Proslavljena šezdeseta godišnjica FAZOS-a

Podijelite objavu:

Prof.dr.sc Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS

Fakultet agrobiotehničkih znanosti obilježava 60 godina uspješnog djelovanja. Povodom toga jubileja ovaj tjedan održavaju se brojna događanja na fakultetu među kojima ističemo centralni događaj - Svečanu sjednicu na kojoj su rezimirana dostignuća u obrazovanju kao i istaknut značaj što ga Fakultet ima u kontinuiranoj povezanosti s gospodarskim subjektima vezanim uz proizvodnju hrane. Ovom prigodom, Fakultet, na čelu s dekanom izrazio je zahvalnost dodjelom priznanja profesorima, gospodarskim subjektima s kojima u sinergiji ostvaruje misiju cjeloživotnog obrazovanja kao i medijskoj potpori u praćenju njegova rada pri čemu je zahvalnicu za svoj doprinos u informiranju dobila i revija Nova Zemlja

Tijekom proteklih šest desetljeća današnji Fakultet  biotehničkih znanosti Osijek, nekadašnjeg naziva Poljoprivredni fakultet, izrastao je u najveću sveučilišnu sastavnicu, osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera,“ s ponosom je istaknuo rektor prof.dr.sc. Vlado Guberac prethodni dekan te znanstvene institucije te je Fakultet time postao prepoznatljiv simbol grada Osijeka, kao i cijele Slavonije, Barenje i Srijema. U svom obraćanju rektor Guberac napomenuo je da je 2020. godina značajna kako za Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek koje upravo proslavlja šezdeset godina djelovanja, tako i za Sveučilište Josipa Jurja Steossmayera koje obilježava 45 godina postojanja“.

 

Prof. dr.sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera
Prof.dr.sc. Sonja Vila

 

 

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, prof. dr.sc. Krunoslav Zmajić na početku svog izlaganja s velikim ponosom istaknuo je značaj šest desetljeća postojanja Fakulteta koje je izraslo u vodeću znanstvenu instituciju istočne Hrvatske. Dekan Zmaić naglasio je značaj koje ova znanstvena institucija pruža cjelokupnom agraru Republike Hrvatske kao stalni rasadnik educiranih stručnih osoba koje svoje znanje stječu upravo na ovom Fakultetu. Svoj početak djelovanja 1960. godine, iako u skromnim prostornim uvjetima na Vinkovačkoj cesti u Osijeku, ali vrijednim radom profesora doveo je da se sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća paralelno s osnivanjem Sveučilišta u Osijeku, ovom Fakultetu omoguće adekvatni uvjeti rada, te kao stožerna visokoobrazovna institucija Istočne Hrvatske, dobiva moderno uređen prostor na Tenjskoj cesti u okvirima tadašnjeg Biotehničkog znanstveno-nastavnog centra. Bila je to potvrda kako je poljoprivreda, zbog proizvodnje hrane, prepoznata kao strateška gospodarska grana ovoga područja, rekao je Zmaić napomenuvši da je tadašnji Poljoprivredni fakultet svoje studente imao ne samo s područja Osijeka i istočne Hrvatske, nego i cijele regije, pa čak i dolaskom studenata iz Afrike. Nažalost silnice povijesti Fakultetu nisu baš uvijek bile naklonjene. U fazi svog najznačnijeg uspona njegov rast i razvitak 1991. godine prekida se ratnim razaranjima te je Fakultet zbog uništenog prostora 20 godina djelovao kao prognanik i podstanar. No, početkom realizacije projekta izgradnje kampusa prvi novoizgrađeni objekt postaje upravo Poljoprivredni fakultet čime se ostvaruju primjereni uvjeti za postizanje izvrsnosti u znanstvenim istraživanjima i obrazovanju mladih poljoprivrednih stručnjaka.

 

Dragan Vulin, Predsjednik Skupštine OBŽ
Žana Gamoš, dogradonačelnica grada Osijeka

 

 

 

 

 

 

 

Stalnom edukacijom kroz razmjenu znanja do boljitka cijele zajednice

„Uspjeh svake struke temelji se na kvaliteti izobrazbe njenih kadrova. Od svog osnutka ova institucija aktivno pridonosi  razvoju agrara obrazovanjem stručnjaka čiji su profesionalni uspjesi nagrada za sve bivše i sadašnje djelatnike Fakulteta. Promjena naziva Fakulteta izdvojila nas je od ostalih znanstvenih institucija te nam je to postala posebna prednost. Otvorena je nova vizija, novo razmišljanje mladih ljudi i djelatnika Fakulteta. Svjedoci smo da su se u Europskoj uniji posljednjih godina dogodili znatni pomaci u svim područjima pa tako i u znanstvenom aspektu. To je istodobno vrijedan poticaj brzom napretku znanosti, napose onih relevantnih za biotehničko područje. Stoga su naše zadaće usmjerene kontinuiranoj razmjeni znanja, informacija i ideja u nastojanjima uklapanja u otvorene europske prostore visokoškolskog obrazovanja. Principi suradnje u europskoj akademskoj zajednici jamče mobilnost stručnjaka na međunarodnoj razmjeni. U tu smo budućnost upravo kročili i uvjeren sam da ćemo se s tim izazovima znati nositi“, istaknuo je u svom izlaganju dekan Zmaić.

 

Tjedan obilježavanja 60. obljetnice FAZOS-a

U okviru tjedna obilježavanja 60. obljetnice Fakulteta održana su brojna događanja. Povodom vrijednog jubileja održana je promocija monografije o proteklih šest desetljeća u kojoj je sublimiran cjelokupni rad Fakulteta od njegovih početaka 1960. godine kao Visoke poljoprivredne škole preko rasta i razvitka sve do današnjih dana kada ova znanstvena institucija obrazuje kroz više od 30 katedri stručnjake za sve potrebe gospodarstva vezanog uz proizvodnju hrane. U okviru svečanog programa u srijedu 21. listopada održan je Dan doktorata u sklopu kojega i dan karijera studenata na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu objavljenih doktorskih disertacija s ciljem upoznavanja sa izvođenjem i radom doktorskog studija kao i pomoći doktorantima pri izradi njihovih radova.

Nakon svečane sjednice u četvrtak na prostoru ispred Fakulteta okupilo se nekoliko stotina mladih u zabavnom programu Wine fest i koncert glazbenog sastava Dalmatino koji je u ova vremena opterećena Korona krizom pružio dašak zabave. U petak, 23. listopada je 3. po redu Sajam OPG-ova s ciljem prezentacije, razmjene iskustava i transfera znanja i tehnologija među izlagačima -poljoprivrednim proizvođačima te bivšim studentima.

San KATAVA

Foto: Zlatko PAVOŠEVIĆ

ž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite objavu: