenje Gospodarske zone u Petrijevcima treba pridonijeti otvaranju još radnih mjesta, a uređenje donjeg toka Karašice s novim mostovima kod Sigeta i Satnice, revitalizacija starog toka Karašice ispod Bregovite i Vjetrovite ulice još kvalitetniju mogućnost prometne komunikacije.

Slijedi i uređenje vatrogasnog spremišta u Petrijevcima i zgrade NK „Omladinac“ s dvije nove svlačionice, te postavljane energetske ovojnice i nove vanjske fasade i novog kosog krova na zgradi NK „Satnica“. Želimo završiti postavljanje nove preostale javne rasvjete i niskonaponske mreže u Petrijevcima, a u planu je rekonstrukcija državne ceste D-34 (cesta u ulici Republike i Stjepana Radića u Petrijevcima) kao i rekonstrukcija lokalnih cesta i nogostupa. Novi Dom kulture i Etno kuća uvjeren sam da će omogućiti još ljepši i kvalitetniji život naših sumještana.

Još jednom moram napomenuti da je moja životna vodilja, da se »Dobrim dobro vraća« pa bih volio da se i drugi tako ponašaju jer bi svima bilo bolje i lakše bi ostvarili svoje planove što bi ukupno gledajući bilo i ljepše i bolje cijeloj zajednici."

San KATAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: