Realizacijom projekata stvaraju se pretpostavke za kvalitetniji život

Općina Podravska Moslavina

Iz godine u godinu korištenje novca iz EU fondoava u Hrvatskoj se povećava, pa ih koristi i sve više općina poput Podravske Moslavine koja je u zadnjih godinu i pol povukla značajna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata

Jačanje kapaciteta lokalnih jedinica i angažman države za bolje korištenje europskih sredstava te kvalitetno praćenje podataka o njihovom korištenju od iznimne je važnosti. Zdravko Šimara na čelu je Općine Podravska Moslavina 25 godina, a iz godine u godinu Općina uspijeva povući sve značajnija sredstva.

Rekonstrukcija zgrade društvenog doma u Podravskoj Moslavini

„Biti na čelu Općine, posebice tako dugo kao što sam ja, nije nimalo lak posao. Teško je pomiriti potrebe s mogućnostima. No, drago mi je da su moji sumještani prepoznali i da cijene moj trud i rad, moje nastojanje da nam svima bude bolje“, kazao je Šimara kojem sumještani ukazuju povjerenje iz mandata u mandat. Povjerenje valja opravdati, pa Šimara nastoji kroz nove projekte i raspoloživa sredstva učiniti život na području Općine kvalitetnijim i primamljivijim, posebice za mlade ljude. „Prva mjera koja nam je prošla je Mjera 7.2.2. za nerazvrstane ceste. Radi se o cesti koja povezuje Krčenik s Gezincima, u dužini od 5,2 km i koja je trenutno u završnoj fazi. Ukupna vrijednost investicije je dva milijuna i osamsto tisuća kuna. Drugi projekt je uređenje/ rekonstrukcija doma DVD kroz Mjeru 7.4.1.. Tijekom ove godine očekujemo početak radova. U prosincu prošle godine, na sam Badnjak, potpisali smo Ugovor s izvođačem radova za izgradnju dječjeg vrtića, za 50-tak djece. a radovi su počeli već u siječnju ove godine“, kazao je Šimara. Izgradnja dječjeg vrtića dijelom je financirana sredstvima iz mjere 7.4.1., a dijelom sredstvima Ministarstva demografije. Jedan od značajnih projekata je i preuređenje karaule, bivšeg vojnog objekta gdje je predviđen rekreacijski centar, restoran i bungalovi, a u planu je i uređenje biciklističkih staza i šetnica prema Donjem Miholjcu, što će pridonijeti razvoju ruralnog turizma. U izradi su i u fazi ishođenja potrebne dozvole za Zonu malog gospodarstva, a Zona će biti u funkciji, nada se Šimara, tijekom naredne godine. Projekt kanalizacijske  mreže čija je prva faza vrijedna više od dva milijuna kuna realizirat će se u suradnji s Hrvastkim vodama. Po Šimarinim riječima, s odvodnjom se započelo prošle godine, radovi se nastavljaju ove godine, a završetak projekta za ukupno izlicitiranih desetak milijuna kuna očekuje se za nekoliko godina.

Izgradnja dječjeg vrtića u Podravskoj Moslavini

Zahvaljujući sredstvima europskih fondova, na području Općine provodi se nekoliko projekata ukupne vrijednosti 20-tak milijuna kuna. „Bez sredstava europskih fondova većina navedenih projekata ne bi bila izvediva. Sve zajedno pozitivno se odražava i na demografsku situaciju – pored izgradnje dječjeg vrtića podigli smo porodiljne naknade, mladim ljudima koji dolaze na područje Općine sufinanciramo kupnju i/ili adaptaciju kuće. S povećanjem proračunskih sredstava, čemu se nadamo, izdvajat ćemo još značajnija sredstva,  kako bi područje Općine bilo poželjno mladima ne samo za ostanak onih koji već žive ovdje, već i za dolazak i mladih ljudi s drugih područja“, kazao je Šimara.

Ana ROGAČ

Foto: San KATAVA