Putinova poruka SAD-u

Podijelite objavu:

SPREMAN SAM ZA JOŠ JEDNU KRIZU KUBANSKOG RAKETNOG STILA, AKO JE ŽELITE !

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin obraćajući se Saveznoj skupštini, delegatima  Državne dume, članovima Vijeća Federacije, regionalnim guvernerima i visokim vojnim dužnosnicima u Moskvi, jučer je izjavio je da je Rusija vojno spremna za krizu u kubanskom raketnom stilu ako Sjedinjene Države to žele, i zaprijetio postavljanjem nadzvučnih nuklearnih projektila na brodove ili podmornice blizu teritorijalnih voda SAD-a.

Kubanska raketna kriza izbila je 1962. godine, kada je Moskva reagirala na razmještaj američkih raketa u Turskoj slanjem balističkih raketa na Kubu, što je izazvalo suočavanje koje je dovelo svijet na rub nuklearnog rata.

Više od pet desetljeća kasnije, napetosti ponovno rastu zbog ruskih strahova da bi Sjedinjene Države mogle rasporediti nuklearne projektile srednjeg dometa po Europi, budući da postoji opasnost odustajanja od najznačajnijeg  ugovora o kontroli oružja iz razdoblja Hladnog rata.

Putinovi komentari upućeni ruskim medijima u srijedu, slijede njegovo upozorenje da će Moskva adekvatno odgovoriti na sve poteze SAD-a oko raspoređivanja novih raketa bliže Rusiji, postavljanjem svojih raketa bliže Sjedinjenim Državama ili korištenjem krstarećih raketa ili oboje.

Putin je obrazložio svoje upozorenje, rekavši da bi Rusija mogla rasporediti hipersonične rakete na brodove i podmornice koje bi se mogle skrivati izvan teritorijalnih voda SAD-a, ako se Washington odluči na  postavljanje nuklearnog oružja srednjeg dometa u Europi.

"Riječ je o brodovima za pomorska lansiranja: podmornice ili površinski brodovi. I možemo ih staviti, s obzirom na brzinu i domet naših raketa u neutralne vode. S obzirom da nisu stacionirni već su u pokretu morat će ih pronaći, ”rekao je Putin.

POVREDE UGOVORA

State department je odbacio Putinovo ranije upozorenje kao propagandu, rekavši da je osmišljeno kako bi skrenulo pozornost s onoga što Washington navodi kao  kršenje  Ugovora o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF) referirajući se na upite o Putinovim posljednjim primjedbama koje je uputio  Pentagonu, koji nije odmah odgovorio.

INF paktom zabranjuje se Rusiji i Sjedinjenim Državama postavljanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi. Washington je priopćio 1. veljače kako će se povući iz sporazuma za šest mjeseci ako Moskva ne prekine svoje navodne povrede.

Analitičar Kingston Reif iz istraživačkog centra Udruge za kontrolu naoružanja izjavio je kako Putin možda želi pokazati da Rusija može pratiti Sjedinjene Države, i time odvratiti pozornost od svojih unutarnjih problema ili odbaciti krivnju za  stanje INF ugovora.

"On također možda pokušava  poručiti  da niti jedna strana ne bi trebala željeti novu utrku u naoružanju te kako bi trebali sjesti i nastaviti razgovore", rekao je Reif.

Putin je rekao kako ne želi utrku u naoružanju, ali ne bi imao izbora nego da djeluje, ako bi Washington postavio nove rakete u Europi koje, kako kaže, mogu dosegnuti do Moskve u roku od 10 do 12 minuta.

Sjedinjene Države trenutno nemaju nuklearne rakete srednjeg dometa , koje bi mogle smjestiti u Europi, ali bi ih mogle razviti i postaviti ako propadne sporazum INF-a.

Putin je kazao kako bi njegov pomorski odgovor na takav potez značio da bi Rusija mogla pogoditi Sjedinjene Države brže nego što bi američke rakete raspoređene u Europi mogle pogoditi Moskvu jer bi vrijeme letenja bilo kraće.

„To (prema računici) ne bi bilo u njihovu korist, barem kako stvari stoje danas. To je sigurno. ”Rekao je Putin.

Odnosi između Moskve i Washingtona bili su napeti, dodao je, ali napetosti nisu bile usporedive s onima iz kubanske krizne.

“To nije razlog za jačanje sukoba na razini kubanske raketne krize šezdesetih godina. U svakom slučaju to nije ono što mi želimo ”, rekao je Putin. - Ako to netko želi, onda u redu. Danas sam izjavio što bi to značilo. A oni neka procijene (vrijeme letenja projektila). "

U međuvremenu, Washington je u četvrtak priopćio kako provodi promatrački let iznad Rusije na temelju Ugovora o otvorenom nebu, prvi od 2017. godine.

U priopćenju, Pentagon je kazao kako je korišten nenaoružani zrakoplov OC-135B, a Rusija je bila svjesna tog leta.